29 Септември, 2021 02:12 4 413 25

Руската газ ще достига до Унгария през страната ни

  • турски поток-
  • унгария-
  • газпром-
  • българия-
  • опасения-
  • украйна

Новата 15-годишна сделка за доставка на газ предвижда Украйна да бъде напълно заобиколена

Руската газ ще достига до Унгария през страната ни - 1
Снимка: Shutterstock

Турски поток ще е едно от трасетата, по които Русия ще доставя природен газ на Унгария в следващите 15 години. Това предвижда ново споразумение между "Газпром" и Будапеща, обявено вчера, съобщава Reuters. Доставките няма да минават през Украйна, а в отговор Киев обяви, че ще поиска от Европейската комисия да разгледа договора и да прецени дали той не противоречи на Директивата за газопроводите в Европа, предаде Bloomberg.

Новото споразумение предвижда Унгария да получи общо 4.5 млрд. кубически метра газ за 15 години. От тях 1 млрд. куб. метра ще бъдат доставени през Австрия, а останалите 3.5 млрд. куб. метра - през Турски поток и Сърбия. Първите доставки ще започнат на 1-ви октомври.

"Много важен компонент в новото споразумение е диверсификацията на трасетата за доставка", казва Алексей Милер, заместник-председател на Съвета на директорите и председател на управителния съвет на "Газпром".

"Това стана възможно, до голяма степен благодарение на усилията на български, сръбски и унгарски компании, отговарящи за разработването на националните газопреносни системи", казва още Милер.

Опасенията на Украйна са, че това ще намали плащанията, които държавата получава от Русия за ползването на трасетата при преноса на газ към Унгария по споразумение, което приключва през 2024 г.

Сделката е „ярък пример за политиката на Кремъл спрямо Украйна“, се казва в изявление на Сергей Макогон, главен изпълнителен директор на оператора на газопреносна система на Украйна LLC. „Въпреки договора до 2024 г., ние очакваме спадове или пълното спиране на газа за Унгария през Украйна.“

По тази причина Украйна официално обяви, че поиска от Европейската комисия да разгледа споразумението и да реши дали то спазва европейското законодателство в областта на енергетиката. Днес се е състояла среща между комисарят по енергетиката Кадри Симсън и министъра на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. В отговор външният министър на Унгария Петер Сиярто е привикал на среща посланика на Украйна в Будапеща. Малко по-късно унгарският посланик в Украйна е бил привикан в Министерството на външните работи в Киев.

Потърсен от Reuters, говорителят на ЕК не е дал повече информация за срещата, но е казал, че членовете на ЕС са свободни да сключват двустранни газови споразумения. Страните обаче трябва да информират Комисията в рамките на три месеца, ако надвишават 28% от годишното потребление. Сделката, подписана от Унгария, надвишава това количества, е казал още говорителят на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    71 5 Отговор
    А сега си представете ако ЮПоток минаваше през нас...какви пари и какво влияние щяхме да имаме.Ама пусто клякане пред американците-пуста политкоректност....

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Пръц

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    К’во ти пука? Единствената Българска компания Овергаз, която газифицираше домовете беше продадена на Американците.Цял свят се отоплява на газ ,само ние сме на дърва и кюмур,които до няколко години ще бъдат забранени.Газовият боилер затопля къщата за 5 Мин. до 20 и кусур градуса.Да,исталацията е скъпа но се изплаща с годините.
  • 3 оня с коня

    12 45 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Или не си наясно с нещата,или спекулираш и се опитваш да правиш евтина пропаганда:русия НИКОГА нямаше да ни даде Парите които получава Турция по ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ основно.Затова и в Проектодоговора за Ю.Поток бяхме вписани като "Транзитна страна",докато в Договора с Турция страната е вписана като "Съдружник",оттук и огромната разлика в плащането.Отделно пък че Стойността на Съоръжението в Българската територия бе така Нагло и Жестоко оскъпено от Руските "Другари",че ако бяхме подписали Русия щеше да си приспада всички дължими такси за Транзита в продължение на 25 години за изплащането на Тръбата.Май така и не разбирате тука че Русия иска България Бедна и Зависима,за да може да си прокарва по-лесно Асимилаторската политика?!

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 4 123

    37 2 Отговор
    Нас какво ни интересува Окрайна, колкото повече газ минава през нашата тръба толкова повече пари в нашия бюджет, ако нпо-татата реват значи не защитават българските интереси а нечии чужди.
  • 5 Доволен

    32 2 Отговор
    Украйна започва да повръща кръв!
  • 6 Загадка

    41 1 Отговор
    Украинците дават мило и драго да транзитират газ директно от Русия за Европа . Ние дадохме същото за да не го правим. Ако има психолози, моля коментирайте те ли са умни, а ние глупаци или е обратното.

    Коментиран от #8

  • 7 Нощен Наблюдател

    6 11 Отговор
    Украинците да не ревът , а да извикат наш Бойко да им построи интерколекторни връзки и терминали за втечнен газ от САЩ .Ние вече се радваме на такива доставки от Гърция , а цените падат за ужас на руснаците .
  • 8 Всъщност

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "Загадка":

    Украйна не само транзитира газ за Европа , те си имат и доста кранчета по трасето , че зимата е люта , а загубиха и Донбас с въглищата .

    Коментиран от #19, #25

  • 9 Я па го коня

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Кон-ти врачка ли си?--та знаеш дали Русия няма да ни даде парите от транзита??? И като си толкова умен и уверен-я ни отвори,защо тогава Русия си плаща транзитните такси на Украйна-хем знаем какви са проблемите помежду им??? Или само си пишеш-ей така от ейляклък?

    Коментиран от #21

  • 10 Абе оня

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Самият Путин каза , че сме идиоти дето губим по 250 мл евро на година , при единствено условие тръбата да мине през България .Всъщност тримата американски сенатори , които посетиха страната ни оказаха натиск върху безхарактерния Орешарски да спре проекта .

    Коментиран от #12

  • 11 ЕВАЛА БАЦО

    5 18 Отговор
    С тоя балкански поток лапаме комисионни от транзита за ...ЕС. Пускаме и конектора с Гърция и получаваме газ от Израел, Сащ, Иран и други. Евала Бацо
  • 12 ЕВАЛА БАЦО

    5 24 Отговор

    До коментар #10 от "Абе оня":

    На територията на ЕС.... КОМАНДВА ...ЕС..Путин може да си говори квото си иска, пред ЗАПАДА не върви
  • 13 Трол

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Публикувано във факти.бг: бяхме вписани като "Транзитна страна",докато в Договора с Турция страната е вписана като "Съдружник",оттук и огромната разлика в плащането.
    Кобилкин тези опорки на събрания накомсомолското ГРОБ ли ви ги свеждат? Ето ти фактите-Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 25 юли 2008 г.5 Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на българска територия, ще се регистрира в България и ще е с 50% участие на България.6 Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. m³ годишно, а се предвижда разширяване на капацитета до 60 млрд. m³ г.) според източник от Министерството на икономиката и енергетиката.7. Очаква се цената на газопровода да е между 7 – 10 млрд. евро.8
    Това Кобилкин прочете ли го-Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на българска територия, ще се регистрира в България и ще е с 50% участие на България.
    Още веднъж да ти го напиша ли?

    Коментиран от #14

  • 14 ЕВАЛА БАЦО

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Това е Цената на целия газопровод. На територията на България е около 1 милиард евра....ЕС ГАРАНТИРа че България ще си върне разходите за 5-7 години. При тях грешка няма
  • 15 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    4 19 Отговор
    Лека полека елиминираме руснаците в газовите доставки
  • 16 Гошо

    7 0 Отговор
    Тая работа с подписването на договора стана пооняден ,що така се шуньсвахте до сега и не казахте Че и сега така го казвате като че ли ви е срам да го кажете
  • 17 Kcanba

    20 1 Отговор
    ако не беха наведените ни управници, клекнали пред 3ма амерски сенатора, щяхме не само за унгария, а за цяла Европа да помпиме газ, да получаваме транзити, такси, работните места!!! А на нас тук ни разправят за евроатлантическите ценности.. Всичко е пари и интереси!!!!

    Коментиран от #18

  • 18 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    1 21 Отговор

    До коментар #17 от "Kcanba":

    Че и сега помпиме газ за Европата....ама не само руска, както при Южен поток, нали другари от БСП
  • 19 Тра ла ла

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Всъщност":

    Украинската газопреносна мрежа е на деменциялния дядо Джо. Сега като руснаците врътнаха кранчето всичко това става безмислено. Но за това пък харвардските момчета съдействаха ние да шитнем Овъргаз на наЩе "партньори" амерчетата. Сега ние ще смучем палец гладни, а онези ще блажат за наша сметка. Те ще диктуват цената на газта. Явно келепирец ще има и за слугата им Кирчо, защото той при подписването така се смейкаше, озъбен като жаден кон над празна ясла и се клатеше като да танцува шейк от радост.

    Коментиран от #20

  • 20 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "Тра ла ла":

    Ние лапкаме комисионни...чисти евраци.....спират газта през Украйна, пускат през други потоци...и през Балкански също...повече газ, повече комисионни....Празно нема
  • 21 Тра ла ла

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Я па го коня":

    Ще плаща до изтичане на датата на договора. До тогава Северен и Турски потоци ще функционират. Гушата за "партньорите" спира. Но с прилапването на Овъргаз нещата са натаманяват.
  • 22 Иван

    0 2 Отговор
    Ще трябва ли да се плаща такса на Еврейската Хунта?
  • 23 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    3 7 Отговор
    Намалява транзита на газ от Русия, намалява трансфера на рубли за....БСП...а другари

    Коментиран от #24

  • 24 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    Седем тъпи поста! Всяка тема ли ще разводняваш с глупостите си? И колко пари за това?
  • 25 Да ама

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Всъщност":

    вече нямат нищо и ще чукат клинци зимъска.Като много плюят и се дървят на руснаците,ще видят газ през крив макарон. Подлогите на САЩ да искат газ от тях,а не от Русия,която мразят и водят политика на противопоставяне. Украйна вече не я слагат никъде и никой,дори САЩ и ЕС вече не я броят. Хубаво и мъжко бе изказването на Сиярто,като каза,че никой няма право да се меси във вътрешните работи на Унгария за решения които касая единствено нея и нейните граждани. Браво на унгарските политици,мъже с големи топки и на място,за всички останали на еврогейските страни са булонк,коитто само ти се мотаят в краката и работа никаква.
Новини по държави: