Last news in Fakti

9 Март, 2021 13:12 2 968 19

Рекорден брой секции в Германия: ето къде могат да гласуват българите на 4 април

  • избори 2021-
  • секции-
  • германия-
  • българи в чужбина-
  • гласуване-
  • 4 април

За изборите на 4 април в Германия ще бъдат открити 62 секции в 51 населени места

Рекорден брой секции в Германия: ето къде могат да гласуват българите на 4 април - 1
Снимка: Shutterstock

Българите, живеещи в Германия, ще могат да гласуват на изборите за 45-то Народно събрание на Република България на 4 април 2021 в общо 62 секции във Федералната република. Това става ясно от публикация на сайта на българското Министерство на външните работи. Германия е дала съгласието си за разкриване на избирателни секции в общо 51 населени места. От германското Министерство на външните работи посочват, че не възразяват срещу откриването на избирателни секции в Българското посолство в Берлин, в генералните консулства във Франкфурт на Майн и в Мюнхен, както и в офисите на почетните консули. По изключение се дава разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства. Най-много избирателни секции ще бъдат открити във федералните провинции Баден-Вюртемберг, Бавария и Северен Рейн-Вестфалия.

В кои населени места ще бъдат открити секции?

- Берлин - 4 секции (Посолство - 3, Български културен институт - 1)

- Баден-Вюртемберг - 13 секции в 11 населени места: Фрайбург, Хайлброн, Хайделберг, Карлсруе, Констанц, Манхайм (2), Офенбург, Равенсбург, Ройтлинген, Щутгарт (2) , Улм

- Бавария - 11 секции в 9 населени места: Аугсбург, Ландсхут, Мюнхен (3), Ноймаркт, Фюрт, Оберамергау, Пасау, Регенсбург, Вюрцбург

- Бремен - 3 секции в 2 населени места: Бремен (2), Бремерхафен

- Хамбург - 2 секции в Хамбург

- Хесен - 5 секции в 4 населени места: Дармщат, Франкфурт/М (2), Касел, Фирнхайм

- Долна Саксония - 3 секции в 3 населени места: Хановер, Папенбург, Вилдесхаузен

- Райнланд-Пфалц - 4 секции в 4 населени места: Кобленц, Майнц, Трир, Вормс

- Шлезвиг-Холщайн - 1 секция в Ноймюнстер

- Саксония - 2 секции в 2 населени места: Дрезден, Лайпциг

- Саксония-Анхалт - 1 секция в офиса на почетния консул в Магдебург

- Тюрингия - 3 секции в 3 населени места: Аполда, Ерфурт, Йена

- Северен Рейн Вестфалия - 10 секции в 9 населени места: Аахен (Колшайд Херцогенрат), Бон, Дортмунд, Дуисбург, Дюселдорф, Есен, Гютерсло, Кьолн (2), Мюнстер

От германска страна изрично се посочва, че на българите, отишли да гласуват в секции, чието откриване е било разрешено по изключение, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществения ред и сигурността в избирателните секции, включително задължението за спазване на приетите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на Ковид-19, следва да бъде осигурено от организаторите на изборите.

Рекорден брой секции в Германия

Българското Министерство на външните работи припомня, че на последните парламентарни избори през 2017 година българските граждани са гласували само в дипломатическите и консулските представителства на България, както и в офисите на почетните консули. На последните избори през 2019 година за Европейски парламент българите в Германия са гласували в общо 24 секции в 21 населени места. В публикацията на министерството се подчертава, че предвид практиката на германските власти за разрешаване на секции извън дипломатическите и консулските представителства само в порядъка на изключенията, даването на съгласие за откриване на 62 избирателни секции е безпрецедентно. От българското Министерство на външните работи изтъкват, че "този резултат е постигнат благодарение на координираните усилия на посолството и генералните консулства на България в Германия, Мрежата на изборните доброволци и множеството местни инициативи и сдружения на българската общност в Германия".

Всеки ли ще може да гласува?

Всеки българин с право на глас, живеещ в Германия, може да гласува на 4 април в една от посочените секции. До 9 март е възможна и предварителна онлайн-регистрация. Но и онези, които не са се регистрирали предварително на сайта на ЦИК, могат да гласуват. Единственото условие: да попълнят Декларация за гласуване извън страната. Това може да стане в самата секция или предварително. Съответната декларация може да бъде изтеглена от сайта на ЦИК - приложение N° 22.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 11 Отговор
    Кака Меркелица ще прати тумбата да гласува за ГРОБ, щото иначе депортация.
  • 2 Достойна присъда

    16 4 Отговор
    Не им носете бюлетини 28 номер,няма да им трябват!

    Коментиран от #7, #19

  • 3 Стършел

    9 9 Отговор
    Най вероятно мнозинството гласували ще са с мюмсюлмански имена! Дано не съм прав.
  • 4 И всички

    10 6 Отговор
    ще гласуват за ДПС,защото са мюсюлмани
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдда

    2 3 Отговор
    Ето къде българите могат да гласуват за ГЕРБ:
  • 7 Choice

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Достойна присъда":

    номер 4 също не им трябва
  • 8 Gost

    2 3 Отговор
    Първите три места ще са за Slavi ,Демократична България ,Възраждане .След тях ще са ДПС ,БСП ,ГЕРБ.

    Коментиран от #18

  • 9 Емигранта

    1 1 Отговор
    Гледай сега... Всеки може да гласува ама трябва онлайн да се регистрира до 09.03.2021. Ами днес е 9ти и който не е успял, няма да гласува. Удобно за някой, нали!? А иначе, много секции...прецедент. Нямам думи

    Коментиран от #10

  • 10 Дтр

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Емигранта":

    И без регистрация може да се гласува.
  • 11 Македонец

    1 1 Отговор
    ние македонците от България ще гласуваме за ОМО ИЛИНДЕН-ПИРИН!

    Коментиран от #15

  • 12 Анализатор

    2 0 Отговор
    Тия стотици хиляди дето живеят в Германия и си плащат данъците и осигуровките там, в 90% от нормалните българи не мислят за гласуване изобщо, защото не им пука от нищо. Просто чакат пенсията си и гледат да уредят децата си там. Тези които ще гласуват са надъханите със злоба от отровната пропаганда на опозицията, била тя лява, ляво-дясна и ДПС-арска.
  • 13 Патриот

    2 1 Отговор
    Кой където плаща данъци и осигуровки, там да гласува! Щом работиш в Германия, Англия, Испания, Франция, Португалия, Гърция не може да гласуваш на избори в България и нямаш моралното право да определяш кой и как ще разпределя нашите данъци и осигуровки, които плащаме в България!

    Коментиран от #14

  • 14 Писна ми

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Патриот":

    държавата да ми взима данъци и осигуровки от моята мизерна заплата с които да плаща пенсии, да плаща здравни услуги, болнично лечение и лекарства на родителите на работещите в чужбина, да плаща образованието в училища и университети на децата им, живеещи при бабите и дядовците, докато от емигрантските пенсионни и здравни осигуровки ние живеещите и роботещите в България не виждаме и стотинка! Заради тия допълнителни разходи работещите в България нямаме натрупани и 1 в. за пенсия в НОИ, защото всичките наши вноски се изхарчват още на следващият месец, а държавата дава още толкова от нашите данъци!
  • 15 ТатаринБГ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Македонец":

    А на мене ми писна от "антички" любители на мъжката любов!
  • 16 Емигрантите

    1 0 Отговор
    българи-мрънкачи само крещят във фейса, а иначе няма да гласуват никъде в чужбина, само нашите индо-римляни и турци, работещи и живеещи в Германия ще гласуват в тия секции. Турските организации и мюфтийствата там ще накарат нашите хора, които работят за турски работотдатели под команда от Ердоган да си пуснат гласа за ДПС и като резултат над 50% от гласовете извън страната ще са за Доган и сараите.

    Коментиран от #17

  • 17 Анализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Емигрантите":

    Точно така ще стане! Помнете ми думата!
  • 18 Анализатор

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Gost":

    Помни ми думата! Най-много гласове от чужбина ще има ДПС и поне 1/3 от тях ще са от Германия и околните Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Дания, а 2/3 от Турция. А тия "В Учин дол няма такава партия", "Отровените и Пчеличката", Демократична България за Истанбулската конвенция" и "Възраждане на Рубладжийстовото и Македонизма" общо ще имат по-малко гласове от ДПС подадени в чужбина.
  • 19 Света София

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Достойна присъда":

    Най-много в Германия ще се харчат бюлетините с №9, тия на ДПС.
Новини по държави: