Last news in Fakti

1 Юни, 2021 16:38 1 809 8

Нова данъчна обсерватория ще следи за данъчни злоупотреби

  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • пари-
  • данъчна измама-
  • измами-
  • данък-
  • данъци-
  • обсерватория-
  • данъчна обсерватория

Тя ще подпомага ЕС в борбата срещу данъчните злоупотреби

Нова данъчна обсерватория ще следи за данъчни злоупотреби - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обяви откриването на Европейската данъчна обсерватория: нова изследователска лаборатория, която да подпомага ЕС в борбата срещу данъчните злоупотреби. Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, бе домакин на откриването днес заедно с Паул Танг, председател на подкомисията по данъчни въпроси към Европейския парламент, и Свен Гиголд, член на Европейския парламент. Обсерваторията беше създадена по инициатива на Европейския парламент.

Финансирана от Европейския съюз, данъчната обсерватория ще подпомага създаването на политики в ЕС чрез авангардни научни изследвания, анализи и споделяне на данни. Обсерваторията ще провежда напълно независимо изследванията си, ще информира обективно създателите на политики и ще предлага инициативи, които биха могли да спомогнат за по-успешно справяне с отклонението от данъчно облагане, избягването на данъци и агресивното данъчно планиране.

Ръководена от професор Габриел Зукман и разположена в Парижкото училище по икономика (Paris School of Economics), данъчната обсерватория ще бъде източник на нови идеи за борба с избягването на данъци и международен ориентир за изучаването на данъчното облагане в глобализирания свят.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Днес повече от всякога трябва да ограничим данъчните злоупотреби. От жизненоважно значение е да защитаваме публичните приходи, необходими за подкрепа на възстановяването, и мащабните инвестиции, нужни за екологичния и цифровия преход. Разчитам Европейската данъчна обсерватория да провежда научни изследвания на най-високо равнище, да представя новаторски идеи и да насърчава приобщаващия и плуралистичен дебат относно данъчните политики в целия ЕС.

Европейската комисия е поела ангажимент да подпомага справедливото, ефикасно и устойчиво данъчно облагане. През юли 2020 г. Комисията прие данъчен пакет, наред с други мерки, за засилване на борбата с данъчните злоупотреби. Откриването на данъчната обсерватория е едно от многото действия, обявени в този пакет, за борба с отклонението от данъчно облагане и избягването на данъци и за насърчаване на по-справедливо данъчно облагане в ЕС и извън него. Изследванията на данъчната обсерватория ще допълват процеса на размисъл в Комисията по бъдещето на данъчното облагане в ЕС, който ще приключи с провеждането на симпозиум по данъчни въпроси през 2022 г., посветен на „Данъчния микс на ЕС до 2050 г.“.

Европейската данъчна обсерватория е обединение на академичните среди, на което са отпуснати безвъзмездни средства от ЕС в размер на 1,2 млн. евро за 2020—2021 г., с цел да задълбочава научните изследвания в областта на избягването на данъци, отклонението от данъчно облагане и агресивното данъчно планиране и да съветва създателите на политики на ЕС. Габриел Зукман е френски икономист, известен с изследванията си в областта на данъчните убежища и корпоративните данъчни убежища. Изследванията му са съсредоточени върху натрупването, разпределението и данъчното облагане на световното богатство. През 2018 г. Зукман получи наградата за най-добър млад икономист на Франция като признание за неговите изследвания в областта на избягването на данъци и икономическите последици от това. Понастоящем той е доцент по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли. Получател е и на наградата за стипендия Andrew Carnegie за 2021 г. Той е директорът на данъчната обсерватория на ЕС, която е установена в Парижкото училище по икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    4 0 Отговор
    Айде още чантаджии.
  • 2 някой

    3 0 Отговор
    Направо се чудят за какво да харчат !
  • 3 Друга тема

    3 0 Отговор
    Извинете, защо ме мразите и искате да живея зле, да нямам реално бъеще , да нямам приятелка, да нямам официална социална среда и др, защо искате да нямам тези неща ?
  • 4 Артър

    2 0 Отговор
    Парите ги имате за нищо!
  • 5 Пешо

    3 0 Отговор
    Не обсерватория, ами ония от горе да дойдат бг бизнеса ще ни осигурява на минимална заплата и ВИНАГИ ще дава мизерни заплати, а причината е - НЕИСТОВА АЛЧНОСТ, те ако можеха щяха и космоса да погълнат, затова само оная с косата.
  • 6 хамериканец

    0 0 Отговор
    туй кат фбр ли ще е ? :))
  • 7 МАФИЯ НА ББ

    1 0 Отговор
    ЕХА НАЗНАЧАВАТ ОЩЕ ЕДНИ ХРАНТУТНИЦИ ДА СЛЕДЯТ ДРУГИ ХРАНТУТНИЦИ. ТОВА Е ЕС. ЧАТАДЖИЙТЕ СЕ ПРЕСКАЧАТ И НИКАКВА РАБОТА НЕ ВЪРШАТ. СЪЩО КАТО РАЗДУТИЯ ЩАТ НА РАЗБОЙКО.
  • 8 АААААААААААА

    1 0 Отговор
    СТРОГ ЗАКОН А ТЕЗИ ПАРИ МОЖЕ ДА ОТИДАТ ЗА ПО ДОБРИ НЕЩА