Last news in Fakti

10 Март, 2021 20:39 4 982 6

В Беларуската АЕЦ започна зареждането на имитатори

  • беларуска аец-
  • имитатори-
  • атомна централа-
  • беларус-
  • аец

Имитаторите са точни копия на горивните касети и повтарят тяхната конструкция, но не съдържат ядрено гориво

В Беларуската АЕЦ започна зареждането на имитатори - 1
Снимка: Shutterstock

Започна зареждането на имитатори на топлоотделящи сборки в реактора на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ. Процесът е генерална репетиция за зареждането на ядрено гориво и включва отработване на транспортно-технологичните операции за преместване на имитаторите от специалното хранилище за свежо гориво в сградата на реактора и потвърждение на готовността на машината за презареждане.

Имитаторите са точни копия на горивните касети и повтарят тяхната конструкция по тегло, размер и материали, но не съдържат ядрено гориво. Те се използват по време на студените и горещите тестове на реакторната инсталация.

„След зареждане на всички 163 имитатори на топлоотделящи сборки, специалистите ще завършат затварянето на реактора и ще пристъпят към етап хидравлични изпитания. С тях започва огромен цикъл от строго регламентирани и технологично сложни процеси, които се извършват при подготовката на енергоблока за физическото му пускане“, заяви директорът на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ от руската компания АСЕ Виталий Полянин.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение 3+, който напълно съответства на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предизвикателство!!!

    31 1 Отговор
    Искам да ми посочите държава От 1рвия дори 2рия свят в която министър прецедател не е влизал в народно събрание 8 месеца.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 другарят

    31 1 Отговор
    Всички се развиват, всички търсят своето бъдеще и само ние сме я подкарали ей така..
  • 3 666

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Предизвикателство!!!":

    е как коя? България! Народното събрание - това съм аз!
  • 4 Интересно ...

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Предизвикателство!!!":

    От пещерата ли пишеш , по водомера ????
  • 5 Прецедател

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Предизвикателство!!!":

    1рвия и 3ретия свят го знаем , ама кой е 2рия ??! 🤭🤭🤭
  • 6 Батко⅕5658

    1 0 Отговор
    Бас държа че една от целите на сащ с цветния метеж в Беларус беше стопиране на АЕЦа, който щеше да бъде спрян веднага от тяхното мекере, както направиха в други робски държави като България, Чехия и т.н.
Новини по държави: