Last news in Fakti

18 Август, 2021 20:44 2 561 1

Хаити се нуждае от помощ

  • земетресение-
  • помощ-
  • загинали-
  • оон-
  • държавна помощ

Земетресението е причинило смъртта на най-малко 1941 души, но все още се изваждат загинали от развалините, броят им ще се увеличи

Хаити се нуждае от помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Хаитяните, останали без дом, след опустошително земетресение, при което загинаха около 2000 души, изразиха гняв поради липса на държавна помощ, след като прекараха четвърта нощ на открито в сряда, много от тях без чиста вода и храна, съобщи Ройтерс, предаде агенция „Фокус“.

Премиерът Ариел Aнри, който посети най-тежко засегнатия град Ле-Ке в югозападната част на Хаити скоро след земетресението в събота с магнитуд 7,2, похвали достойнството, демонстрирано от оцелелите, и обеща бързо ускоряване на помощта. Но до вторник вечерта, когато бурни облаци предвещаваха втора нощ на обилни дъждове, жителите на палатков лагер в Ле-Ке заявиха, че помощта е оскъдна.

"Никой от правителството не е дошъл тук. Нищо не е направено", казва Рузвелт Милфорд, пастор, посетил радио и телевизионни станции в района, молейки за ефирно време.

„Нуждаем се от помощ“, казва Милфорд в просто съобщение, предадено по ефира от името на стотиците, които се намират в палаткови лагери сред калта, след като земетресението разруши домовете им. Тропическата буря „Грейс“, която миналата нощ се разрази върху южната част на Хаити, повреди много заслони и наводни терена добавяйки още затруднения за пострадалите.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви във вторник, че успешните преговори с въоръжените групировки, които контролират района са позволили на хуманитарен конвой да достигне град Ле-Ке.

Медиите съобщиха, че е договорено временно примирие. Джери Чандлър, ръководител на Агенцията за гражданска защита в Хаити, която се занимава с реагиране при извънредни ситуации, заяви, че правителството изпраща помощ в засегнатите райони по суша. В първите дни след земетресението много медици и хуманитарни работници са пристигнали със самолет.

Хаити, най-бедната страна в Западното полукълбо, все още се възстановява от земетресение преди 11 години, което доведе до смъртта на повече от 200 000 души. Към това може да се добави и убийството на президента на страната Жовенел Моисе на7 юли, което хвърли страната в политически сътресения.

Властите заявиха във вторник, че земетресението е причинило смъртта на най-малко 1941 души, но все още се изваждат загинали от развалините, броят им ще се увеличи. Латиноамерикански страни като Чили, Колумбия, Доминиканската република, Мексико, Панама и Венецуела изпратиха храна, лекарства и консумативи, докато САЩ също изпратиха доставки и екипи за търсене и спасяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знаете ли

    2 0 Отговор
    къде се намират най крайните черни расисти на света.