Last news in Fakti

19 Март, 2021 04:24 6 733 29

19 март 1982 г. Фолклендската война - Март 2021

  • фолклендска война-
  • фолклендски острови-
  • великобритания-
  • аржентина

Операцията всъщност е представена от Аржентина като връщане на изконна територия към отечеството

19 март 1982 г. Фолклендската война - Март 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

На 19 март 1982 г. започва Фолклендската война. Аржентинската армия дебаркира на владения от британците остров Южна Джорджия в Атлантическия океан. На 2 април Буенос Айрес слага ръка и на самите Фолклендски острови, наричани от Буенос Айрес Малвински.

Анализатори коментират, че икономическата криза в Аржентина принуждава военната хунта да търси обединение на нацията чрез военна интервенция.В опит да отклони общественото внимание лидерът ѝ ген. Леополдо Галтиери решава да разиграе картата на национализма и нарежда окупация на Фолклендите.

Операцията всъщност е представена от Аржентина като връщане на изконна територия към отечеството.

Британският премиер Маргарет Тачър обаче не смята да слага оръжие. Тя обаче бързо изпраща експедиционен корпус. След серия от сражения Аржентина капитулира на 14 юни.

Равносметката от конфликта е, че загиват 258 британци и 649 аржентинци.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравей пиянде

    11 7 Отговор
    Нещо много рано си се разписал? Сега ли се събуждаш, или сега ще си лягаш?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Списвач

    18 4 Отговор
    Британският премиер Маргарет Тачър обаче не смята да слага оръжие. Тя обаче бързо изпраща експедиционен корпус. След серия от сражения Аржентина капитулира на 14 юни.

    Не иска да вади оръжие пък праща някакъв корпус без оръжие пък накрая ония капитулират 🤤

    Коментиран от #10, #18

  • 4 Нашите реактори

    14 40 Отговор
    За няколко месеца Британия показа, че е световна сила. Поклон пред Маргарет Тачър, един изключителен лидер, пример за сегашните ни управляващи.

    Коментиран от #6

  • 5 Ляв плюс

    29 7 Отговор
    Това са мрачни, агресивни, империалистически войни - не помните ли?
  • 6 Да бе

    33 8 Отговор

    До коментар #4 от "Нашите реактори":

    Те през ВСВ едва не капитулира пред Хитлер световна сила били...както винаги ги подкрепяха и американците и през фолкленската война,иначе щяха да изядат дървото.

    Коментиран от #7

  • 7 Троянеца

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    Те май Аржентинците са американци ако не ме е лъгала даскалската по география.

    Коментиран от #8

  • 8 Да бе

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Троянеца":

    Има разлика,латино-американци са.
  • 9 Абе саксите са гола вода

    27 6 Отговор
    и две жаби в джоба,факт.Някога и ние бяхме първа сила на Балканите,но с Тиквата ударихме дъното,също факт..
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Списвач":

    Чукча само писач ! " Да сложиш оръжие!"значи да се предадеш ‼
  • 11 случка

    17 3 Отговор
    Във войната загиват 258 британци и 649 аржентинци . Моят пра-дядо Георги , който е бил картечар в ПСВ , за един пред-обед е натръшкал повече . То било война , то било чудо , сумарно колкото жертвите по пътищата на България за една година . Постреляли се малко там Английски и аржентински кораби , след което аржентинците отстъпили . Едните загубили кораб другите три.
  • 12 РЕАЛИСТ

    19 3 Отговор
    В опит да отклони общественото мнение генерал Леополд Галтиери разиграва картата на национализма. Странно. По същото време Маргарет Тачър е проклината във Великобритания, заради кървавото смазване на миньорската стачка. Нужно и е събитие за отклоняване на недоволството.
  • 13 РЕАЛИСТ

    18 2 Отговор
    Странно е и как Аржентина при близост до островите не прехвърля на тях достатъчно войски за защита и после англичаните с една шепа дебаркирали войници си го вземат обратно с един махленски бой.
  • 14 Радо

    2 6 Отговор
    По спомени само при потопения Генерал Белграно аржентинците дадоха над 800 удавени. Англичаните ги свазаха с техническо преимущество най-вече - супер модерно въоръжение, самолетите Хариър с вертикално излитане тогава бяха като космически кораби.

    Коментиран от #17, #26

  • 15 Ааа

    5 1 Отговор
    До7: даскалицата може и да не те е излъгала или ти си си природно тъп! Аржентинците са си Аржентинци които по някаква случайност се заселили в Южна Америка ( континент!!!! )
  • 16 Уххг

    7 2 Отговор
    Е. Къдъ е Англия къде Аржентина. Защо да са на Англия тези острови. @ааа ама те са колонизатори както и сега и целия eu
  • 17 контра

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    На 2 май остарелият аржентински крайцер „Генерал Белграно“ (закупен от САЩ след Втората световна война) е потопен извън военната зона от британска ядрена подводница.на 4 май аржентинците потопяват разрушителя „Шефийлд“ с ракета „Екзосе“. аржентинските въздушни сили извършват удари по британския флот, потапяйки две фрегати, разрушител и контейнеровоз, превозващ вертолети. Те повреждат и няколко други фрегати и разрушителя, но така и не успяват да повредят никой от самолетоносачите или да потопят достатъчно британски съдове, за да застрашат британското наземно настъпление. По същото време СССР разполага със самолети як -38 които тогава изглеждат като космически кораби!

    Коментиран от #20, #24

  • 18 Нико

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Списвач":

    Абе, неграмотнико, преди да хулиш се образовай! Чак и някакви други дъна лайкове ти дават. Изпаднала работа
  • 19 плевен

    5 1 Отговор
    Аржентинците тогава /а вероятно и сега/ участваха в някакъв военен съюз, под ръководството на САЩ. Нещо като Южно-Американско НАТО. Обърнаха се към господарите, ама познайте кой пръст им показаха. Говореше се за трета страна в конфликта, която е участвала с разузнавателна информация. Но това не се доказа.

    Коментиран от #23

  • 20 Кико

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "контра":

    Як 38 с вертикално излитане. Истински самолети сериозно въоръжени,а не някви си хфърчилца Хариер.

    Коментиран от #22

  • 21 Йо Несбьо

    9 1 Отговор
    Аржентина дълго време е смятана за новата "страна на неограничените възможности, заради огромните залежи на сребро и безкрайните степи за отглеждане на добитък. Имало е невероятна емиграция от Испания, Португалия, Италия и откъде ли не другаде... За съжаление, по едно време се счупва моделът на управление и на всеки 20-30 години страната влиза в икономическа криза. Причините за конфликта са ясни, но статията не споменава нищо за това, че самите жители на Фолклендските острови се смятат повече за британци, отколкото за аржентинци. На всеки един с аржентински симпатии има 3 други с британски такива. Освен всичко друго, Фолклендските острови са с много по-висок стандарт на живот от аржентинския. Разбираемо е, че островите са по-близо до Аржентина, отколкото до Великобритания, но пък и никога не са били част от Аржентина, като изключим краткотрайната окупация. Колкото до Британия, всички знаем, че тя буквално е поробила половината свят и е станала причина за смъртта на стотици милиони хора, така че със сигурност не са светци.
  • 22 контра

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кико":

    Просто информирах сороснята,защото те си мислят,че света започва от момента в който са взели парите от Сорос и са си купили апартамент с тях! Колко работа вършат е отделен въпрос!?
  • 23 233

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "плевен":

    САЩ си участваха срещу Аржентина.АУАКС бяха позиционирани и хвърчаха денонощно и предаваха разузнавателни данни на британците.
  • 24 село

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "контра":

    Мъничко хитруваш. Фолклендските острови са със значението на Гибралтар- от там се контролира целият южен Атлантик. Местните хора отдавна са разкарани. Естествено, че там са заселени само британци. Тъй че, докато някой//знаеш Кой/, не изпари във въздуха Англия, нито Испания, нито Аржентина ще си получат териториите.

    Коментиран от #25

  • 25 село

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "село":

    Съжалявам. говоря на 21.
  • 26 Смеех

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    Кое му е супер модерното на хариера.
  • 27 Радо

    2 4 Отговор
    Преди 39 години Хариерите не са били модерин изтребители?? - еми те с тях англичаните им разкатаха фамилията на аржентинците!! - отнасяйте се по-сериозно към темата все пак!!

    Коментиран от #28

  • 28 787

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Радо":

    Hdrrier e оперативен за наземно нападение и разузнавателни самолет!Това ,че са го ползвали за изтребител не го прави такъв!
  • 29 Да бе

    0 1 Отговор
    това ,,слага оръжие,, означава, че един вид го хвърляш на земята и вдигаш ръце във въздуха , при военните пък има такава команда, която означава един вид да се обезоръжиш независимо по какъв повод ако я нарежда да речем твой командир
Новини по държави: