Храната оказва влияние на съпротивителните сили на организма. "Дори малък недостиг на определени вещества и елементи може да отслаби реактивната способност на имунната ни система", казва Кристина Есер, съветник по въпросите на здравословното хранене. Но с кои витамини и минерални микроелементи можем да стимулираме имунитета? С цинк, например. Елементът цинк има антиоксидатираща способност - с други думи прихваща вредните свободни радикали в организма. По този начин той ни предпазва от болести и подсилва имунната система. Освен това се отразява положително на съзряването и размножаването на определени клетки от имунната система.
Тайната на пилешката супа
Храни, съдържащи елемента цинк, са например месото, морските дарове и пълнозърнестите хлебни изделия, казва Есер, която е преподавател във Висшето училище по здравен мениджмънт и превенция в Саарбрюкен. "Тъкмо цинкът е основната причина за това, че добрата стара пилешка супа е истинска благодат в студеното зимно време, когато има много инфекции", казва тя. Важен е и витамин C - неговите свойства са отдавна добре известни. "Той действа антиоксидиращо, като активира клетките на имунната система и подобрява съпротивителните сили на организма срещу болести. Богати на витамин С са например чушките, шипките, цитрусовите плодове, боровинките, брюкселското зеле.
Чушките и желязото
Елементът желязо също е важен за съпротивителните сили на организма. Недостигът на желязо може да доведе до спад в броя на имунните клетки и на антителата. Важно е да се знае, че желязото от храни с животински произход се усвоява по-пълноценно и по-лесно от организма. Усвояването на желязото от храни с растителен произход може да се подобри, ако същевременно се приемат храни, съдържащи витамин С, например чушки. Към храните, богати на желязо, спадат месото, рибата, пълнозърнестите хлебни изделия и бобовите култури. Важни за съпротивителните сили на организма са също така витамин D, витамин А, микроелементът селен, протеините, баластните вещества и Омега-3-мастните киселини, защото всички те имат антиоксидиращо и противовъзпалително действие. Поради това те защитават организма от вируси и инфекции.
Коментиран от #4
-6 +6
-0 +14
-1 +2
До коментар #1 от "Забелязъл.":
Тайната е да е от цяло домашно пиле.В повечето заведения ползват само от бялото месо .
Коментиран от #9
-2 +9
-3 +9
-3 +9
-1 +7
Коментиран от #10
-11 +1
До коментар #4 от "Последния Софиянец":
Бялото месо за супа е неподходящо. Или цяло, както казваш, или целите бутчета с част от гърба. Лук, целина, морков, чубрица, стъбла на магданоз, това е задължително. Ако има и пиперка още по-добре.
-3 +5
До коментар #8 от "Педя чов лакхой":
От живо пиле си е друго.Само да попитам :При къпането перата сваляме ли ги?
Коментиран от #11
-3 +4
До коментар #10 от "Ха ха":
Ами ако пилето е живо то значи, че просто просто пиете чай от водата в която пилето се е изкъпало. Ако обичате такъв чай доста по-просто е да си измиете краката с топла вода, после добавяте в нея останалите продукти като фиде, моркови, лук, 5 лъжици олио, магданоз, малко сол и супата е готова.
Коментиран от #12
-2 +1
До коментар #11 от "Педя чов лакхой":
Рецептата е добра Сигурно е от бабиния ти тефтер Искаш да кажеш че си израснал с нея затова си толкоз умен
-1 +3
-0 +1