Last news in Fakti

16 Март, 2021 15:55 5 761 83

Защо руснаците емигрират в България

  • русия-
  • руснаци-
  • българия-
  • емиграция-
  • чужденци-
  • руски език-
  • приятели

Руснаците са най-голямата група чужденци в България

Защо руснаците емигрират в България - 1
Снимка: Shutterstock

Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки само на индийската и мексиканската - това сочат данни на ООН. В България именно руските граждани са най-голямата група чужденци в страната. Причините за това са различни - икономически, семейни, а и политически. Не на последно място е и привлекателността на българския паспорт, който дава право да се пътува без виза из почти цял свят. По данни на Евростат, в началото на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300. А това е една четвърт от всички чужденци в страната. За 2020 все още няма точни данни. Но някои индиректни показатели загатват, че броят на руснаците в България вероятно се е увеличил. Така например през последните години броят на разрешителните за дългосрочно пребиваване в страната се е увеличил - от 33 524 през 2018 година до 45 236 през 2019 година. Освен това през 2020 година българската вицепрезидентка Илияна Йотова е издала укази за даване на българско гражданство на 485 граждани на Русия. За сравнение: през 2019 година едва 217 руски граждани са получили български паспорти, а през 2018 - само 176.

Как се остава в България?

В България десетки фирми рекламират на руски език своята услуга "съдействие за получаване на право за пребиваване в България". Всичко започва с виза и кандидатстване за разрешение за продължително пребиваване, което се дава за срок до 12 месеца. За него се кандидатства и плаща всяка година, а за получаването му има различни изисквания - например откриване на фирма или представителство на фирма в България и т.н. Посредниците могат да "заобиколят" част от изискванията, като впишат например лице в управата на вече регистрирано представителство. Покупката на имот също се разглежда като причина за даване на разрешително за дълго пребиваване, но само при инвестиция за над 600 000 лв. След пет години се взима дългосрочно или постоянно местожителство, а след още една може да се кандидатства и за гражданство.

Според българския посланик в Москва, преди две години близо 300 000 руснаци са притежавали имот в България, което автоматично дава право на виза за пребиваване по дни 90 годишно. Кризата в Русия и пандемията от коронавирус вероятно са накарали някои руснаци да продадат закупени от тях инвестиционни и ваканционни имоти в България. Няма обаче точни данни за броя на руските граждани, които са се решили на подобна стъпка.

"Дойдох в България по любов"

"Руснаците харесват България, защото тук се чувстват в безопасност, комфортно и уютно" казва Варя Давидова, която живее в страната от близо 15 години. От 7 години тя поддържа блог на руски език за живота в България. "Мисля, че българите и руснаците имат общ опит от социализма и това ни сближава ментално, въпреки че сме много различни и социализмът ни също е бил различен", каза Давидова в кореспонденция с Дойче Веле. Според нея "чувството за хумор, самоиронията и сарказмът ни също са близки", особено при възрастните, които са живели при предишния режим или имат опит от родителите си. "Освен това руснаците в историята на България са били много и някои от тях са оставили своята следа в културата и науката. Постоянно се сблъсквам с това. Имаме и общи културни и религиозни традиции - макар че все пак се различават. Но точно с различията е по-интересно", казва Варя Давидова и добавя: "Останалите плюсове на България са известни: красива страна с хубав климат и добри хора". Самата тя е дошла в България по семейни причини. "Последвах мъжа ми, който работеше тук. Това беше любов. Първо към мъжа ми, после и към България", казва Давидова.

Първият политически имигрант

Случаят на Евгений Чупов е по-различен или както казва той самият - нестандартен. Той е един от много малкото руски граждани, получили политическо убежище в България. "Когато решихме да заживеем в България, към този момент не бяхме мислили за емиграция. Но разбрахме, че прибирането ни в Русия е опасно и единствената страна, в която бихме могли да поискаме убежище, се оказа България, защото имахме визи за България и не можехме да пътуваме в други страни", разказа той пред Дойче Веле. Евгений и семейството му пристигат в България на 30 май 2019 - на почивка, планирана отдавна. През същата година в Москва се провеждат избори за местния парламент. Гражданското движение на Чупов подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Само два дни пред полета за България Чупов е задържан от полицията и прекарва 12 часа в ареста в Москва. на 22 май също е бил задържан, но за по-кратко.

"В България ни харесва. Имаме приятели."

През лятото на 2019 година, вече в България, семейството решава да поиска убежище. През август пристигат в София от Варна и подават заявление за политическо убежище в Държавната агенция за бежанците. През 2020 получават отказ. Адвокатът им от "Глас в България" обжалва пред Административния съд. Същевременно Чупов се обръща към руски журналисти, което дава резултата: след първата публикация в Радио Свобода случаят придобива публичност и в българските медии. От ДАБ оттеглят решението си и на 5 януари 2021 членовете на семейството получава статут на бежанци. От всички правозащитни организации семейството чува, че България не дава политическо убежище на руски граждани, защото не иска да си разваля отношенията с руския президент Владимир Путин. Днес семейство Чупови се чувства добре в България. "На нас тук ни харесва. Имаме приятели", каза Евгений. Той и съпругата му смятат да продължат да работят като преподаватели, след като получат документите си, а децата им да учат в България. Някой ден искат да вземат и българско гражданство.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАТУШКИ

    92 30 Отговор
    НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ ПО ДОБРЕ БРАТСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОДИ ОТ КОЛКОТО АРАБЯ.

    Коментиран от #4, #5, #21, #48, #52, #67

  • 2 💢Demon😈

    67 14 Отговор
    Да забравим за момент русофилството и русофобията и днешната омраза, но ме кефи че те са най голямата група чужденци в България повече отколкото евреи арменци и други дано да надминат ромите и турците, ами бели са и какви красиви секси рускинки че на нас мъжете ни е драго да има рускинки по черноморието от колкото мургави ромки от бургас варна факултето столипиново видин смолян
  • 3 KAVKAZ

    28 43 Отговор
    Идавт в РБ да поживят в мизерията и после оценяват колко е хубаво в Русия!
  • 4 💢Demon😈

    39 14 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    Евала за коментара бог да те благослови
  • 5 Кака Мара

    25 60 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    Дим да ви няма , сган нахална

    Коментиран от #78

  • 6 Професора

    33 6 Отговор
    Отговора е елементарен заради климата обаче разни на хранилки търсят икономически причини. Когато имаш 200 000€ да си купиш имот на,, Черно море "в България причината не е икономическа!

    Коментиран от #61

  • 7 АнтиДиктатуров

    18 29 Отговор
    защото Обичат Путин, Демокрацията в Русия и Концлагерите , мухаха

    Коментиран от #10

  • 8 Левтер

    48 13 Отговор
    Пишат като нас,говорят почти като нас, пият повече от нас, добре са дошли.
  • 9 Stéphanie 🎲

    17 37 Отговор
    Само след малко кой знае какво ще прочета за дочето веле от русоробите във България 😂😭👍Дорогие зрители-Большой театр🎬
    Путин самозабравил се узурпатор, преследващ и унищожаващ всичко демократично ,и не само в Русия.
    Нашите рублофили , да си вземт грозните паметници , прославящи Червената армия " и да се ориентират на изток. АМА не, стоят тук и чакат европейските пари.Истинатае, че само в демократични условия може да се развива икономика, технологии, наука, култура.Авторитарния Путин спира развитието на Русия

    Коментиран от #13, #15, #19, #37

  • 10 елементарно

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "АнтиДиктатуров":

    По твоята логика англичаните защо са тук ?
  • 11 Уди Кълвача

    15 4 Отговор
    Измислици на DW с червените паспорти само в Европа може да се разхождат без визи, я да видим в САЩ, Нова Зеландия, Австрия, Канада, Кения, РЮА, Бразилия... как някой ще отиде само с червения паспорт.

    Коментиран от #42

  • 12 Факт!

    11 6 Отговор
    От цяла софия има две три сгради които стават всичко друго е леш.
  • 13 Петър Петров

    24 11 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Пешо , а ти какво търсиш в краварника ? Обичаш кравите ?

    Коментиран от #22

  • 14 KAVKAZ

    9 8 Отговор
    Много им харесва на руснаците демократичния телешкия салам в България дето се прави от птиче месо!
  • 15 💢Demon😈

    12 10 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Въпреки че плюеш постоянно по Русия, за едно си права и аз съм съгласен че дори и в измислена демокрация и капитализъм само тогава се развива икономика където има авторитарно диктаторско управление винаги има спъване на икономиката

    Коментиран от #20, #31

  • 16 болгар

    12 4 Отговор
    А украинки кога?

    Коментиран от #43

  • 17 Петров

    15 13 Отговор
    Абе русофоби долни, като напиша нещо в гогъла що не ми отваря на американски, на френски или на германски, на никоя страна от НАТО, отваря ми на руски и в трите браузера, които ползувам. Нека идват да ни облагородят някак си, че се скапахме страхотно. И Парамов и Чуков са купени от аптекарския бос, ужас. Това не са избори, това е ПАРАД на продажността за да остане шебека на власт.

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 18 Българин

    33 8 Отговор
    Братушките - то това май е единствения шанс земите , за които сме воювали след десетина години да не бъдат окончателно покрити от мургави и турци .
  • 19 💢Demon😈

    21 14 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    До началото на Втората Световна Русия е в пъти по голяма икономика от Америка а Америка е на 17 място само заради това че не се водеше война на тяхна територия може да видиш лукса там и то заради плана Маршъл иначе ще гледаш Холивуд и лъскавия Лас Вегас през крив Макарон на Макарончо арабското говедо

    Коментиран от #33

  • 20 Stéphanie 🎲

    16 32 Отговор

    До коментар #15 от "💢Demon😈":

    Просто коментирам по темата френде русофилията в България е мит‼ 😁Жал ми е за тебе знаеш ли че ?“Русофилите” по инерция във България . Около 50% от народа ни. Това са българите, които никога не са се замисляли върху лъжите, историческите фалшификации и митовете, с които е било бомбардирано съзнанието ни в продължение на десетилетия. Имам предвид всички фалшификати от сорта на: “братушки”, “славянски братя”, “двойни освободители”, “безкористна помощ” и пр., приемани безкритично, също като “глобалното затопляне”, “спанакък, като съдържащ най-много желязо”, “лунната диета” и прочие дивотии.
    Тези хора просто трябва да бъдат осведомени за истината и числеността им ще се стопи до няколко хиляди души.Убедени русофили. Около 0,5% от българите. Това са хората, които някога в младостта си са пътували (или пребивавали) в СССР и никъде другае по света – на екскурзия, за обучение, следване или по работа и са били запленени от Русия и руското. Към тях спадат и повечето българи/българки от смесените бракове с рускини/руснаци, и потомствата им. Тези хора винаги ще обичат Русия (но тук, България). Ако отидат да живеят там, обичта им ще се трансформира в нещо друго.

    Коментиран от #23, #27, #36, #46, #66

  • 21 Емил

    8 18 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    На вас на 4-ти километър кога ви пуснаха нетя?

    Коментиран от #79

  • 22 Stéphanie 🎲

    14 22 Отговор

    До коментар #13 от "Петър Петров":

    Користните “русофили”. До 0,5% от българите. Представляват голяма част от върхушката на БСП, Атака, ДПС, както и големи, средни и малки олигарси, закачени за всякакви руски, руско-български и българо-руски корупционни схеми. Тяхната “обич” към Русия е правопропорционална на и единствено обусловена от паричните потоци. Накратко: за пари могат да обичат всякого (само че западните държави и фирми не могат да осъществят такава чудовищна корупция, която да задоволи алчността им – нещо, което за руснаците не е проблем). Когато няма пари, не обичат никого. В крайна сметка, обичат истински само парите (не тези, изкарани с труд и талант, по честен начин).

    Коментиран от #28, #34, #35, #80

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 миш

    17 8 Отговор
    Да бе,имигрират да сменят памперси и да чистят тоалетни ,като назе.Спрете да коментирате РФ,А СИ ПОГЛЕДНЕТЕ ИЗЧЕЗВАЩАТА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #25

  • 25 А защо си тук??

    5 13 Отговор

    До коментар #24 от "миш":

    Четеш ли какво пише във статията????
    ВСЯКА ИЗЯВА НА РУСОФИЛСТВО, НАДХВЪРЛЯЩА ЛИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ И ВЪТРЕШНА ЕМОЦИОНАЛНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ

    И Н К Р И М И Н И Р А!
  • 26 Ох Баня

    5 2 Отговор
    Стига глупости вече. Българите мигрират повече в македонски земи.
    ХА ХА.
  • 27 💢Demon😈

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Много тъпо че ме смяташ за русофил и че обиждаш на мен ми викат Тръмп и американофил просто обичам руските жени но относно това което каза немога да отрека че си права и ти давам плюс

    Коментиран от #38

  • 28 💢Demon😈

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Евала мразя че си твърдо против всичко руско аз само жените им харесвам но се кефя че мислиш толкова разумно и правилно яд ме е че си по умна от мен но се кефя как затапваш всеки тук
  • 29 Каракочев

    7 8 Отговор

    До коментар #17 от "Петров":

    Защото пишеш на руски другарю Петров пробвай на гръцки и виж какво ще ти даде гугъла, а и България също е страна от НАТО
  • 30 Д. Петров

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "Петров":

    Ами като си си инсталирал РУСЛЯШКИ... естествено, неграмотнико!
  • 31 да отбележим

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "💢Demon😈":

    Е то в България не е ли авторитарно управлението ? Само един управлява джипката.
  • 32 Петър Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Петров":

    Адаш , да не си объркал сайта. Не знам на тебе какво ти се отваря , но на нас ни се отварят Факти.
  • 33 угз

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "💢Demon😈":

    И древен Египет е бил голяма икономика ама е минало -свършено време.
  • 34 миш

    17 10 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Ами откажи се от всичко привнесено от Русия,слагайте фесовете и потурите,може и шалварки.Ало,имаме държава благодарение на тях,па ти си крекай колко щеш.

    Коментиран от #47

  • 35 Петър Петров

    18 4 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Сигурно Руснаците са тук за да гледат стари Български баби и да мият тоалетните ? Сигурно така си мислиш - а , Пешо ?
  • 36 Петър Петров

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Кога Българина ще събере 200 /300 хил € , че да отиде да си купи имот в Сочи?
    Пък където и да било на друго място. Ей така за кеф - да ходи 2-3 месеца на почивка.

    Коментиран от #44

  • 37 миш

    14 7 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Верно е от както сме в ЕС РАЗВИВАМЕ МНОГО ВАЖНИ НЕЩА,ПРОСТО СМЕ НЕДОСТИЖИМИ.Не можем да направим клинци за магаре,апа маани капачки за буркани.Ти с РФ ЛИ СЕ МЕРИШ?И,на кво?С,кво ,ще се повалиш?
  • 38 Stéphanie 🎲

    8 11 Отговор

    До коментар #27 от "💢Demon😈":

    Е щом си Тръмпист сори 👍и аз съм от тях ,от една порода сме .Объркала съм се малко ми прозвуча като русофил 🇺🇸👍🗽Тръмп е велик .Голямо ИЗВИНЯВАЙ 🤝И умната със руските жени френде 😉 за една вечер и бягай не ти трябва във къщата

    Коментиран от #41

  • 39 смехурко

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Емил":

    Ти убеден ли си в това което си написал ? Я ходи си направи един тест за бременност.
  • 40 Пацо

    16 3 Отговор
    Повечето руснаци идват защото е евтино у нас . Друга група идва от места където зимата е по 9 месеца и тук климата им допада. Малко руснаци идват от големите градове защото тук е като село за тях. Други имат имоти по морето и Банско. Повечето с цел инвестиция. Идват и руснаци пенсионери от Израел и Западна Европа. Идват и други които след това заминават за Западна Европа. Статията е доста слаба и невежа някаква пропаганда но нали и те трябва да взимат заплати и нека си пишат. Като цяло това за климата,храната и Бла Бла са приказки за деца но както казват тук някои по добре руснаци отколкото чалми и други подобни.
  • 41 Петър Петров

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "Stéphanie 🎲":

    Пешо да не са ти направили операция за смяната на пола в краварника ? От много писане кога ти остава време да работиш ? Колко е часа сега при вас ?
  • 42 Визов

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Уди Кълвача":

    В повечето от изброените от теб страни се влиза с червен паспорт без виза. Само Южна Африка и Кения изискват визи. Е и САЩ!
  • 43 Володя

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "болгар":

    Украинците броят стотинките за боза и баничка , камо ли за имот в България !
  • 44 Stéphanie 🎲

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Петър Петров":

    Ами че то във Сочи по грозно и от Шабла (Шабла е приказка със Сочи)🤣🤣😁Леле 🤣🙃😆Утрепа риба днес не вярвам някой българин за там да хукне 200 /300 хил € 😳имаш проблеми със нулите и валутата 😂абе ти тези вицове на кой пишеш ти Сочи със Испания,Италия или Франция обърка мамоооооо .Децата на Путин във Сочи ли живеят 😁😂Ай лека нощ няма какво да споря със тебе ти си като онази играчки с ключетата -все едно и също пее и танцува сети ли се .......😉

    Коментиран от #45

  • 45 М Михайлов

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Stéphanie 🎲":

    Бай Мишо , ти па кога ходи в Сочи ? А забравих - ти имаше приятели в Русия - нали ? А книги купуваш ли им от пазара ?

    Коментиран от #49

  • 46 Ганчо

    15 8 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Стефания. Ти си болен мозък. Стандарта на живот пада всяка година от 1990 насам. Спамиш като луд. Много над половината хора разбират че суверинитета ни беше даден от Русия(освобождението от робство) , после имахме доста силен суверинитет(развитие, стандарт на живот) по време на комунизма. Сега след като сме от другата страна ( не с Русия). Стандарта на живот и суверинитета в България намаляват всяка година от 1990 насам. Платени натовски ботове, пишете своя спам колкото щете. Ефетка от това е противоположен.

    Коментиран от #50

  • 47 Stéphanie 🎲

    7 10 Отговор

    До коментар #34 от "миш":

    Абе човек ти за Русия ли пишеш знаеш ли всичко за Русия вече ме съмняваш много🤔Русия - стресната от собствените си мюсюлмани.А знаеш ли в коя европейска страна днес живеят 16 млн. мюсюлмани при 140 млн. население? Не, не е във Франция с нейните пет милиона или в Германия с нейните четири милиона и не във Великобритания с нейните три милиона мюсюлмани.Знаете ли в коя европейска държава има осем хиляди джамии? Ако предположите, че това е Русия, сте познали.

    А градът с най-многобройно мюсюлманско население в Европа е Москва. Наистина, ако не смятаме Истанбул за европейски град, а Турция - за европейска страна.
    На този фон руснаците да плашат, как ислямът ще погълне Европа и завинаги ще унищожи националните ценности на европейците, е абсурдно.

    Коментиран от #60

  • 48 Има и православни араби

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    Може и тях
  • 49 Stéphanie 🎲

    7 9 Отговор

    До коментар #45 от "М Михайлов":

    Не съм длъжна да ти давам обяснение била съм във Сочи супер мизерно е
    , имахме и роднини дълго време работиха във Москва със тях бяхме 3 дни във Сочи .Имах избор там или във Франция да уча е Русия отпадна не ми грабна сърцето сори ,сега имат хотел 😉 руски във Бг.няма какво друго да обяснявам .Аз не си пиша така че ме сърбят пръстите

    Коментиран от #54, #75

  • 50 Абе Ганчо ти знаеш ли

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ганчо":

    Какво празнуваме на 22.9....1098г.? Какъв суверинитет, какво освобождение от Русия бълнуваш?

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Rado

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    Къде Ердоган направи най-голямата джамия и кой са братуики с Иран?

    Коментиран от #55

  • 53 Представяте ли си

    6 5 Отговор
    каква мизирия и каква кочина е в русия, щом като крепостните колхозници предпочитат да бягат в България?

    Коментиран от #57, #59, #65

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Rado":

    А да знаеш че във Франция има над 2 000 джамии и ще строят още толкова ? А в Холандия ?
  • 56 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ШВАЙНЕН ШВАБЕ ВЕЛЕ---ТОВА Е НАЙ-ГОВНЯНИЯ ВИ ТЪПИЗАМ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ВИ НАПЪНИ !!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Абе Ганчо ти знаеш ли":

    И какво празнуваш на 22.9. 1098 година ???!! Първия кръстоносен поход ??!! Я малко вземи се ограмоти .
  • 59 кажи де

    8 1 Отговор

    До коментар #53 от "Представяте ли си":

    Защо Българите за последните 30 години демокрация намаляха с 1/3 ? От хубав живот ?
    А след още 30 години ще изчезнем съвсем.
  • 60 стига глупости

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "Stéphanie 🎲":

    България е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението - 1200, с което се нарежда до арабските страни. Това сочи последното проучване на Евростат. А според данните на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет те са 1400.
  • 61 професоре

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    отговора не е природа, а анексиране без оръжие.

    Коментиран от #63

  • 62 !!!?

    2 3 Отговор
    Руснаците бягат от руския Гулаг както по време на октомврийската революция !!!?
  • 63 Мм да

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "професоре":

    Като се замисля то е почнало, справка кмета на Варна.

    Коментиран от #71

  • 64 Рико

    1 1 Отговор
    " ... Публикувано във факти.бг: България не дава политическо убежище на руски граждани, защото не иска да си разваля отношенията с руския президент Владимир Путин ". В РФ живеят 150 милиона, на всеки един от тях ще откажем, за да не си развалим отношенията с 1 . 150 000 000 срещу един! Аритметика!
  • 65 Рико

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Представяте ли си":

    Българинът винаги е бил по-свободен и по-нахранен от руснака. И преди, и сега, и вовеки. Причината е на последния етаж на човешкото тяло.

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Rado

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "БРАТУШКИ":

    Нали Русия е велика и богата, а България била бедна и можела да прави само чушкопек. Въпрос с повишена трудност за русофилите - защо потока не е в обратна посока към Русия?????
  • 68 Черна хроника

    2 3 Отговор

    До коментар #65 от "Рико":

    . По времето на българския цар Петър, подкупеният от византийците руски княз Светослав нахлува в България и става причина за загиването на великата цар Симеонова и цар Петрова държава.
    При това руско „освобождение“ в Пловдив чуждите войски „освобождават“ от земните им грижи 20 000 българи, като ги набиват на кол!
    А в Силистра , руският княз Светослав избива триста български боляри със семействата им, като за късмет във войната срещу доскорошния си съюзник – Византия хвърля български пеленачета с петли в река Дунав.

    2. Прочутият византийски император Василий Втори Българоубиец с решаващата помощ на руско-варяжки отряд от 6000 души, изпратен му от руския княз Владимир  разбива Самуил и ослепява 15 000 пленени български войници!
    Самият император Василий Втори Българоубиец възнаграждава богато руските наемници за помощта, като им дава една трета от плячката от българските земи.

    Коментиран от #69

  • 69 Черна хроника

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "Черна хроника":

    През Руско – турската война 1806 -1812 година почти цяла Северна България е опустошена и опожарена от руските войски.
    Тук особено показателен е примерът с тоталното и планомерно опожаряване на Свищов на Кръстовден 1810 година от руските войски!
    Сигурно така нестандартно са изразявали руската „обич” към българите, православни християни, считани за славяни като руснаците!

     След Руско турската война 1828 1829 година, Русия подарява хилядолетните български земи по Моравско на Сърбия, заедно с българите, живеещи там като добитък.

    По време на борбите на българския народ срещу дивото, безкрайно крадливо и варварско гръцко духовно робство, Русия е изцяло на страната на гръцките духовни, уж православни, а действащи към българите като разбойници.

    Коментиран от #70

  • 70 Черна хроника

    3 3 Отговор

    До коментар #69 от "Черна хроника":

    По времето на турското робство Русия чрез посланика си в Цариград граф Николай Игнатиев активно участва в убийството на Апостола на свободата Васил Левски.
    Самият граф Игнатиев се хвали за неговите съвети към великия везир по случая и нарича съдебния фарс срещу дякона "щастлив изход от Софийската афера"!

     С подписването на Сан Стефанския договор от 1878 година, Русия подарява хилядолетната българска Северна Добруджа на Румъния, а българския Нишки санджак на Сърбия, пак заедно с българите там като добитък. Освен това Русия налага военна окупация на България, разходите за която, в размер на 64 тона злато са изплатени от Княжество България и Източна Румелия. На всичко отгоре Русия налага да се разрушат всички крепости по българските земи, разбира се пак за сметка на окупираните българи, сигурно за да изтрият всякакви надежди в българите за освобождение от новите окупатори.
  • 71 Така де АМА

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от "Мм да":

    Русия организира, координира и провежда погрома на България през 1913 година:
    - Отказва да изпълни договора си за взаимна помощ срещу Румъния и Австро Унгария с България от 1902 година.
    - Насъсква съседите ни срещу България.
    - Отказва да изпълни арбитража по Сръбско българския договор от 1912 година.
    - Подтиква Румъния да ни нападне, като при това дава понтонни мостове на румънската армия да мине Дунав и помага на румънската армия при самия десант.
    - подтиква Турция да нахлуе в Източна Тракия.
    И всички предателства са подпомогнати от главните руски слуги в България – националните предатели Фердинанд, Гешев, Данев и Радко Димитриев – Наполеончето.
  • 72 Толкова е зле

    1 3 Отговор
    в рашка че руснаците бягат в омразната Америка близо 5 милиона руснаци живеят в САЩ
  • 73 акм

    1 1 Отговор
    Стефания, пишеш аргументирано и не обиждаш. Това ми харесва. Бъди жива и здрава.
  • 74 3333

    0 2 Отговор
    Ако съм на чело на държавата ще издавам българско гражданство на всички рускини безплатно.
  • 75 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Stéphanie 🎲":

    Много е показателен примерът със Сочи. На каква географска ширина е Сочи? Същото море, в същата климатична зона, при сравними по големина градове. Само че не се поселват в Сочи, а в Бургас, Варна и Поморие( Поморие ще попдане точно на -линията- географска ).
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Sofia":

    Едно от моретата там( Каспийско ли ,Аралско ли, не ми се рови сега ) в продължение на 300 години е наричано Българско море. Таково име не се дава за благозвучие, има си историческа подложка.

    Коментиран от #82

  • 78 бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кака Мара":

    Како Маро , да не би да сънуваш любимите мигрантите на Сталинка.
    И ти ли жадуваш да те таковат и да ви облагородят със Сталинка. Ма не преписвайте мераците в главите си на останалите. Ний ото онез мигранти не щем

    Дай Боже у Българско повече бели хора руснаци и все други славяни, а сетне и християни.
  • 79 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Емил":

    Емил: " На вас на 4-ти километър кога ви пуснаха ?"

    Емчо, тебе скоро няма да те пуснат.
    Който обича мигранти пред руснаци си е за лудницата
  • 80 Доктор Фройд

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Степфание ли си Кирияк Стефчов ли си, но си паталогичен случай. само паталогичен случай може да има фобия да мрази фанатично и паталогично.

    И не само мразиш, ами и лъжеш натаманявайки си проценти от виртуалното си измерение в което си се напушил

    Ако ти трябва тлеф на доктор Фройд, поискай и ще ти се даде -- лекувам всякакви фобии
  • 81 Лука Шенко

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Sofia":

    Публикувано във факти.бг: Сигурно така нестандартно са изразявали руската „обич” към българите, православни християни, считани за славяни като руснаците!"
    ....считани за славяни са Полски,Украински,Финландски и Естонски войници....според българските историци и политици
  • 82 антрополог

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Рико":

    Eднo oт мoрeтaтa тaм( Кacпийcкo ли ,Aрaлcкo ли, нe ми ce рoви ceгa ) в прoдължeниe нa 300 гoдини e нaричaнo Бългaрcкo мoрe. Тaкoвo имe нe ce дaвa зa блaгoзвучиe, имa cи иcтoричecкa пoдлoжкa.
    Разбира се че има подложка.Във аралско и каспийско живеят само МОНГОЛЦИ и Иранци.Значи това е вярно че българите са произход от монголци и татарци
  • 83 ФАРАОН

    0 0 Отговор
    ХАЗАРСКАТА ХОМО ШАЙКА ТЪРСИ КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕ И ДА СИ ОРГАНИЗИРА НОВ ХАЗАРИСТАН.
    ЗАСЕГА СЕ Е НАСОЧИЛА КЪМ ВАРНА И БУРГАС :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания