Last news in Fakti

18 Март, 2021 20:44 2 382 16

Нов доклад разкрива стотици случаи на сексуално насилие

  • доклад-
  • деца-
  • църква-
  • германия-
  • сексуално насилие-
  • кьолнска епархия-
  • кьолн

Повече от половината от жертвите са деца на възраст под 14 г.

Нов доклад разкрива стотици случаи на сексуално насилие  - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо проучване на Римокатолическата църква разкри стотици случаи на сексуално насилие, за които се твърди, че са извършени от духовенство и миряни от Кьолнската епархия, предава bTV, цитирайки AFP.

В доклада за най-голямата епархия в Германия се съобщава за 314 жертви и 202 предполагаеми извършители на сексуално насилие в периода от 1975 г. до 2018 г. "Повече от половината от жертвите са деца на възраст под 14 г.", добавят авторите му. Последвалото разследване оневини архиепископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Воелки, който дълго време се противопоставя на усилията за реформа на Църквата по обвинения за нарушаване на задълженията заради злоупотреби. След публикуването на доклада архиепископът заяви, че временно отстранява двама служители на Кьолнската епархия заради "прикриване" на случаи на злоупотреба.

Името на Воелки се свързва с протестни действия на местни католици срещу него, след като в продължение на месеци той е отказвал да позволи публикуването на по-ранно проучване за сексуални посегателства, извършени от свещеници в неговата епархия. Кардиналът обосновава решението си, като се позовава на „правото на личен живот” на предполагаемите извършители, обвинени в доклада, пише още AFP. Заради новите данни за насилие в немската епархия обаче архиепископът обеща да предприеме по-конкретни мерки през следващата седмица, след като се запознае с проучването изцяло.

Докладът за епархията в Кьолн не е единственият, който разкрива сексуални злоупотреби в Католическата църква в Германия. Проучване на Германската епископска конференция през 2018 г., показва, че близо 1700 духовници са извършили „някакъв вид” сексуално насилие срещу 3700 непълнолетни, предимно момчета, между 1946 и 2014 г. Авторите на доклада обаче твърдят, че действителният брой на жертвите е много по-голям. Данните от него разкриват педофилски скандали в Австралия, Чили, Германия, Франция, Ирландия и САЩ.

Разкритията принудиха архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Райнхард Маркс да се извини от името на Германската католическа църква. Понастоящем Църквата плаща на жертвите по 5 000 евро "като признание за страданията им", както и за покриване на таксите им за терапия. В момента Католическата църква в Германия наброява 22,6 милиона членове, което е с 2 млн. по-малко в сравнение с 2010 г., когато първата голяма вълна от случаи на злоупотреба с деца излезе наяве.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    21 2 Отговор
    Педофилята е класика в католически държави затова православна Русия спря осиновяването на руски деца от шведски семейства

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Католици,пфу!

    9 1 Отговор
    Най-долният слой на падението,тинята на тинята! И тези гнусотии онова от Ватикана ги толерира,отново-пфу!
  • 3 ke da

    3 7 Отговор
    Ами то в СССР за същия период от време подобните доклади са унищожени от КГБ, за да не петнят името на КПСС - партията на главорезите! Щото от както свят светува за съжаление се извършват сексуални престъпления! А оправията е развитието на науката, която да изолира гените на престъпността в отделния индивид! Ще рече няма да е скоро - за съжаление!
  • 4 Хасан

    7 2 Отговор
    А кога властите ще погнат насилниците сред мюфтийството?

    Коментиран от #7

  • 5 в Швеция

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    са лютерани троле!

    Коментиран от #14

  • 6 Не съвсем

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    Искаш да кажеш католически свещенници, а не държави. Всички скандали идват от църквата, защо го преписвате и на нормалните хора ?
  • 7 Хасане бре

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    То при вас резаците си е традиция,свързана с националният манталитет,но при католиците и протестантите е Закон! Не виждаш ли че Запада,който е под религиозната юрисдикция на Ватикана и протестантството се разлага пред очите ни,кръвосмешението,инцеста и прочее се узаконяват? Затова вашите главорези от ИДИЛ ги трепят с презрителна наслада.Засега само Ислямът и Православието тежат нещо..
  • 8 Behemoth

    9 0 Отговор
    Католическите свещенници нямат право да се женят и затова ги избива на педофилия ....а в православните манастири на содомия хахха...въобще религията и религиозните норми са ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНИ затова избиват в извращения...неизбежно е...

    Коментиран от #9

  • 9 Ъхъ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    абселютно верно
  • 10 Бай Ганьо селското магаре

    4 0 Отговор
    Добре, че нашите духовници ходят по проститутки. Радев трябва да ги награди с орден за храброст.

    Коментиран от #12

  • 11 Истината

    3 0 Отговор
    Ако не бяха общите усилия на ЕС, престъпленията на Ватикана, никога нямаше да бъдат разкрити
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 шведскамаса

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "в Швеция":

    северните швеция,норвегия,финландия, заедно с дания,германия,белгия в същноста си са извратени, на тях религия за това не им трябва. педофилия и кръвосмешения и извращения. това им е заложено в днк-то
  • 15 Факт

    0 0 Отговор
    Характерно за католиците е че цяла седмица вършат гнусотии а в неделя се изповядат, кажат три пъти "аве Мария" и са на чисто от понеделник.
  • 16 ХайлАдолф

    1 0 Отговор
    Пореден опит на джендъртолерастите да прокарат истанбулската конвенция , като основен закон за всички държави .
Новини по държави: