Last news in Fakti

10 Август, 2021 14:47 1 800 20

Меркел ще остави след себе си противоречивия проект за „Северен поток 2“

  • меркел-
  • северен поток 2-
  • аналена бербок-
  • канцлер-
  • москва

Москва направи своя избор, като атакува кандидатката на Зелените

Меркел ще остави след себе си противоречивия проект за „Северен поток 2“ - 1
Снимка: Shutterstock

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се оттегли от поста си през септември, но оставя след себе си противоречивия проект за газопровода "Северен поток 2". По-нататъшната му съдба ще се решава от приемника ѝ в Берлин. Междувременно Москва направи своя избор, повеждайки атака срещу един от фаворитите за поста ѝ – лидерката на Зелените Аналена Бербок, пише вестник „Банкеръ“.

"Северен поток 2" внесе напрежение в отношенията между Германия, от една страна, и съседните ѝ държави, ръководните органи на Европейския съюз и Съединените щати. Според критиците на газопровода той ще засили германската енергийна зависимост от все по-настъпателната Русия. Осъществяването на мегапроекта за 11 милиарда долара в продължение на години бе съпътствано от възражения, но благодарение на упорството на Меркел и руския президент Владимир Путин вече е почти завършен. Когато това стане обаче, газопроводът ще трябва да бъде пуснат в експлоатация, а природозащитните организации и партията на Зелените са се зарекли да не допуснат това да се случи.

С оттеглянето на Меркел съдбата на проекта ще бъде оставена в ръцете на германските гласоподаватели, които ще изберат нов парламент през септември. От тях ще зависи дали ще предадат управлението на яростната противничка на руския газопровод Аналена Бербок от Зелените, или на кандидата на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който подкрепя проекта.

Германската социалдемократическа партия, която е възможно да участва и в следващата управляваща коалиция в Берлин, също е на страната на тръбата. Газпроводът всъщност е до голяма степен рожба на ексканцлера и бивш лидер на партията Герхард Шрьодер, който е директор на проектната компания "Северен поток 2", както и на гиганта "Роснефт". Либералната партия е против проекта.

В защитата си на газопровода Германия на практика бе сама срещу всички. Европарламентът се противопостави на строителството му от съображения за сигурност и заради това, че ощетява Украйна. Съединените щати и бившият президент Доналд Тръмп също се обявиха против, като предишната администрация одобри тежки санкции с цел прекратяване на начинанието.

През май обаче новият президент Джо Байдън отмени санкциите, като той и Меркел се договориха да намерят начин да стане така, че Русия да не може да изнудва Украйна и други страни, след като тръбопроводът влезе в експлоатация. В средата на юли канцлерката направи последното си официално посещение във Вашингтон, където тя и Байдън "се разбраха", че между тях няма съгласие по отношение на проекта. Сенатът на САЩ обаче продължава да блокира всички дипломатически назначения на Байдън в знак на протест срещу завършването на газопровода.

Меркел заяви, че Германия ще гарантира статута на Украйна като транзитна държава дори и след завършването на "Северен поток 2", но според опонентите ѝ страната не разполага със средствата да изпълни такова обещание. Попитана какво по-конкретно може да се направи, самата канцлерка обясни, че ЕС разполага с "множество инструменти", които да използва, ако доставките през Украйна спрат.

Освен че се различават в отношението си към газопровода, двамата фаворити за поста на Меркел – Бербок и Лашет, имат принципни различия към отношенията с Русия:

Ако Лашет стане канцлер, Кремъл вероятно ще е по-благосклонен към германските икономически интереси и ще продължи сътрудничеството в духа на "Северен поток 2", което пък ще допринесе за разделение между съюзниците от двете страни на Атлантика.

От друга страна, Бербок се обявява за външна политика, в много по-голяма степен базирана на западната солидарност и споделените ценности. Влизането ѝ в канцлерството обаче няма да се изчерпва с по-твърд курс спрямо Русия. Заставането ѝ начело на германската политика ще има сериозно отражение върху целия Европейски съюз. По времето на Меркел Брюксел до голяма степен си затваряше очите пред антилибералните тенденции в Унгария и Полша, както и към корупционните проблеми в цяла Източна Европа и особено в България. Това бе продиктувано от желанието да не се нарушава европейската сплотеност след напускането на Великобритания, както и да се поддържат добрите отношения с правителствата, оглавявани от съюзници на Европейската народна партия. Но смяната на властта в Берлин може да доведе до едни много по-безкомпромисни Германия и ЕС.

Русия впрочем съвсем не стои безучастно в очакване на това кой ще поеме юздите на германската политика. Както отбеляза "Блумбърг", Зелените са съобщили на германските служби за сигурност за голямо количество хакерски атаки, насочени срещу лидерката им, чийто вероятен източник е Русия. Представители на партията са получили множество фишингови имейли, чиято цел вероятно е установяването на шпионски програми на компютрите на адресатите им. Германското контраразузнаване приема тези действия като разпространение на руска примамка, отбелязва агенцията.

Срещу Бербок е разгърната и дезинформационна кампания. Според разпространена във Фейсбук информация тя например била казала, че вдовишката пенсия трябва да бъде премахната, за да се финансира подкрепа за бежанци. Въпреки че Зелените нямат такава политика, постингът е споделен 2800 пъти в рамките на един ден.

Подобни съобщения с фалшиви цитати и изображения на Бербок след нейната номинация за канцлер непрекъснато се увеличават в социалните платформи, включително Фейсбук, Туитър, WhatsApp и Telegram.

Баербок и Зелените са много по-често атакувани в социалните медии, отколкото християндемократите или социалдемократите, показва проучване на "Шпигел". Изданието преброява повече от 63 000 случая на "реч на омразата" в социалните медии, насочени към Бербок – три пъти повече, отколкото към Армин Лашет. Към кандидата на социалдемократите Олаф Шолц те са едва 4000.

Независимо кой стои зад атаките, факт е, че след като през май германските Зелени бяха изравнили социалдемократите в социологическите проучвания и дори ги изпреварваха, партията на Меркел и Лашет отново има сериозна преднина, което предвещава резултати, благоприятстващи интересите на Москва.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    27 1 Отговор
    Зелените в Германия са новите нацисти.
  • 2 Ришельо

    14 2 Отговор
    Тая Аналена да не е дъщеря на врачката на Банкята-Алена.Баща и като яе правил да не е объркал входа първия път?
  • 3 Наблюдател

    30 0 Отговор
    Йоанче, простичко казано, Меркел беше притисната да избира между интересите на Германия Северен поток, вече 2 от една страна и натиска на краварите от друга. В общи линии Меркел избра да работи за Германия - СП2.

    За разлика от България, където нашите "атлантици" подариха Южен поток на Турция.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Манчо

    22 0 Отговор
    Зелените са като ... онези кафявите . СП2 е проект с голямо бъдеще за Европа и енергийната независимост на Германия (Европа) от лицемерните янки , само нашите тикви както обикновено предадоха националните интереси за няколко потупвания по рамото не само за ЮП но и за ядрените ни централи и тецове . СП2 ще тръгне независимо какво ще предприемат зелените (т.е. кафевите) - бизнесът на Германия е вложил толкова много , че няма как да се остави в ръцете на поредните политически еднодневки .
  • 6 Сандо

    18 0 Отговор
    Пишете си,оплювайте,отричайте,слугувайте!А сама след няколко месеца потока ще заработи,а след година-две някои с изненада ще открият,че ключа от бараката го държи Германия.И ако ЕС се разпадне /нещо все по-вероятно/,кой ще е новия властелин на енергийния пазар?
  • 7 Българина

    14 0 Отговор
    проекта не е притиворечив. противорвчив е проект Тесла на цру и последствията от него. скоро всички ще го изпитат на гърба си. тока ще стане златен и всички ще сме енергийно бедни, медта и всички метали ще свършат за 50 г... освен ако не пуснат още 100 вируса като к19
  • 8 Костова

    16 1 Отговор
    Съдбата на Северен поток 2 е решена. Той получи всички разрешения за довършителните работи. Остава само да се уреди въпроса със Застрахователната компания. Моите извинения към госпожата авторка, но според мен не се е запознала с всички данни по Северен поток 2.След като проекта има зелена светлина дори от САЩ и обещания, че повече няма да му налагат санкции, да се надява може само Украйна, че като ще дойде в Германия нов канцлер и ново правителство и ще се случи Чудо, което ще спре газа по Северен поток 2.
  • 9 Павел пенев

    16 0 Отговор
    Меркел ще остави след себе си един голям завършен проект и това е СП2. Нищо друго да не е направила за Германия,това стига за десетилетия напред.
  • 10 Рошко

    9 0 Отговор
    После следва и северен електропровод
  • 11 Костова

    18 0 Отговор
    Интересна битка се очертава между Зелените, които ще защитават планктона по трасето на Северен поток 2 и от друга страна много, ама наистина супер богатите бизнесмени, които са вложили пари в Северен поток 2. Природозащитниците могат и да докажат,че този газопровод депресира прелетните птици и за това трябва да се прекрати.Очаква ни интересен спектакъл на тема концентрирано либерално лицемерие и дебилизъм.
  • 12 не може да бъде

    12 0 Отговор
    За мен у удивително,шокиращо бяството от здравия разум на най-различни хора от човечеството-и по-рано ,и сега.Затова бягство преди имам някакво обяснене-идеологии, предразсъдъци, образование,лоша информираност.Но сега!?А г-жа Бербок е точно човек,при който липсата на здрав разум е очевидна,както и при много почитатели на "зелената" идея.Никакави руски хакери няма да повлияят на изборите в Германия-ако цените на газа се задържат до изборите на ниво 500-550USD за 1000 куб.м.с тенеденция това да продължи още 6 месеца,с мечтите на Бербок за канцлер ще бъде свършено!
  • 13 ПЕНКО

    4 8 Отговор
    "СЕВЕРЕН ПОТОК-2 " Е СОБСТВЕННОСТ НА ГЕРМАНИЯ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ МУ ---ФИНАНСИРАН Е ОТ ГЕРМАНИЯ !!!! ДОРИ ДОБИВНИТЕ ГРАДЧЕТА В СЕВЕРА СА ПОСТРОЕНИ С ГЕРМАНСКИ ПАРИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 gosho

    6 1 Отговор
    Вместо да загуби само $11млрд. Сащисаните искат чрез СП2 Ру да продължава да губи година след година от доведения до нерентабилност проект. Само дето Ру се ориентира в износ с посока Азия. И накрая самите херманци ще се окажат прецакани, че и вероятно ще кандисат в упорството си срещу СП2.
  • 15 Само не се изхърляйте

    13 0 Отговор
    Като дойде студа и ви потекат сополите, а газ няма, ще започнете да строи те Северен поток 3. Ама Путин трябва да е безпощаден Внасяйте си втечнен газ от обора на тройна цена.
  • 16 Аз го спирам

    0 0 Отговор
    Октомври и осъществявам в ГазРазпил Меркел
  • 17 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Важното е,какво ще каже немският бизнес.Най големите,и най мощните- локомотива на Германия и на цял ЕС.А не разни зелени,пембяни,и лилави! Това извращение- нарекли се " Зелени" са най вредното политическо чудовище.Подържат ги собствениците на " алтернативни енергийни източници" разни панели,перки, и прочие дивотии.Те са причина,Дойчо да се откаже от ядрената енергетика.Било опасно,и много вредно? Но хиляди дка земя,която от панелите се превръща в печена тухла,не са вредни.Такива бих забранил със закон.У нас нанесоха щети за десетки,а в някой проекти от национален мащаб,за стотици милиони.Със " грижата" от къде ще минават мишки, таралежи, язовци ,хвърлихме десетки милиони за обгрижване.Специално изградени проходи под мсгистралите.Но с нашите пари.Мръсна сбирщина от лентяй.Къде са същите " зелени" днес,по Смокиня и другите морски,проблемни зони? Виж,за зона за " танцуващи мечки" нямат равни.Или къде ще мътят гургулиците.
  • 18 temerut

    1 0 Отговор
    Може би по-непротиворечив беше проектът и да покани всички ислямисти в Европа?
  • 19 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Статията страда от липса на обективност-първо проектът не е противоречив,и второ гг-жа Бербок не алтернатива на г-жа Меркел.Наистина тя е много по-привлекателна от г-жа Меркел,но има някои качества ,които ми припомнят култовото изказване на Джон Хюстън за Джейн Фонда-"Не може жена с такива крака да бъде напълно луда!"
  • 20 Бодак

    1 0 Отговор
    "В зaщитaтa cи нa гaзoпрoвoдa Гeрмaния нa прaктикa бe caмa cрeщу вcички. Eврoпaрлaмeнтът ce прoтивoпocтaви нa cтрoитeлcтвoтo му oт cъoбрaжeния зa cигурнocт"

    Пропагандата пак къртите мифки волно или неволно. Само правителствата и медийната пропаганда са срещу газопровода. Нароите и бизнеса са за. Те са наясно че понятия, като "завосимост' и "сигурност: са лъжлива долна пропаганда.
    Какво да кажем за пълната информационна зависимост на ЕС, че и Русия от САЩ. Почти всичко е на Операционната система Уиндоус. Публична тайна е ча в нея има точки за достъп. И ползващите я са постоянно в режим на шпиониране, особено, ако намуснат местната мрежа, а и чрез нея има начини.
    САЩ използват именно това си монополно свръхпревъзходство и подслушват навред и наред.
    Ами какво да кажем за доларовия монопол ???
    Това са истонските беди -- доларовия и информационния монопол и зависимост от САЩ, а не някъв си газ, който руснаците продават десетилетия. Украйна... бе наистина ли някой мисли че им пука за Украйна, на ... САЩ или на сбирщайн чиновници от някаква Евро комисия..
    Айде по-сериозно, джурналистическата и медийна пропаганда хептен ни взехте за мезе.
Новини по държави: