16 Септември, 2021 21:26 1 470 16

Среща във Ватикана в чест на световноизвестния художник от български произход Кристо

  • уебинар-
  • световноизвестен художник-
  • кристо и жан-клод-
  • ватикана-
  • българско посолство

Американското посолство при Светия престол покани за лектор изкуствоведа Елизабет Лев, която направи преглед в историята на изкуството на теми с очевидни препратки намерили съвременен израз в творбите на Кристо и Жан-Клод

В навечерието на откриването на проекта на Кристо „Опаковане на Триумфалната арка“ в Париж от 18.09 до 3.10.2021 г., българското посолство при Ватикана организира на 14 септември от 18.30 ч. уебинар на тема „Съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Домакини на срещата заедно с българското посолство бяха посолствата на Франция и САЩ при Ватикана и Ватиканските музеи. Модератор на срещата беше българският посланик, а уебинарът бе разделен на четири панела, по един за четиримата домакини.

В началото директорът на Ватиканските музеи Барбара Ята приветства инициативата на българското посолство и изтъкна значимостта за музея на колекцията за съвременно изкуство започнала съществуването си от средата на миналия век при управлението на папа Павел VI, като си пожела някога в колекцията да постъпи творба на значимия за съвременното изкуство и за целия свят Кристо. Микол Форти, куратор на колекцията за съвременно изкуство на Ватиканските музеи поднесе обширна информация за творбите в колекцията с коментари за срещи в артистичните среди с Кристо в минали години.

Френският посланик поздрави гостите в уебинара и покани за участие в разговора президента от френска страна на проекта L’Arc de Triomphe, Wrapped Лор Мартен, която изложи подробно различните фази на проекта, съчетани с получаване на разрешителни от френския президент Еманюел Макрон, от службата за националните паметници и от музея Жорж Помпиду.

Американското посолство при Светия престол покани за лектор изкуствоведа Елизабет Лев, която направи преглед в историята на изкуството на теми с очевидни препратки намерили съвременен израз в творбите на Кристо и Жан-Клод.

Специален гост на българското пидолство в срещата бе монс. Дарио Вигано, заместник ректор на Папската академия на науките и бивш директор на Ватиканската служба на съобщенията. Като шеф на съобщенията през 2016 г. монс. Вигано организира инициатива с Кристо за „опаковане на ватиканските музеи“ като е опакован публично диск с филми за Ватиканските музеи, издание на Ватиканската пресслужба и RAI. За обложката на опаковката Кристо избира образ от “Стаите на Рафаело” разположени до “Сикстинската капела”. По настояване на монс. Вигано Кристо опакова и подписва допълнително 300 авторски копия, които са предадени на аукционната къща Christie‘s за разпродажбата им, а приходите са представени на папа Франциск в отговор на негов апел след пътуването му в Африка да бъдат събрани средства за детска болница в Банги, в Централноафриканската република.

Монс. Вигано обяви по време на срещата, че е успял заедно с участници в инициативата от 2016 г. да задвижи откупуването на един от опакованите дискове на Кристо, който да бъде дарен на Ватиканските музеи за колекцията им за съвременно изкуство.

Уебинарът премина с подсигурен превод на английски, български, италиански и френски език и продължи около два часа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега ще си

    15 1 Отговор
    опаковам гардероба с един чаршаф, ще се снимам с него и ще стана велик творец.

    Коментиран от #3

  • 2 Анани

    9 2 Отговор
    Брат ми Кристо е шарлатанин като Чалгаря,нооо много по богат.Иначе е голям българофил.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 рон джереми

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сега ще си":

    А защо не си опаковаш садилката за хора? Шушляците не са много скъпи.
  • 4 ХУДОЖНИКА

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анани":

    СТИГА С ТОЯ БАКЛУК ДЕТО СЕ СРАМУВА ДА СЕ НАРЕЧЕ БЪЛГАРИН. ОБЩИНА ПАРИЖ Е ДАЛА 14 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ДА СЕ ОПАКОВА АРКАТА ТРИУМФАЛНАТА. ИДИОТИ В ЕВРОПА НИ УПРАВЛЯВАТ. ТОВА Е ЕДИН ГОЛЯМ УЖАС ДА ДАДЕШ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА ГЛУПАВА ИЗЯВА???? ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ВЪРВИ НА ДОБРЕ, ОСОБЕНО САЩ И ЕВРОПАТА!!!!! ПАПАТА И КАТОЛИЦИЗМА ПАДНАХА МНОГО НИВА ЗА МЕН.
  • 5 Горд Българин

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анани":

    Бъркаш този Кристо всъщност си е най обикновен Христо, но понеже се срамуваше от българския си произход и от Христо хоп Кристо и вече не е българин. Този плюеше по България и се чудя, защо изобщо занимавате хората с него.
    Такива като него не мога да ги уважавам, ако ще и луната да опакова. То пък и то голямото изкуВство.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Анани

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Горд Българин":

    Аз не че нещо...само исках да изтъкна,че Кристо обича гущерите и еврата таквознаке......

    Коментиран от #8

  • 7 истината

    14 2 Отговор
    Бай Кристо си бе истински българофоб. А това да покриеш разни обекти с евтин и грозен найлон, не е никакво изкуство.
  • 8 Анани

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анани":

    И да добавя,ако ще халката да си разцепи,никога няма да стане Анди Уорхол,който един банан да нарисува,е като Ван Гог срещу т. нар. Кристо!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатана

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анани":

    За мен лично Анди Уорхол е човекът,които продуцира неизвестните тогава Velvet Underground. Групата, която промени виждането ми за музиката в края на 60те и началото на 70те, които сега имам възможност да слушам.Виждал съм творбите на Кристо в Хайд Парк Серпентината и ми хареса.

    Коментиран от #11

  • 11 сид вишъс

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана":

    Абсолютно ме изкефи,разбрал си за банана,супер си!Велвет Ундерграунд енд Нико,великият Лу Риид,песен Пейл Блу Айс!Хвала!
  • 12 4127

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Срам ме от вас":

    По-лошо от потурчен българин, който се мисли са турчин няма.
    Няма как да си на нивото на истински българин.
  • 13 Кристо се вдъхновил

    0 0 Отговор
    от Рафаело, Рафело възпитан в хуманистичната атмосфера на двореца в Урбино се вдъхновява от Платон, Аристотел и още поети и мислители на древноста. Това е почит и принос към европейската култура.
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    Художник моля тази дума е за човек който рисува и държи четкав ръце . А този опакова известни сгради и се нарича такъв . А го беше срам да се нарече Българин . Кристо какъв Кристо то бе най обикновенХристо така го пишете .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 зрител

    1 0 Отговор
    от този вид изкуство нищо не разбирам, признавам, че някои от нещата са ефектни.
    но има нещо нездраво в това, някой демонстративно да те отрича, а ти да се умилкваш около него.