Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 07:35 3 246 9

Ирландия готви тежък отговор срещу своеволията на Лондон

  • великобритания-
  • ирландия-
  • брекзит-
  • северна ирландия

Все повече се засилват спекулациите, че през следващите седмици "Даунинг стрийт" 10 ще реагира на задълбочаващата се криза с ЕС около Северна Ирландия като активира член 16 от протокола

Ирландия готви тежък отговор срещу своеволията на Лондон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ирландия започва да подготвя спешни планове в случай, че британското правителство задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, обяви ирландският вицепремиер Лео Варадкар.

Все повече се засилват спекулациите, че през следващите седмици "Даунинг стрийт" ще реагира на задълбочаващата се криза с ЕС около Северна Ирландия като активира член 16 от протокола, който предвижда едностранно анулиране на части от него, ако една от страните смята, че те причиняват сериозни проблеми за търговията.

Лео Варадкар каза, че ако това се случи ЕС няма да има друг избор освен да отвърне с пропорционална мярка, а това може да означава дори отказ от цялото споразумение за Брекзит. Варадкар допълни, че ирландският кабинет е започна да обсъжда подготовка за всякакви възможности.

Неговият коментар последва призива на заместник-председателя на северноирландския парламент Мишел О'Нийл към британските власти да оттеглят заплахите си за задействане на член 16.

Мишел О'Нийл, първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван и британският министър за Брекзит Дейвид Фрост разговаряха чрез видео връзка около час.

О'Нийл по-късно отбеляза, че това, което е нужно, е намиране на решение на кризата и стабилност, а не пореден период на дестабилизация.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yay

    9 3 Отговор
    В джобчето ми дрънкат семки и бонбонки
  • 2 ха-ха-ха

    18 3 Отговор
    Путин е виновен!

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Их ама

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха-ха-ха":

    как ме изпревари!?
  • 4 цербер

    2 1 Отговор
    ирландският кабинет е започнаЛ да обсъжда
  • 5 кабел

    2 2 Отговор
    Това не е наш проблем.
  • 6 Анонимен

    3 4 Отговор
    И какво ще направи гейчето Варадкар? Ще тичка в Брюксел да се оплаче на големия гей Шарл Мишел?
  • 7 Котарана мърморана

    2 2 Отговор
    Дреме ми на розовите ми гащички
  • 8 От страни

    1 1 Отговор
    Ирландците са печеняги - някои още треперят от времето на IRISH NATIONAL LIBERATI ARMY / INLA. По нашему ИНОА. Преди 13 години подписаха мир след 900 годишен конфликт, от 1172 година и насам. Та ако решат да започнат пак...
  • 9 От страни

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ха-ха-ха":

    Русняците са написали трололо стихотворение за тая работа. Помня само: "Кошка бросила котят - это Путин виноват" Котката изоставила котетата - пак Путин е виновен. Даже за котетата има мърсотия а тука цяла Ирландия - ми той е.
    Отидох да видя това нещо пак и се смях така че жената от другата стая привика кво е станало. Има и такова "не понравилось кино, наступили вы в го.но - объяснение одно..." Не ви е харесал филма или сте настъпили на ла.но - обяснението е едно ..
Новини по държави: