Last news in Fakti

8 Юни, 2021 08:33 5 242 8

Стотици арести след мащабна международна операция

  • организирана престъпност-
  • австралия-
  • нова зеландия-
  • сащ-
  • арести-
  • полиция-
  • сидни

Само в Австралия бяха извършени 224 ареста

Стотици арести след мащабна международна операция - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици арести бяха извършени по света по време на огромна операция срещу организираната престъпност, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полици на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. Всички те в продължение на три години са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакъв род престъпници, пояснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък описва операцията като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР. Съобщенията между престъпниците касаели планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Само в Австралия бяха извършени 224 ареста във всички части на страната. В Нова Зеландия бяха задържани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи. На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 милиона новозеландски долара (2,6 милиона щатски долара) под формата на авоари.В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 милиона австралийски долара (34,9 милиона долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения. Още арести се очаква да бъдат извършени и обвинения да бъдат повдигнати в идните дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    24 3 Отговор
    шкафчето няма как да бъде проверено, защото държавата на мафията го пази. В територията мафията си иам държава.

    Коментиран от #2

  • 2 НОВИТЕ УПРАВНИЦИ

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    Си крият шкафчетата и яко ги пълнят
  • 3 цербер

    10 0 Отговор
    В операцията са участвали и националните полициИ на няколко европейски страни и на Нова Зеландия.
  • 4 Боянските сараи

    16 0 Отговор
    Борисов трябва да каже че парите в чекмеджето са ксерокопия и кюлчетата са от месинг а пистолета детска играчка и Мата Хари му е сипала сънотворно за да заспи и го е снимала
  • 5 духайдуду

    16 0 Отговор
    А в България кога?
  • 6 SH BG

    11 1 Отговор
    Кога ще обявят и сватбата на БОКолинаБанкянска с БайСтаври?... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 7 Да дойдат

    3 0 Отговор
    Блазе им , как си хващат хората престъпниците ...да бяха минали и през България,ама за тук повече време ще им трябва ...много са .
  • 8 Ситроен ДС

    4 0 Отговор
    В България няма престъпници всичко се контролира от службите
Новини по държави: