Last news in Fakti

25 Февруари, 2013 20:59 2 064 2

Космически апарат ще громи астероиди

  • астероид-
  • наса

Падането на Челябинския метеорит подтикна американски учени да активират дългосрочен проект за разработване на космически апарат, който може да нанася удари по крупни космически обекти като астероида Дидим например, съобщи „Вашингтон поуст“.

Целта на експертите е да докажат, че полетът на космически обекти може да се направлява и от Земята. Според плана новият механизъм трябва да промени траекторията на движение на астероида.

Изследователи от катедрата по приложна физика от Университета Хопкинс разработват проект за 350 милиона долара, разчетен за 10 години, който трябва да изстреля ракета към двойния астероид Дидим, състоящ се от 2 космически тела – основно и въртящ се около него спътник. През 2022 г. той ще прелети на разстояние 10,5 млн. километра от Земята.

Учените ще се опитат да нанесат удар по по-малкото тяло с диаметър около 150 м, което обикаля около главния астероид. След това друг апарат трябва да полети към астероида, за да изследва разрушенията по повърхността му. Тези процеси ще могат да се наблюдават от Земята със силни планетарни телескопи. Ако опитът се окаже успешен, това ще бъде първото в историята на човечеството изменение на траекторията на полета на космическо тяло от Земята.

Този проект ще има не само научноизследователски функции, но и мисия за защита на планетата, заявил е ръководителят му Анди Ченг. Той започнал да разработва този относително евтин план за отклоняване на астероиди от курса им като продължение на неуспешни европейски опити в тази област.

Според учените проектът има подкрепата на НАСА, както и на Европейската космическа агенция. НАСА ще осъществи изстрелването на апарата, който ще нанесе удар по астероида, а Европейската агенция ще пусне втория апарат за по-нататъшни изследвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да-Бе-Да ххх

    0 0 Отговор
    ей.... така ще затрият и Земята
  • 2 Пловдив

    0 0 Отговор
    А вместо да го громят,не могат ли да го насочат към Парламента?...