Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 13:27 1 985 3

ДАНС изгони депутатите от "Хамас" от България

  • "хамас"-
  • депутати-
  • делегация-
  • хамас

ДАНС: Присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност

Палестинската информационна агенция Ma`an предаде, че делегацията от депутати на „Хамас“, които посетиха България, са били експулсирани от страната и правителството на „Хамас“ в ивицата Газа е осъдило този акт, твърдейки, че той е извършен под натиска на Израел.

Представители на българските служби за сигурност в петък нахлули в хотелските стаи на членовете на делегацията и им наредили незабавно да напуснат страната. „Ние осъждаме този акт, доказващ мащабите на ционисткия натиск“, заяви правителственият говорител Тахер ал Нуну.

Един от лидерите на „Хамас“ и депутат – Яхия ал Абадсех, коментира, че действията на българското правителство противоречат на всички дипломатически норми и този ход доказва на какъв огромен натиск е поставено палестинското ръководство.


Четиримата палестинци са експулсирани във връзка с публичните им изяви и легитимацията им в „Хамас”, заяви пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Председателят на парламента Ахмад Бахар призова България да се извини официално, изтъквайки, че гостите са били защитени от депутатския си имунитет. Според „Хамас“, представителите на движението били приемани все по-добре навсякъде в Европа. Посланикът на Организацията за освобождение на Палестина в България Ахмед Мадбух обаче съобщава пред агенцията, че е бил информиран от нашето Външно министерство, че присъствието на делегацията не е желано и е взето решение тя да бъде помолена да си замине.

Експулсираните палестинци не присъстват в нито един списък, който забранява влизането им в страна-членка на Европейския съюз. Това заяви по-късно пред журналисти в парламента външният министър Николай Младенов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Официалното съобщение на ДАНС:

На 13 февруари 2013 г., по покана на частно лице, с визи за краткосрочно пребиваване на основание чл. 9а, ал. 2, т. 3 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), в страната са влезли четирима палестинци без гражданство.
По време на престоя им в България е получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност, предвид което на 14.02.2013 г. от председателя на ДАНС са им наложени принудителни административни мерки по чл. 42 от ЗЧРБ.
В изпълнение на наложените мерки, четиримата чужденци са напуснали страната  на 15.02.2013 г.
Следва да се има предвид, че визираните принудителни мерки нямат характера на санкция. Целта на мерките е превантивна.

Министърът обясни, че санкциите, които са насочени към организацията „Хамас” по европейска линия, са в две посоки – забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти. „Ние официални контакти с тези лица не сме имали. Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна. Няма основание да им бъдат отказани визи”, заяви Николай Младенов.

„Вчера разговарях с палестинския министър, директор на дирекция разговаря с палестинския посланик, който беше дост учуден от тяхното присъствие в България. Пред министъра и пред посланика ние потвърдихме, че нашите контакти с Палестина се водят през Рамала, през официалните власти, с които имаме много добри отношения и с които продължаваме да поддържаме много интензивен контакт. Това посещение е с изцяло частен характер. То няма нищо общо с министерството и с държавата”, обясни външният министър.

На въпрос защо са експулсирани от България, министърът заяви: „Това е решение на ДАНС, която вече е направила изявление. Ние сме информирали палестинското посолство за това решение. Доколкото знам, лицата са отпътували от България”. „Вижте изявлението на ДАНС. Решението за напускане не е на МВнР”, допълни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    кой ще изгони тиквата от бг?

    Коментиран от #2

  • 2 андро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кик":

    Ами мисля ,че това ,ще си ти
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Тиквата моли да го наричат Буда - афедерсим с тези гяури!