26 Август, 2021 22:50 5 040 20

Защо в Испания масово измират риби?

  • испания-
  • риба

В конкретния случай говорим за нитрати и фосфати, които водят до експлозивно разпространение на водорасли

Защо в Испания масово измират риби? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мар Менор в Южна Испания е най-голямата лагуна със солена вода в Европа. През последните дни там масово измират риби - 4,5 тона само за една седмица. Каква е причината?

Испанските телевизии показват кадри, заснети отвисоко. Водата в южните части на Мар Менор е почерняла. Пълно е с мъртва морска трева и остатъци от гниещи растения и животни.

Отблизо бедствието изглежда още по-страшно. Мариа Гарсия от Гражданската платформа „Мар Менор“ снима с телефона си купищата мъртва риба, изхвърлена на брега. Основно това са малки риби, сред които рядко се виждат и по-едри екземпляри, например ципура или морски език. „Местните хора сме възмутени. Имаме такова природно богаство, а политиците изобщо не забелязват какво се случва тук.“

Проблемът съществува от години

Градската управа на Картахена вече затвори временно осем от местните плажове. Измирането на риба в района е проблем от години, но досега размерите на бедствието не са били толкова драматични. С изключение на 2019 година, когато в лагуната е имало около три тона мъртва риба, по данни на властите. Природозащитници са силно разгневени, че случаят от 2019 се повтаря. Те обвиняват правителството на областта Мурсия, че не прави достатъчно за защитата на Мар Менор - например да ограничи проникването в подпочвените води на вредните вещества, използвани в земеделието.

Промишленото производство на плодове и зеленчуци е много важно за икономиката на региона. Когато завали силен дъжд, той отмива горния земен пласт. Тогава огромни кални маси, съдържащи торове, се излизват в лагуната, казва Хулио Бареа от Грийнпийс-Испания. "В конкретния случай говорим за нитрати и фосфати, които водят до експлозивно разпространение на водорасли. Те изсмукват на практика целия кислород във водата и никакви други живи същества не могат да оцелеят."

Да не забравяме и високите температури това лято, които през последните дни надхвърлиха 40 градуса по Целзий. Така водата в езерото се затопля, а съдържанието на кислород съответно намалява.

Властите искат финансова помощ

Консервативното местно правителство вижда причината за бедствието в екстремните метеорологични условия, както и в социалистическото централно правителство в Мадрид. Регионалният президент Фернандо Лопес Мирас казва, че не получават достатъчно подкрепа от испанското правителство и настоява премиерът Педро Санчес да обяви извънредно положение и да отпусне съответните финансови средства. Припомня се и това, че Санчес е обещал такава помощ на районите, които пострадаха от горските пожари. "Министър-председателят заяви, че ще има помощи за всички области, които това лято пострадаха от природни бедствия. И в Мар Менор преживяваме бедствие. Дотук обаче не сме видели никаква реакция от Мадрид."

Местните политици сега възлагат надежди на министърката на екологията Тереса Рибера, която ще се запознае на място с бедствието. А хората от региона си пожелават по-дейни местни политици, които да не прехвърлят отговорността към Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СмЕх

    37 5 Отговор
    "Защо в Испания масово измират риби"Защото не спазват дистанция и не носят маски...
  • 2 Фермер

    25 4 Отговор
    Защото не са ваксинирани
  • 3 испанска модерна

    11 6 Отговор
    Няма нищо по-важно от ваксините!
  • 4 Дойче зеле

    24 1 Отговор
    отново с изсмукана от пръстите партенка!! Напишете статия защо Испания има най-високата минимална пенсия в Европа, защо Испания има най-голямата пътна мрежа в Европа, защо Германия иска талибани и прочие! Те за водорасли и риба започнали да ми пишат. Ужасна медия

    Коментиран от #13, #15

  • 5 ха ха ха

    13 1 Отговор
    Защото изсипват ваксините във водата 😊
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 рибок

    8 0 Отговор
    Ами пуснете анкета:
    А - удавили са се
    Б - преяли са с водорасли
    В - Путин ги е отровил с новичок
  • 8 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Делта Корект":

    Няма да има......!
  • 9 Porek

    7 0 Отговор
    Сигурно са изхвърляли изтеклите ваксини във водата....
  • 10 Рошко

    4 0 Отговор
    Защото тука вче си е ежедневие та гледате пак малко да заметете под масата нашите не наказани виновници, демек не умирст само в бг
  • 11 МАРА

    3 0 Отговор
    те са с КОВИД
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И ТУКА ША СТАНЕ ТАКА

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче зеле":

    НсШТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ С ВАГОНИ ПРЪСКАТ ХИМИКАЛИ В ПОЧВАТА.СИИИИИЧКО ПОДТЕПЕННО ОТИВА ОТДОЛУ В ПОДПОЧВЕННАТА ВОДА.ТЪЙ ЧЕ СЛЕД ВРЕМЕ ВОДА .........НЯМАААА ША ИЗКАТ ЗЛАТО ЗА НЕЯ....

    Коментиран от #18

  • 14 Защоли

    7 0 Отговор
    Защото в световен мащаб повечето ваксини се слагат на хартия а течноста отива в реките и морето.Няма нормален човек,който да се е ваксинирал
  • 15 Значи глей сега

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче зеле":

    Испанците имат най-високите минимални пенсии за да могат да ходят спокойно за риба с най-модерните такъми.
    А имат най-развитата пътна структура за да мога да отидат лесно до мястото за риболов.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дърт пее..раст...

    2 2 Отговор
    Най вероятно,рибата измира,защото водата е свръх токсична..И хората ,умират,Масово!!. Само Навални ,не успяха да убият,защото ,Демокрацията,го взе в Берлин ,и го ремонтираха. !!! Путин е виновен ,за Нар Менор,и Мар Каспийско,у и за Чер Мар,и за Тихия океан .Метнал е новичок,,Нов.!
  • 18 яко ни лъжат

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "И ТУКА ША СТАНЕ ТАКА":

    АЛЧНИТЕ ЧОВЕЦИ ПОСТОЯНО И НАСТЪРВЕНО СЕ ИЗБИВАТ САМИ. НО АЛЧНИТЕ ИЗБИВАТ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЧОВЕЦИ. САМИ СЕ ИЗБИВАМЕ.
  • 19 гост

    5 0 Отговор
    Рибата измира защото...има риба .При над риба не остана , как да мре ?
  • 20 мамун

    2 0 Отговор
    Ванга беше казала
    ще си платите греховете
Новини по държави: