17 Февруари, 2013 10:26 2 182 2

Метеоритът предизвикал земетресение в Русия, тресат се Италия и Гърция

  • русия-
  • италия-
  • гърция

Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, най-вероятно причинен от петъчния взрив на метеора в Русия. Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4,0, съобщи сайтът на агенцията. Епицентърът на труса е бил на около километър югозападно от Челябинск.

Снощи в 22.16 ч. земетресение с магнитуд 4,8 е регистрирано и в Централна Италия, в провинция Фрозиноне между Рим и Неапол, съобщи „Кориере дела сера“, цитирайки информация от Националния институт по геофизика и вулканология.

Стотици уплашени хора излезли по улиците от домовете си и от заведенията, където имало струпване на много запалянковци заради мача „Рома“ - „Ювентус“, предаван по телевизията. Жена със сърдечно заболяване починала вследствие на стреса. Засега за други жертви и материални щети не се съобщава.

Разтрисането е почувствано силно и в италианската столица, тъй като епицентърът се пада на 80 км от нея.

Трусът е бил на 10,7 км дълбочина – доста повърхностен според сеизмолозите, ето защо се е усетил на голяма площ в една по принцип сеизмична зона, активирана след голямото земетресение в Л`Акуила от 6 април 2009 г.

По-късно, между 2.00 и 2.14 след полунощ, последващ трус от 3,7 по скалата на Рихтер на дълбочина 16,6 км е бил регистриран и в провинцията на Л`Акуила.

Земетресение с магнитуд от 4,8 по Рихтер рано тази сутрин е станало и в Южна Гърция, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Трусът е регистриран в 7.42 часа, а епицентърът е на 67 км югозападно от Каламата на дълбочина 37 км.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 метеорит ли???

    0 0 Отговор
    По оценки на експертите от НАСА в атмосферата на земята е навлязло космическо тяло с размер 17 метра и маса около 10 хиляди тона.

    Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. Болидът е летял под малък ъгъл – не повече от 20 градуса - и затова полетът му е продължил около 32 секунди.

    На височина около 20 километра става взрив с количество отделена енергия между 300 и 500 килотона тротилов еквивалент, в пъти по-силен от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година.
  • 2 Maksityyy

    0 0 Отговор
    az sm v gurciq na 310 km ot ATINA na 80 ot PATRA i na 200 ot KALAMATA tyk zametresenie se oseti v 5.15h sytrinta sled kuto prochetoh v internet razbrah che e bilo s magnitut 4.5 po rihter
Новини по държави: