Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 21:14 4 944 13

Тайната на пилешката супа и други полезни съвети

  • здраве-
  • храна-
  • пилешка супа-
  • цинк-
  • витамини-
  • диета-
  • вируси-
  • имунна система-
  • желязо

Как да се храним, за да сме здрави?

Тайната на пилешката супа и други полезни съвети - 1
Снимка: Shutterstock

Храната оказва влияние на съпротивителните сили на организма. "Дори малък недостиг на определени вещества и елементи може да отслаби реактивната способност на имунната ни система", казва Кристина Есер, съветник по въпросите на здравословното хранене. Но с кои витамини и минерални микроелементи можем да стимулираме имунитета? С цинк, например. Елементът цинк има антиоксидатираща способност - с други думи прихваща вредните свободни радикали в организма. По този начин той ни предпазва от болести и подсилва имунната система. Освен това се отразява положително на съзряването и размножаването на определени клетки от имунната система.

Тайната на пилешката супа

Храни, съдържащи елемента цинк, са например месото, морските дарове и пълнозърнестите хлебни изделия, казва Есер, която е преподавател във Висшето училище по здравен мениджмънт и превенция в Саарбрюкен. "Тъкмо цинкът е основната причина за това, че добрата стара пилешка супа е истинска благодат в студеното зимно време, когато има много инфекции", казва тя. Важен е и витамин C - неговите свойства са отдавна добре известни. "Той действа антиоксидиращо, като активира клетките на имунната система и подобрява съпротивителните сили на организма срещу болести. Богати на витамин С са например чушките, шипките, цитрусовите плодове, боровинките, брюкселското зеле.

Чушките и желязото

Елементът желязо също е важен за съпротивителните сили на организма. Недостигът на желязо може да доведе до спад в броя на имунните клетки и на антителата. Важно е да се знае, че желязото от храни с животински произход се усвоява по-пълноценно и по-лесно от организма. Усвояването на желязото от храни с растителен произход може да се подобри, ако същевременно се приемат храни, съдържащи витамин С, например чушки. Към храните, богати на желязо, спадат месото, рибата, пълнозърнестите хлебни изделия и бобовите култури. Важни за съпротивителните сили на организма са също така витамин D, витамин А, микроелементът селен, протеините, баластните вещества и Омега-3-мастните киселини, защото всички те имат антиоксидиращо и противовъзпалително действие. Поради това те защитават организма от вируси и инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забелязъл.

    6 6 Отговор
    Тайната на пилешкото супа я знае единственно най великият кръчмар в България Последният софиянец.

    Коментиран от #4

  • 2 Овчарник

    14 0 Отговор
    Тайната е по малко хормони на растежа по добро здраве...Пилешко месо няма вече или рядко се среща само по селата..
  • 3 Жалко,

    2 1 Отговор
    мислех, че е прозрачна.
  • 4 Последния Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    Тайната е да е от цяло домашно пиле.В повечето заведения ползват само от бялото месо .

    Коментиран от #9

  • 5 Става

    9 3 Отговор
    Пилешка супа, но от домашна, свободно отглеждана и хранена с жито, царевица, кюспе птица, коята между другото си кълве и червейчета и насекоми от почвата. Желязо – най–злогледата ябълка от собственото ви дръвче на село, набодена с предварително измити ръждиви пирони( всеки ден по една)
  • 6 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Само да не кажат че този буламач на снимката е истинска пилешка супа.
  • 7 оня с коня

    7 1 Отговор
    Най-важната Тайна на Пилешката супа е дали в Нея има Пиле,или се мъдри Бройлер.Персонала на Заведението за Хранене обаче Никога няма да Каже,а ако каже - Ще излъже!
  • 8 Педя чов лакхой

    1 11 Отговор
    Знаете го, един австриец с тънки мустачки когото Чарли Чаплин умело имитира. Та на него му предложили за обяд да опита чудесна супа от пиле. "Не обичам трупен чай" отговорил той. Ако се замисли човек какво всъщност е супата от пиле ако не чай от ...труп на убито пиле?

    Коментиран от #10

  • 9 9682

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Бялото месо за супа е неподходящо. Или цяло, както казваш, или целите бутчета с част от гърба. Лук, целина, морков, чубрица, стъбла на магданоз, това е задължително. Ако има и пиперка още по-добре.
  • 10 Ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Педя чов лакхой":

    От живо пиле си е друго.Само да попитам :При къпането перата сваляме ли ги?

    Коментиран от #11

  • 11 Педя чов лакхой

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха":

    Ами ако пилето е живо то значи, че просто просто пиете чай от водата в която пилето се е изкъпало. Ако обичате такъв чай доста по-просто е да си измиете краката с топла вода, после добавяте в нея останалите продукти като фиде, моркови, лук, 5 лъжици олио, магданоз, малко сол и супата е готова.

    Коментиран от #12

  • 12 Черешката на тортата

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Педя чов лакхой":

    Рецептата е добра Сигурно е от бабиния ти тефтер Искаш да кажеш че си израснал с нея затова си толкоз умен
  • 13 Гост

    1 0 Отговор
    Добре, че е Дойче Веле, за да ни обясни как цинкът имал антиоксидантни действия. Другият път да ни споделят и някоя рецепта за вкусна пилешка супа. Пак ще има по-голяма полза от политическите им анализи.