Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 08:42 1 751 11

ООН: Съюзник на Тръмп е нарушил оръжейното ембарго срещу Либия

  • ерик принс-
  • доналд тръмп-
  • ембарго-
  • либия

Според група експерти на Обединените нации основателят на "Блекуотър" Ерик Принс е предложил военна операция за оказване на подкрепа на либийския военен командир Халифа Хафтар

ООН: Съюзник на Тръмп е нарушил оръжейното ембарго срещу Либия - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Известен поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и основател на американската компания за сигурност "Блекуотър" е назован като едно от лицата зад тайна мисия, която е нарушила оръжейното ембарго срещу Либия, съобщи ДПА, като се позовава на секретен доклад на ООН.

Според група експерти на Обединените нации основателят на "Блекуотър" Ерик Принс е предложил военна операция за оказване на подкрепа на либийския военен командир Халифа Хафтар в Кайро през април 2019 г., която е трябвало да подпомогне генерала в борбата му срещу международно признатото правителство на Либия.

Докладът на ООН, който е бил представен пред Съвета за сигурност в четвъртък, е станал частично известен на ДПА в събота.

Като част от т.нар. "Операция Опус" Принс предложил да подпомогне Хафтар с въоръжени летателни апарати, разузнавателни полети и плавателни съдове, както и чрез план за отвличане и убийства на високопоставени негови противници.

В доклада се твърди, че след това Принс е прехвърлил самолети в Либия и по този начин нарушил оръжейното ембарго на ООН срещу страната, която се намира в условията на продължителна гражданска война.

Принс, бивш член на американските военноморски специални части и брат на бившата министърка на образованието на САЩ Бетси Девос, през последните години е бил в тесен контакт с Тръмп и неговите сътрудници.

ДПА съобщи за мисията още през май, като се позова на експерти на ООН, но без да разполага тогава с информация, че Принс е бил замесен в нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 псевдо демокрация

    14 1 Отговор
    Америка за каквото и да говори, знайте че говори за пари.

    Коментиран от #7

  • 2 Corrupt

    14 2 Отговор
    Корумпирано правителство навсякъде.
    Брат на бившата министърка на образованието на САЩ.
    Син на настоящия президент на САЩ..
    Събудете се хора!
  • 3 един от многото

    11 0 Отговор
    Още по времето на Кадафи и голямото икономическо ембарго наложено от САЩ върху Либия в рафинерията Рас Лануф , съществуваше американско градче , (дори с продажба на алкохол). Градчето се охраняваше от Либийска войска и никой простосмъртен не влизаше вътре. В същото време танкери непрекъснато товареха и поемаха незнайно на къде!
  • 4 555

    15 1 Отговор
    Тръмп ще бъде единствения най хулен президент през 4 години на Байдън! Да не говорим, че ако и след това се запази статуквото и най мразенияя, а дали е така едва ли ще научим, поне от нашите медии, които с особен плам подкрепят либералната либерастия.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    18 2 Отговор
    Хубаво е човек да разгледа снимки от Либия, Ирак, Сирия ... преди и след помощта на САЩ в тези страни !
  • 6 ****

    13 3 Отговор
    Нещо за санкции не са ли чували в това ООН,или те само констатират ? Ако бяха замесени руснаците щяха да пищят като луди,а сега си траят,ей на това му се вика двойни стандарти.
  • 7 Бесен Язовец

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "псевдо демокрация":

    За разлика от северноазиатската кочина.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    6 1 Отговор
    Това "международно признатото правителство на Либия" е възкаченото от администрацията на Обама и тероризира все още населението на Либия, страна унищожена до корен от психопатите на дневен ред. Муамар Кадафи беше велик човек, прочетете книгата му, великолепна е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 2121

    2 0 Отговор
    Тръмп е неуравновесен и циник :хващаш я за п@ тката и въпраса е решеТръмп е неграмотен, не знае езици, натрупал е пари чрез непочтени сделки, няма представа как живее /ако има нормални американци/работещ в сащ.Не го превъзнасяйте.Джо Байдън не може да управлява.Ще го замести меле@ ката Камала Харис .Единственият точен Президент беше Джон Кенеи.Убиха го американци /под диктовката на евреи и след заповед от сър Уилям Стивънсън от Ангийското Разузнаване..Никога сащ не са били и няма да бъдат страна със значение в политиката .Предизвикаха войни в целия свят. Но ,както е предрекъл великият учен ,лекар ,философ Мишел дьо Нострадамус от сащ няма да има и помен /и Слава Богу/.Коментарите виждам ,че се трият ,но нали знаете ,че предварително нашите коментари са предадени на други медии, журналисти/от Франция/,преса.Нищо ,което триете не изчезва.Знаем как да съобщаваме това което мислим и на кого.Напразно триете.