Last news in Fakti

13 Юли, 2021 17:53 1 294 2

Египет затяга наказанията за сексуален тормоз

  • сексуален тормоз-
  • насилие-
  • наказания-
  • неравностойно положение-
  • правни разпоредби

Десетки египтяни започнаха да публикуват случаи за сексуално насилие в социалните медии миналата година

Египет затяга наказанията за сексуален тормоз - 1
Снимка: БГНЕС

В понеделник египетският парламент одобри по-строги наказания за сексуален тормоз и свързани с тях престъпления, информира Ройтерс. Целта на закона е да бъдат ограничени сексуалните нападения в мюсюлманската държава, в която жените отдавна се чувстват в неравностойно положение.

През последните години сексуалните престъпления са все по-значима тема за дебат в доминирания от мюсюлмани консервативен Египет, като няколко съдебни дела предизвикаха широк обществен отзвук.

Десетки египтяни започнаха да публикуват случаи за сексуално насилие в социалните медии миналата година, но застъпниците за по-строги мерки твърдят, че в Египет остава все пак дълбоко вкоренен предразсъдъкът, че жените имат вина заради провокативното си поведение.

Прокуратурата в Египет през май приключи дело по жалба на жена, че е била изнасилена в луксозен хотел в Кайро през 2014 г. с мотив, че липсват „достатъчно доказателства“ срещу обвиняемите.

Визирайки по-ранни правни разпоредби, приети през 2014 г., парламентарна комисия заяви в доклад в понеделник, че „въпреки че изброените наказания са били квантов скок по това време, те не са постигнали необходимото възпиране“.

В мярката, одобрена в понеделник, наказанието за сексуален тормоз беше увеличено от минимум една година затвор до минимум пет години или наказание до 300 000 египетски лири (19 100 долара), спрямо досегашните 20 000 лири.

В случаи на подчинение и власт поради професионални или семейни отношения, или в случаи, свързани с използване на оръжие или съучастници, наказанието се увеличава до минимум седем години, както и глоба в размер до 500 000 египетски лири.

Наказанията за преследване и общ тормоз също бяха значително увеличени.

През август парламентът също одобри закон за защита на самоличността на жертвите на сексуален тормоз и посегателство, след като кампания в социалните медии доведе до ареста на заподозрян сексуален престъпник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Във зелената книжка, това не се брои.
  • 2 Алахата уакбарата

    0 1 Отговор
    Машала