23 Януари, 2013 12:10 730 0

Нетаняху спечели с малко изборите в Израел

  • израел-
  • избори-
  • нетаняху-
  • кнесет
Нетаняху спечели с малко изборите в Израел - 1
Бенямин Нетаняху (вдясно) и Авигдор Либерман поздравяват поддръжниците си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел завърши гласуването за избор на Кнесет – 19-ото Народно събрание на страната, съобщи „Джерусалем пост“. Според данните от екзит-половете най-голям брой гласове са получили блокът на партия „Ликуд“ на министър-председателя Бенямин Нетаняху и партията „Нашият дом Израел“ на бившия външен министър Авигдор Либерман, които са с дясна ултранационалистическа ориентация.

Тяхната обща листа получава 31 места в 120-членния нов парламент, като по този начин Нетаняху би трябвало да съхрани премиерския си пост и да бъде натоварен от президента Шимон Перес да състави следващо правителство, независимо от по-слабите си резултати в сравнение с предишните избори.

Второ място според предварителните резултати печели центристката партия „Йеш Атид“, създадена през 2012 г. и оглавявана от журналиста Яир Лапид, на която се падат 19 мандата. Според израелските медии този висок резултат е неочакван дори за ръководителите и активистите на тази политическа сила.

Лявоцентристката формация „Аводе“ получава 17 места, дясната религиозна партия „Еврейски дом“ - 12, радикалната религиозна ШАС – 11, по 7 места ще останат за лявата партия „Мерец“ и центристкото движение на бившата външна министърка Ципи Ливни „Хатенуа“, ратуващо за подновяване на мирния процес с палестинците, 6 – за блока „Яхадут ха Тора“ („Обединен юдаизъм на Тората“), 12 – за арабските партии.

По данни на Централната избирателна комисия, по време на сегашния парламентарен вот е имало най-висока избирателна активност от 1999 година насам – 63,98%. От правото си на глас са се възползвали 3 614 226 израелци. От 32 политически сили, участващи в изборите, едва 12 са преодолели електоралната бариера.

Въпреки прогнозите, на десния лагер на Нетаняху не се удаде да спечели убедителна победа – съотношението на силите между десните и левоцентристите от гледна точка на броя места в несета е 60:60, пише Нюзру Израел.

Според младия политик Яир Лапид изборите са показали, че гражданите искат създаване на правителство на националното единство и че само със съвместни усилия могат да се решат основните проблеми на страната. Премиерът Нетаняху също е заявил, че е необходимо да се сформира максимално широко правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА