Last news in Fakti

1 Август, 2021 17:10 2 522 33

YouTube блокира Sky News Australia за разпространение на дезинформация за COVID-19

  • фалшиви новини-
  • коронавирус-
  • ваксина

Решителните действия на YouTube са в ярък контраст с отговора на местните медийни регулатори

YouTube блокира Sky News Australia за разпространение на дезинформация за COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Sky News Australia е със забранено да качва съдържание в YouTube в продължение на седем дни, след като наруши политиката за дезинформация в медицината, като публикува множество видеоклипове, които отричат съществуването на Covid-19 или насърчават хората да използват хидроксихлорохин или ивермектин, съобщава "Гардиън".

Забраната е наложена от дигиталния гигант, ден след като Daily Telegraph прекрати рубриките на Алън Джоунс на фона на противоречия относно коментара му за Covid-19.

YouTube заяви, че има многобройни обидни видеоклипове, които вече са премахнати. Каналът на Sky News Australia в YouTube, който има 1,85 млн. абоната, получи предупреждение и временно е спрян за нови видеоклипове или предавания на живо.

Забраната ще засегне и потока от приходи на Sky News от Google, след като през февруари News Corp подписа историческо многогодишно партньорство с Google съгласно кодекса за медийни договори.

Видеоклипове, които не нарушават правилата и са публикувани преди четвъртък, все още са онлайн. Три предупреждения за 90-дневен период ще доведат до окончателно премахване на канал от YouTube.

"Имаме ясни и утвърдени политики за медицинска дезинформация относно Covid-19, основани на ръководството на местните и световни здравни власти, за да предотвратим разпространението на дезинформация за Covid-19, която може да причини вреди в реалния свят", заяви говорител на YouTube .

"Ние прилагаме нашите правила еднакво за всички, независимо от потребителя и в съответствие с тези правила и нашата дългогодишна система за предупреждения, премахнахме видеоклипове от и издадохме предупреждение на канала на Sky News Australia. По-конкретно, ние не допускаме съдържание, което отрича съществуването на Covid-19 или което насърчава хората да използват хидроксихлорохин или ивермектин за лечение или предотвратяване на вируса."

Решителните действия на YouTube са в ярък контраст с отговора на местните медийни регулатори.

Нито австралийският орган за комуникации и медии Acma, нито абонаментният телевизионен орган, Astra, не предприеха никакви действия, когато бяха информирани. "Acma е наясно с излъчванията и различни притеснения, повдигнати за тях. На този етап ще изчакаме да видим как се обработват жалбите от телевизионния оператор съгласно системата за съвместна регулация", обясни говорител.

Sky News Australia заяви, че "изрично отхвърля" твърденията за отричане на съществуването на Covid-19 и че "такива видеоклипове никога не са публикувани или премахвани".

Телевизионният оператор заяви, че "преглед на стари видеоклипове, публикувани в канала" е открил материал, който не отговаря на правилата на YouTube. "Ние подкрепяме широка дискусия и дебат по широк спектър от теми и перспективи, които са жизненоважни за всяка демокрация", каза говорител на Sky News Australia.

"Ние приемаме сериозно ангажимента си да отговорим на редакционните очаквания и очакванията на общността."

Един от най-популярните видеоклипове с 4,6 млн. гледания е "Австралийците трябва да знаят истината - този вирус не е пандемия", публикуван в разгара на пандемията миналата година.

На 19 юли Sky News бяха принудени да се извинят за интервю на Джоунс с депутата Крейг Кели, в което твърди, че вариантът Делта не е опасен и ваксините няма да помогнат. Видеото е премахнато и дълго извинение е публикувано на уебсайта на Sky News.

YouTube е важна платформа за Sky News и колкото по-екстремно е видеото, толкова по-популярно е то.

По-рано тази седмица, след като бе изхвърлен от Daily Telegraph, 80-годишният Джоунс посочи успеха си в платформата. "Разгледайте Sky News YouTube, Sky News Facebook и Facebook Alan Jones и ще видите", каза Джоунс на зрителите си.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    56 3 Отговор
    Почна се, скоро и тук ще си приличат еврейските медии
  • 2 Майна

    60 3 Отговор
    Че той ЮТУБ отдавна работи за ГЛОБАЛИСТИТЕ И ТРАНСДЖЕНДЪРИТЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дааа

    21 2 Отговор
    Но когато някой с влогър прави реклама на нещо си това не е забранено
  • 5 Freedom

    53 2 Отговор
    Истината все повече излиза на яве.
  • 6 100pera

    53 2 Отговор
    Цензурата в Ютюб стана огромна.
    Наред с нея, за определени видеа, които са от неугодните, се изисква регистрация, после потвърждаване на идентичност със снимчка на личната карта или снимка на кредитна карта...
    Оруел.
  • 7 Така

    29 4 Отговор
    е в най-демократичната държава на планетата.

    Коментиран от #17

  • 8 Covid

    40 2 Отговор
    Проблемът е, че казват истината. Не стига това, ами постоянно се подиграват с деменцията на Дядо Байдън. Та затова ги трият.
  • 9 Фани ма за

    40 2 Отговор
    А кои всъщност са ютуб, за да казват кое е вярно и кое - не?
  • 10 Hess

    41 3 Отговор
    То само ю туб да е...тук в България нямате представа на каква свобода се радвате,може би най голямата в света,без шега!На мен в Германия ми изтриха ФБ.профила и ме осъдиха на 6 месеца затвор за това,че бях подредил четири пилешки бутчета в чинията си във формата на свастика,и това пак бе добре,понеже имаше вариант и за три години

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Паразит

    9 2 Отговор
    Анадолий Стайков е мис-ирка на годината! Гласувай тук!
  • 13 мислещ

    19 2 Отговор
    Вече и помеждуси почнаха да се ядат в спор кой е по-голям либерал-фашист и кой е недостатъчно такъв. Вече и Мърдок им се привижда, че е дисидент...хахах
  • 14 123

    18 2 Отговор
    Датанистите контролират ютуб и фейсбук.
  • 15 Мултимедия

    12 2 Отговор
    За щастие има и други ММ платформи без тази цензура
  • 16 Cloud

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "Hess":

    Те все още си мислят, че гугъл е една обикновена търсачка.
    А всъщност, само като начало, според посещенията на сайтовете имат вече досие с профил, а като се добави и фб - то ти имат контактите, твойте снимки и техните (на контактите).
    Едновремешната ДС и "комунистите" са като малчугани-палавници, в сравнение с това, което е сега.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха

    27 1 Отговор
    Че кой ползва продъдената туба вече... на руските сайтове можеш да си качваш всичко без цензура 😆

    Казваме НЕ на западната диктатура! ТОЛКОЗ!

    Коментиран от #22

  • 19 Оли

    19 1 Отговор
    Ако спрат само за ден да приказват по света за ковид простотията всичко ще си дойде на мястото. Добре, че още има мислещи с главите си хора, че доста специалисти опитаха да се изкажат и умряха при странни обстоятелства
  • 20 Hess

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "Cloud":

    Всъщност това е и целта на глобалната мрежа-база данни за всеки един от нас

    Коментиран от #25

  • 21 yotube

    16 1 Отговор
    МАСОНСКАТА ФАШИСТКА КОМПАНИЙ ДЕЗИНФОРМИРА ДИСКРИМИНИРА И ОГРАНИЧАВА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО КАТО БЛОКИРА ДОСТЪПА ДО СВОБОДНО СЪДЪРЖАНИЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕНА ОТ ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ ДО ИЗЕМВАНЕ НА ПОСЛЕДНИЯ ЦЕНТ КАКТО И ДРУГАТА АНТИЧОВЕШКА КОМПАНИЙКА ГООГЛЕ ТЕ СЕ ЕДНО!

    Коментиран от #26

  • 22 Hess

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха ха":

    Да ти кажа,преди време комуникирахме във руското"В Контакте"-цензура там наистина почти няма..сега ползваме платени криптирани канали,но никой не е в състояние да ме убеди,че трафика през тях пак не се преглежда.

    Коментиран от #23

  • 23 СЛУШАЛКА

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Hess":

    ВСИЧКО СЕ СЛУШКА БРАТ ДАЖЕ ТЕЛЕГРАМА,НЕЗАВИСИ МО ,ЧЕ УЖ СЕ ВОДИ НАЙ-СВОБОДНАТА ПРОГРАМКА,ИМА ДЕЗАНОНИМАТОРИ И СВЕТИШ КАТО КРУШКА.
  • 24 Ковидарите

    11 1 Отговор
    YouTube верни слуги отгледани за лични нужди от Ковидарите!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Варненец

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "yotube":

    Леко си неграмотен, но си прав.
  • 27 Кире

    9 1 Отговор
    Наляха се милиарди във ваксини. Сега кой ще им разреши да говорят срещу тях🤐
  • 28 Hess

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Ми просто е,трябва да си върнем света отново,но те няма да го дадат сами,трябва тотален натиск и радикални действия.Ако в Германия АФД спечелят изборите,то гарантирам,че оттам ще дойде и промяната в цяла Европа,ама и в партията тук там забелязвам такива политици-калинки,както тук им викате

    Коментиран от #30

  • 29 БРЦК

    6 1 Отговор
    С това си действие самите идиоти казват . Ние отричаме всичко което не е на нашето . Т.е. страхуват се от истината . Да премахнем психопатите играещи се на Богове
  • 30 БРЦК

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Hess":

    Трябва с кръв да извоюваме свободата . Смъртта е преход за миг робството цяла вечност а за децата ни ще е начин на живот . По добре да умрем за свободата отколкото да сме роби ние и децата ни . Свобода равенство братство
  • 31 АнтиФашист

    4 1 Отговор
    Следя ги. Казват нещата точно както са и им станаха неудобно.
  • 32 1112222

    1 1 Отговор
    Новата цензура превръща в сапунен балон прословутата "Свобода на словото"!
  • 33 Ю-тъп

    0 1 Отговор
    От месеци вярвам само на клипчета с котки в Ю-ТъП,мръсници.
Новини по държави: