Last news in Fakti

4 Септември, 2021 20:00 4 309 40

Талибаните: Китай е нашият най-близък съюзник

  • талибани-
  • китай-
  • съюзник

Китай е една от малкото държави, които не евакуираха персонала от посолството си в Кабул след превземането на талибаните

Талибаните: Китай е нашият най-близък съюзник - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Представители на талибаните обявиха Китай за свой най-близък съюзник в международната общност. Бойците казват, че Пекин е „готов да инвестира и възстанови“ Афганистан и описват нацията като техен „основен партньор“, съобщи "Сън".

Забихула Муджахид, говорител на групата, заяви, че китайците ще помогнат за възраждането на афганистанския добив на мед. Той също така похвали китайците за техния инвестиционен проект „Един пояс, един път“, който напредва въпреки критиките от западните страни.

Китай е една от малкото държави, които не евакуираха персонала от посолството си в Кабул след превземането на талибаните. Делегация на талибаните посети Китай през юли за разговори с външния министър Ван И в Тянцзин.

Муджахид каза пред италианския вестник "Ла Република": "Китай е нашият основен партньор и за нас представлява фундаментална и изключителна възможност, че е готов да инвестира и реконструира страната ни. Ние високо ценим проекта "Един пояс, един път", който ще служи за възраждане на древния Път на коприната. Освен това имаме богати медни мини, които благодарение на китайците могат да бъдат върнати в производство и модернизирани. Китай представлява нашият паспорт към пазарите на целия свят."

Коментарите му идват, след като външният министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да „признае талибаните в обозримо бъдеще“. Но той каза, че има нужда от "директно взаимодействие" с групата, за да се гарантира, че британските граждани и афганистанските съюзници могат да напуснат Афганистан. Рааб също така заяви, че евакуационните полети от Афганистан могат да бъдат възобновени „в близко бъдеще“ след разговори с лидерите в Катар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това се знаеше от преди 2 месеца!!

    79 10 Отговор
    Когато казахте че ще поставите охрана на руското и китайското посолство..а англосаксонците се изнасяха на бегом. С прибежки и припълзявания от Кабул 😇
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 политика

    83 3 Отговор
    Край , САЩ изпуснаха Афганистан . , там ще влияят Китай и Русия . И сега ще се почнат едни , резолюции , санкции след санкции , няма да ги оставят на мира .

    Коментиран от #7

  • 5 Тоест

    77 3 Отговор
    Да се подразбира, Китай ще копае Литий-я .

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 драма

    59 1 Отговор

    До коментар #4 от "политика":

    Точно така , санкции до дупка . Даже ще им забранят да гледат филма Рамбо 3.
  • 8 Сесесере

    17 24 Отговор
    И скоро Талибански Ислямски Социалистически Халифат! Да им е честито!
  • 9 iç oğlan

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Момче":

    Напълно нормално за всяко турче.
  • 10 Топуз

    21 13 Отговор
    Нормално, все пак от Китай идват амфетамините без които не може всеки един талибан, спадна драстично употребата на хероин и САЩ вече нямат работа там
  • 11 БАЙ Х@Й !!

    27 0 Отговор
    Китай и Путин са най-голямите приятели на талибаните.
  • 12 Така се случва

    29 0 Отговор
    В геополитически и икономически план има още много да видим от Китай!
  • 13 Иво

    2 12 Отговор
    мда да съюзници са им,колкото сунитските уйгури в Китай...
  • 14 Невероятно

    12 4 Отговор
    Хаха , ма разбира се, исляма е сред най-големите приятели на китайците
  • 15 Локдаун

    16 1 Отговор
    Да не забравяме вируса. Точно затова има вирус, за да затваря страни и региони. А също и да срива производство. Без пазари и с намалено производство китайския възход е под въпрос.
  • 16 Само след няколко години

    39 4 Отговор
    Афганистан ще изпревари България.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 БОРУНА ЛОМ

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "Само след няколко години":

    ПРАВ СИ БРАТЧЕД! И НЯМА ДА СИ КУПЯТ Ф 16 НА ХАРТИЯ ЗА МИЛИАРДИ И НЯМА ОСЪДЕНИ!
  • 18 ОТ КАДЯ НА КАДЯ БЯ

    27 0 Отговор

    До коментар #16 от "Само след няколко години":

    ТЕ И СЕГА СА НИ ИЗПРЕВАРИЛИ,ИМАТ ПРАВИТЕЛСТВО👳👳👳
  • 19 Mente in China

    3 23 Отговор
    Сега ментаците ше започнат да произвеждат ментаци и в Афганистан. Страната на ментето се разраства с менте стоките си. А хората измислили ЕС Класата, Сони и Кока-Кола...
  • 20 ПараШут

    27 2 Отговор
    Както и преди отбелязах, добивът на литиум и мед, както и прекарването на планираната високоскоростна железница, част от която е вече факт в Иран и Турция, ще направи от Афганистан една просперираща държава с настойници Китай, Русия и Иран. Талибаните преди време посетиха и Москва и Пекин. Това ще осигури на трите държави нужното спокойствие в района, както и сериозен стратегически превес в тактическата битка с краварите. Тази спечелена битка ще се окаже с тежестта на битката при Сталинград и обрата в хода на втората световна война. Първата сериозна битка оборът загуби още при неуспешния преврат на Ердоган, където загубиха Босфора, втората беше в Сирия и третата най-позорна за сега е тази в Афганистан. Предстои четвъртата ( тази от Курск) , която ще бъде във фашистка Украйна! Без натиск от юг към Русия чрез Афганистан и Сирия и ислямска държава, и без да контролират турските проливи, краварите и тук ще загубят още по-позорно, но цената ще платят укро-фашистите! След този погром над обора ще станем свидетели на неговия логичен разпад! За жалост, вероятно в безсилието си краварите ще се опитат да запалят отново балканите, където бурето с барут все още не е заровено, а най-голямата им база в Косово продължава да се разширява!

    Коментиран от #26

  • 21 Кучето

    7 6 Отговор
    Добре де, а защо има толкова бежанци към Европа? Защо не бягат към Китай?
  • 22 Извънземен

    12 2 Отговор
    Афганистан е сбор от много племена. Големия въпрос защо американците оставиха оръжие за милиарди. Аз се досещам но нека времето покаже.

    Коментиран от #35

  • 23 ssss

    6 2 Отговор
    Не знам какво се радвате толкова. Ритал ни руски ботуш, американски ботуш.. но и заедно не е нищо пред идващия китайския
  • 24 Риналдю

    4 17 Отговор
    Не беше ли Русия бе?Нали Путин ги посрещна официално и руснаците им се подмазваха.Лавров ги нарече адекватни хора.Мъка.Никой вече не приема Русия за "велика".Дори талибаните.Виж,Китай е друга работа.Вече са готови да им дадат медните мини.
  • 25 Якем

    9 6 Отговор
    Да. Живее ислямо-комунизъмът!!!
  • 26 Ха ха ха🤣

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "ПараШут":

    ...шуте, големи смешки си нацвъкал. Айде изчакай малко, да видиш талибаните като се усетят, че вождовете са с милиони в банковите сметки и като започнат да ги увисват по диреците, за какво става въпрос...

    Коментиран от #31

  • 27 0000

    5 1 Отговор
    Китайците ще ги излекуват тия брадати к@зоеби
  • 28 ДаЗдраПерМа

    8 1 Отговор
    Афганистан и Китай имат обща граница 76км нормално е да развиват регионална логистика

    Коментиран от #29

  • 29 ЗдраваСперма

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДаЗдраПерМа":

    Скоро ще ги обезпаразитят.
  • 30 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор
    преди 10-тина години Узбекистан построи жепе линия 75км между граничния Хайратон и Мазари-Шариф. Отделно в Туркмения-Таджикистан и Афганистан пуснаха тази година част от 247км жепе отсечка. Голяма част от тези проекти са планирани от времето на СССРето. Афганистан е бил на път да стане 16-та република.
  • 31 ПараШут

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха ха🤣":

    Не бъди сигурен! При талибаните има строга йерархия! Талибаните със сигурност ще сложат ред в държавата и паралелно с това ще се разправят с ислямска държава. Мисля, обаче , че по-скоро, тези които бяха бити в Капитолия ще вземат нещата в свои ръце и ще увесят по дърветата всякакви байгъновци и байдъновци, защото пък техните сметки какви са ти е бедна фантазията. Така, че тепърва ще се посмеем сериозно на смешките, които ни прожектира Холивуд, а вече един месец целият нормален свят се присмива на жалкото паническо бягство прожектирано от Кабул. Всички питат кога ще има продължение този филм, защото много се забавлявали.

    Коментиран от #37

  • 32 питам

    2 4 Отговор
    що не се преместите в китай за какъв чеп ви е пустинята авганистан
  • 33 Анаалитик плюс

    9 0 Отговор
    Кой както си постеле. Атлантиците обикновено така си постилат, че потърпевшите са готови и в съюз с дявола да влязат против тях. Няма ли кой да ги научи на международни отношения?
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 8 Отговор
    ПРИЛИКА МЕЖДУ КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ И ТАЛИБАНИТЕ Е ГОЛЯМА , ЗАТОВА ТЕ. СА ИМ НАЙ ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛИ..... КОЕТО НЕДВУСМИСЛЕНО ПОКАЗВА ЧЕ КОМУНИСТИТЕ И ТАЛИБАНИТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ЕДНО КОТИЛО....... КОТИЛОТО НА ГЛАВОРЕЗИТЕ ..... ЕТО ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ СА ТАЛИБАНИ.......
  • 35 7437

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Извънземен":

    Защото в кутай се бачка, а в европа се лежи интибсе плаща евро. 1 месец социал щото там се плаща на жените и на чаветата едно семейство със 7 деца ще взече в германия или швеция около 4-5 хиляди евро Нетто на месец.
  • 36 Kcaniba

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тоест":

    Именно!! Дори заводи за батериите за Тесла там ще направи, "един пояс-елин път", ще ги транспортира до ЕС и пристанищата на Ротердам!!! Евтино, бързо и без никакви евронорми!! Плантаторите вместо хероин, ще произвеждат литиево-ионни батерии!!! Нема фащ-нема проблем!!!
  • 37 Ужас

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "ПараШут":

    Не ми дреме за кравари, ама да разправяш, че живот под принуда на религиозни ислямски догми, граничещи със садизъм и незачитане на човешката личност, в случая тази на жените е смехотворно. Що не идеш да поживееш при талибаните, та да видим колко ще ти издържат нервите

    Коментиран от #39

  • 38 Поговорка

    1 1 Отговор
    Крас тавите мага рета през девет баира се надушват !
  • 39 Палави Rускини

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ужас":

    Джендър-сороснята като теб би трябвало да се усети и тактично да завърта плочата. Че вместо пропаганда шекели шекели на пост ще висите от колесарите на военно-транспортния. LOL
  • 40 Словянин

    1 0 Отговор
    Българските прозападни талибани ще се наблъскат скоро на покрива на САЩ-посолството на Козяк. Христо Иванов и Атанас Атанасов ще избягат първи.
Новини по държави: