1 Февруари, 2013 13:50 2 826 1

Взрив пред американското посолство в Анкара

  • взрив-
  • анкара
Взрив пред американското посолство в Анкара - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Силна експлозия избухна на входа на посолството на САЩ в турската столица Анкара. Пред мисията бе извършен самоубийствен атентат. Има двама загинали - охранител турски гражданин и атентатора. Една жена, която е кандидатствала за виза в посолството, е ранена. Взривът нанесе материални щети и на съседни сгради. Повреден е страничния вход на посолството.

Американският посланик в Турция Франсис Ричардсън потвърди, че един от служителите на охраната на посолството в Анкара е загинал при самоубийствена атака срещу дипломатическата мисия. При експлозията е пострадала и една жена, която е турска гражданка, предаде телевизия „Скай нюз”.

„Много сме натъжени от загубата на един от нашите турски охранители. Сградата на посолството е сигурна. Всички служители са невредими”, каза посланик Ричардсън. 
 

Властите съобщават, че са загинали турски охранител и предполагаемият терорист. Взривното устройство е било задействано, когато камиказето е преминавал през проверка със скенер в кабинката на охраната пред страничния вход на посолството.

Онлайн изданието „Хабер тюрк” цитира разкази на очевидци които твърдят, че експлозията е причинена от нападение на атентатор самоубиец, части от който са намерени на мястото на взрива.

На мястото на инцидента са пристигнали линейки и пожарни екипи. Има и множество полицаи. 

Всички служители в сградата на американското посолство бяха изведени на безопасно място. Полицията отцепи района и премести паркираните автомобили, тъй като се опасяваше от нов взрив.

Посолството на САЩ се намира в центъра на Анкара.

От МВнР съобщиха за Факти.бг, че няма данни за пострадали български граждани. Посолството ни в турската столица е взело всички необходими мерки за сигурност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    0 0 Отговор
    И у Софеее дедо попе и у Софееее да гръмне!
Новини по държави: