Last news in Fakti

4 Юни, 2021 20:45 7 663 17

Италия в шок - човекът, взривил Фалконе и убил 150 души, е освободен

  • мафия-
  • коза ностра-
  • джовани бруска-
  • джовани фалконе-
  • тото риина

Най-кръвожадният убиец на Коза Ностра - Джовани Бруска се разкая, сътрудничи на властите и дори ще получава държавна заплата

Италия в шок - човекът, взривил Фалконе и убил 150 души, е освободен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джовани Бруска - мафиотът, койтo преди 29 г. взриви колата на съдията Джовани Фалконе и призна, че е участвал в убийството на поне 150 души, вече е свободен човек. Това е бившата дясна ръка на боса на босовете в сицилианската мафия Тото Риина и човекът, който призна, че саморъчно е разтворил в киселина 12-годишния Джузепе ди Матео. Момчето беше “виновно” затова, че е син на мафиота Сантино ди Матео, който стана сътрудник на властите.

Най-кръвожадният убиец на Коза Ностра вече излежа 25-те години, които получи за всичките си безчинства. Благодарение на факта, че се разкая и започна да сътрудничи на правосъдието след арестуването си, Бруска напусна римския затвор “Ребибия” и ще започне нов живот с нова самоличност и под протекция.

През 2000 г. Джовани Бруска получи статут на сътрудник на правосъдието и така отърва не само доживотната присъда, а и изтърпяването на наказанието при строг тъмничен затвор. По ирония на съдбата Джовани Бруска успя да се възползва от облагите на закона за сътрудниците на правосъдието, който беше искан и прокаран именно благодарение на неговата жертва – магистрата Джовани Фалконе.

В действителност наказанието на Бруска стана от доживотен затвор на 30 г., но за всички затворници, включително и за мафиотите, след това се прилага опрощаване с 45 дни за всеки 6 месеца, прекарани зад решетките. Така и босът от Сан Джузепе Ято, който на 23 май 1992 г. взриви 500 кг тритол до пътя в Капачи край Палермо и уби символа на борбата срещу мафията Фалконе, жена му Франческа и тримата агенти от охраната им, прекрачи изхода на римския затвор.

На Бруска се приписват поне 150 убийства, но точният брой на престъпленията не помни дори самият той. Благодарение на решението му да признае престъпленията си и да направи важни разкрития, стотици членове на мафията бяха заловени и осъдени.

Синът на боса Дженаро Бруска разкри пред магистратите много елементи от стратегията на Тото Риина и на Коза ностра, насочени срещу държавата. Джовани Бруска разказа, че именно той самият е бил оперативната ръка на Риина, натоварен с мисията да се саморазправи първо с Фалконе, а после и с другия съдия символ – Паоло Борселино.

Всички политици в Италия, без значение на партийна принадлежност, са скандализирани от факта, че днес е възможно да бъде пуснат на свобода човек, окървавил ръцете си с толкова престъпления. Мария Фалконе, сестрата на убития съдия, призна, че това е новина, от която в човешки план изпитва много болка, но “такъв е законът, който между другото искаше брат ми, и следователно трябва да се спази”.

Според лидера на Лигата Матео Салвини “това не е правосъдието, което Италия заслужава”. Бившият магистрат Джузепе Аяла, който беше в същия екип магистрати срещу мафията заедно с Фалконе и Борселино, призна, че е подскочил от стола, когато чул за освобождаването на Бруска.

“Но след това започнах да разсъждавам. За жалост, трябва да бъдем прагматични и цинични. Това е въпрос на платена цена и получена полза. Законът за сътрудниците на правосъдието доведе до огромни преимущества. Допреди съществуването му имаше само един сътрудник.”

Според Аяла не може да се прави дисекция на закона като в хирургична зала и да се изключат определени хора от възползването от него.

Джовани Бруска е обаче само последният от убийците на Фалконе, който излезе на свобода. Другите мафиоти, които участваха в атентата на магистралата до Палермо и които също станаха сътрудници на правосъдието, вече отдавна са вън от затвора. Сред тях е и Сантино ди Матео, който на практика беше първият от “командния” отряд на Коза ностра, който се разкая и призна пред властите.

Именно за да го накажат, през 1996 г. по заповед на Бруска беше отвлечен синът му, близо две години беше държан като пленник, а след това убит и разтворен в киселина. На 20 май 1996 г. най-после беше заловен и самият Бруска, известен с прозвището Свинята. С него беше хванат и брат му, също член на клана от Корлеоне – и той днес е свободен човек.

Преди 5 г. Бруска поиска прошка от близките на жертвите си във видеозапис с покрито лице, направен в римския затвор “Ребибия”, който не е бил публикуван никога преди. Това направи сега сайтът на “Кориере дела сера”.

“Изборът да сътрудничиш на правосъдието винаги е унизителен, но е правилен, защото служи за поставянето на край на тази фабрика за смърт, която се нарича Коза Ностра”, казва във видеото Бруска.

Още по времето си в затвора Джовани се разведе с тогавашната си съпруга. Петгодишният при арестуването на Бруска негов син днес поддържа връзки с баща си, с когото се е срещал няколко пъти на свиждане. Джовани Бруска започва на 64 години нов живот, с ново име и под протекцията на властите, които ще се грижат за сигурността му. В началото той ще бъде надзираван със задължението да се разписва един път седмично и ще трябва да спи само на едно и също място. Ще бъде необходимо да му се намери анонимно място за живеене, което ще му гарантира, че ще остане далече от любопитството на хората и ще живее дегизиран сред тях, без да разкрива истинската си самоличност.

Бруска ще получава и заплата, която се предвижда от закона за протекция, както и всички останали детайли. Те са част от споразумението, подписано от него с държавата при решението му да им сътрудничи. Бруска днес се смята за най-важния сътрудник на правосъдието в борбата му с Коза Ностра и именно затова е и най-изложен на рисковете от отмъщение.

Отсега нататък той ще се страхува не от държавата, а от Коза Ностра. В интервю за френско-германски документален филм преди години Бруска разказа как е протекла първата му среща с Тото Риина, който поставил на масата кръстосани нож и пистолет, икона и игла.

“Това е организация, в която всички сме братя, асоциация със своите правила и ако се разделиш, жертваш живота си”, казал босът на босовете на церемонията по посвещаването на Бруска.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    32 0 Отговор
    Много в лесно решението... просто трябва да "изтече" информация за "новата му самоличност"...
  • 2 русенец

    32 3 Отговор
    Да идва в София. Там има много работа за него.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 България не пада по долу

    19 19 Отговор
    То ние гледаме и от Италия и от Русия, мафиотите ни разчитат на забатаченото ни правосъдие за да отърват кожата.Божков и Цветанов затова са се снишили и чакат техният фигурант да подмени всички шефове, та даже и на болниците, за да настъпи времето в което всички млади ще видят на практика що е то сталинизъм и има ли почва у нас😂😂😂
  • 5 Някой

    22 2 Отговор
    Неслучайно бившият ми шеф - германец твърдеше, че Италия е по-бандитска от нас

    Коментиран от #13

  • 6 Георги Димитров

    20 1 Отговор
    В ТВОто на о. Персин в Дунав такива ги лекуваха на бързо и не се налагаше данъкоплатците да ги хранят 25 години!
  • 7 Фгр

    20 0 Отговор
    Това е целта на глобалистите! Всички убийци,мерзавци и престъпници на свобода,даже с привилегии😡
  • 8 Гост

    25 2 Отговор
    До това води демокрацията!
  • 9 Гост

    16 2 Отговор
    От 1990 г живея в Италия, но повярвайте ми........тук в България нищо и никой политик не може да се сравни със случващото се там! Ами имаше преди години един политик, който впоследствие стана сенатор до живот. Казваше се Джулио Андреотти, Ами той си беше нещо като нашия Доган и Пеевски. В България всички политици са лайкучки.
  • 10 Само бройката е различна

    6 0 Отговор
    Тоя Бруска е като Пернишкият сектант Ю. Г.
  • 11 Райчо кифлата

    7 0 Отговор
    искаме ги тези закони и в България,,
    колиш бесиш и си свободен

    Коментиран от #17

  • 12 kkjj

    18 0 Отговор
    все пак е излежал 25 години докато наще отпадъци васил илиев или герги илиев убил и изнасилил над 300 души не са получили нито един ден затвор! Също и другият отпадък илия павлов издал заповед за убийство на десетки хора не е получил нито един ден затвор! Ами младен михалев - маджо - нито един ден затвор и в момента никой не помни че е убиец от СИК!!!
  • 13 Стоян

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Може, ама живота в Италия е с класи по добър от Германия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    1 0 Отговор
    Ако има закони като в Китай Иран Саудитска Арабия Малайзия за наркотатсфиканти и пласьори в целия свят на тая отрова, светът щеше да е мноооого по добър
  • 17 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Райчо кифлата":

    Ми че то тука си ги има бре, макс 10 години за убийство за добро държане излизаш на петата и две години преди това следствен по лудници или болници и готово, даже и ценорсзпис има, ама за утре пан политик дупетат или съдия няма
Новини по държави: