Last news in Fakti

20 Май, 2021 18:32 1 660 16

Литовският парламент осъди действията на Китай срещу уйгурите

  • уйгури-
  • геноцид-
  • мюсюлманско малцинство-
  • лагери-
  • религиозен екстремизъм

Китайското правителство твърди, че не нарушава правата на малцинствата, и заклеймява държавите, които говорят за геноцид

Литовският парламент осъди действията на Китай срещу уйгурите - 1
Снимка : Shutterstock

Парламентът на Литва стана днес поредната институция в света, окачествила като геноцид третирането на тюркското мюсюлманско малцинство уйгури в Китай от страна на властите, предаде БТА.

В необвързваща резолюция, която приеха, литовските депутати призовават ООН да започне разследване на лагерите за превъзпитание в китайския Синцзян-уйгурски автономен район, а Европейската комисия - да преразгледа отношенията си с Пекин, съобщи Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вече използва термина геноцид, за да квалифицира действията срещу уйгурите в Китай. Същото направиха парламентите на няколко страни, сред които Великобритания и Канада.

Китайското правителство твърди, че не нарушава правата на малцинствата, и заклеймява държавите, които говорят за геноцид, според Пекин, с пропагандни цели.

Правозащитни организации, изследователи и някои западни парламентаристи казват, че властите в този китайски район държат от 2016 г. около един милион уйгури и членове на други мюсюлмански общности в мрежа от лагери.

Първоначално Пекин отричаше съществуването на такива лагери, но впоследствие каза, че това са центрове за професионална подготовка, предназначени да изкоренят религиозния екстремизъм.

Резолюцията, приета с гласовете на три пети от литовските депутати, призовава още Китай да отмени закона за националната сигурност в Хонконг, да допусне международни наблюдатели в Тибет и да започне разговори с живеещия в изгнание в Индия духовен лидер на хималайската област Далай Лама.

Литовският премиер и външен министър присъстваха в залата, но не участваха в гласуването.

Присъединена насила към СССР през 1940 г. и преживяла няколко десетилетия на репресии до разпадането му половин век по-късно, Литва вече е член на ЕС и НАТО. Тя често настоява Западът да възприеме по-твърда линия към Русия и комунистически държави като Китай.

През март Литва разгневи Пекин, като обяви, че до края на тази година ще отвори търговско представителство в Тайван. Комунистически Китай смята самоуправляващия се остров за своя отцепила се провинция.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиконти

    39 2 Отговор
    Литовците ще посмеят ли да споменат нещо за уигурите в Палестина и китайците в Израел?
  • 2 Дедо ви

    39 1 Отговор
    Най-после, отдъхнах си. Сега съм в очакване на декларация за защита на нашите ромеи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УЙГур

    24 1 Отговор
    Манастирът “Шао Лин” приема декларацията на Литовските тигри.
  • 5 Пръц

    37 3 Отговор
    Поднебесната империя ще я има и след 1000 години.За Литва букмейкърите не приемат залози.

    Коментиран от #6

  • 6 прав си

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пръц":

    Не знам само дали литовците първи ще изчезнат..., или ние. В интерес на истината по време на турското робство българското население се увеличавало, а през последните 30 години намаляхме с повече от два милиона.

    Коментиран от #9

  • 7 3.14К

    25 5 Отговор
    В Литва се извършва геноцид спрямо руско-говорящите си граждани. Да си решат собствените проблеми и после да се занимават с Китай!
  • 8 Army Ranger

    7 0 Отговор
    Литовците дразнят 50000 милиона империя на белите роми, ако небеше глупавия Запад с политиката си към Русия то сега заедно щяха да надцакат китайската раса но това са хитър монголидски народ по безкрупулен от арабите и с него трябва да се заеме цялата световна общност иначе хубаво е на малките литовци че са храбри и казват истината че Китай е заплаха под формата под повода че правят сечено на уйгурите за които са тюрски народ и на никой на Запад не му пука за тях, просто използват стратегията с самите мюсюлмани да подбиват хегемонноста на китайците
  • 9 сметката

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "прав си":

    Според теб турското робство е по изгодно от Европейско робство? Аз не мисля така. Ако не си роб на никой си по добре!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 rh rh t

    2 2 Отговор
    у.й..гури

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един от многото

    4 1 Отговор
    Точно едни такива центрове за професионална подготовка са нужни за една прослойка в България.
  • 14 Тези от Литва живеят от Подаяния,

    8 2 Отговор
    Да Плюят по Русия и Китай!! Тези 3 мини държави станаха за Смях само това правят!! Като кажат КОЙ и те са вдигнал и предна лапа, макар, че не знаят за какво иде дума!! Тези трите "Пуделчета" явно саго Закъсали, по Соца бяха читави държави, сега са за посмешиште!!!
  • 15 Бай Манчо

    3 1 Отговор
    Хахахаха , наистина е смешно когато страна като литва или естония с един файтон хора и никаква икономика живеещи на помощи да се дървят като пинчери на Китай или на Русия само и само да ги забележи чичо сам :))))))
  • 16 1520

    0 0 Отговор
    а за правата на палестинците кога ще се сетят или те нямат права
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания