3 Март, 2013 11:21 1 214 0

Референдум за "таван" на бонуси и заплати за топмениджъри в Швейцария

  • швейцария-
  • референдум-
  • бонуси-
  • заплати-
  • топмениджъри

В Швейцария започна национален референдум, на който гражданите ще трябва да решат дали да бъде сложен таван на заплатите и бонусите за топмениджърите на компаниите, съобщи агенция АП. Предварителните допитвания показват, че има значителен шанс предложението да бъде прието. 

Инициативата под мотото „Против мошеничеството, алчността и нетрудовите доходи“ е разработена от швейцарския предприемач и политик Томас Миндер. Той получи подкрепата на изискваните по закон 100 000 души, за да внесе този въпрос за всенародно обсъждане.

Ако предложението получи поддръжката на мнозинството, акционерите на компанията ще могат да определят размерите на заплатите и бонусите на ръководителите от висшия мениджмънт. Това ще се отнася не за всички компании и концерни, а само за тези, чиито  акции се търгуват на борсата.

Според поддръжниците на инициативата на „Миндер“, топмениджърите си изплащат огромни бонуси вместо да увеличават резервния фонд на компаниите или размерът на дивидентите за акционерите. Примери за подобна практика са генералният директор на производителя на шоколади Lindt & Sprungli Ернст Танер, който за миналата година взел  10,6 млн, долара премии, шефът на хранителния гигант Nestle Пол Бюлке, облажил се с 12 млн., или главният изпълнителен директор на фармацевтичната империя Hoffmann - La Roche Северин Шван, получил 13,3 млн.

Противниците на предложението, сред които е и влиятелният Съюзна швейцарската икономика, твърдят, че определянето на „таван“ за заплатите и бонусите ще доведе до изтичане на елитни топмениджъри от страната, а също така ще накара и чуждите компании сериозно да си помислят, преди да откриват свои офиси в Швейцария.

Допитванията до общественото мнение обаче сочат успех за идеята на Миндер, който е безпартиен член на швейцарския парламент. Десет дни преди референдума анкети посочиха, че 64% от гражданите са готови да ограничат топмениджърите в правото им да си подписват чекове с внушителни многомилионни суми като премии в края на годината.

Швейцария е известна като държавата, провеждаща най-много референдуми в света. От 1848 година насам в страната са се състояли над 500 общонационални допитвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: