Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 19:47 4 637 11

Борис Джонсън увери: Приемам този въпрос сериозно!

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия-
  • оуен патерсън

Значително малцинство от консервативните депутати се разбунтуваха заради аферата "Патерсън", а някои публично изразиха тревога от ситуацията

Борис Джонсън увери: Приемам този въпрос сериозно! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън, борейки се с обвиненията, че правителството му е затънало в корупция, увери, че бил приел въпроса много сериозно, а депутати трябва да бъдат подведени под отговорност за неетично поведение, информира "Ройтерс".

Джонсън беше погълнат в продължение на дни в скандал, съсредоточен върху нескопосното му справяне с отстраняването на депутата от управляващата Консервативна партия Оуен Патерсън, за когото беше установено, че е нарушил правилата за платено лобиране. Това беше последният инцидент в поредица от скандали, които засегнаха неговото консервативно правителство.

Той предложи днес, че процесът на разследване на депутатите трябвало да бъде променен.

"Това, което трябва да се уверим, е, че приемаме всичко това много, много сериозно и че го правим правилно", коментира Джонсън, говорейки за проблема за заемането на допълнителни работни места от депутати и за процеса, чрез който те могат да бъдат разследвани.

"Това, което трябва да направим, е също така да разгледаме процеса. Ще положим всички усилия да го оправим и ще търсим отговорност от депутатите", увери британският премиер.

Джонсън миналата седмица притисна парламента да защити Патерсън чрез прибързано гласуване за промяна на правилата, но по-късно отстъпи. Впоследствие Патерсън напусна парламента.

Проблемът с Патерсън е един от няколкото скандала по отношение на етичните стандарти или липсата на такива, преследващи Джонсън и екипа му, включително съмнителното финансиране на собствените му луксозни почивки и ремонта на апартамента му на "Даунинг стрийт".

Правителството увери по-рано, че и двете били в рамките на правилата, но уверенията не спряха критиките.

Действията на Джонсън бяха наречени "корумпирани" и "долни" от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър, който вчера изтъкна, че премиерът бил "в клоаката със своите войници".

Бившият министър-председател от Консервативната партия Джон Мейджър обвини правителството, че е "политически корумпирано".

Значително малцинство от консервативни депутати се разбунтуваха заради аферата "Патерсън", а някои публично изразиха тревога.

Долната камара на британския парламент трябва да обсъди скандала по-късно днес, но Джонсън няма да участва, като вместо това изпраща министъра Стив Баркли да защитава неговите и на неговото правителство действия.

"За съжаление не мога да бъда там, защото имам отдавнашен ангажимент тук", каза Джонсън в излъчен по телевизията клип за медиите по време на посещение в болница в Северна Англия.

В допълнение към неловкото положение, "Сънди таймс" съобщи, че богати донори, които са дали 3 млн. паунда (4 млн. долара) на Консервативната партия, след това са получили места в горната камара на парламента (Камарата на лордовете).

Министърът на международната търговия Ан-Мари Тревелян защити системата за назначаване на лордове днес, като изтъкна, че бил желателен "богат микс" в камарата, чиито членове не се избират от британските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 2 Отговор
    Зaщo държaвни cлужитeли oт бългaрcкaтa държaвнa cигурнocт иcкaт мeн други хoрa дa мe миcлят зa бoлeн, зa дa нe мe иcкaт хoрaтa ли и дa нe пocтигнa нищo в живoтa cи ли?!
    Не е ли добре аз да се оправя в живота , защо ми мислите злото ?

    Коментиран от #10

  • 2 Рошко

    8 2 Отговор
    Те не са корумпирани, те просто са марионетки на корпоративни интереси, барни ръбъл е един от тях
  • 3 Реалист

    1 3 Отговор
    Когато човек се оправи в живота, всъщност тогава е в състояние да прави щастливи хората около себе си, даже не само тях !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Я кажи на тия хора,

    6 1 Отговор
    как лордовете си купуват местата.
  • 6 борка

    4 0 Отговор
    Кой по-точно въпрос , дали си перко , или дали си гей ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Миролюб Бенатов

    6 1 Отговор
    Боли ме шнурa за кралицата и всичките и поданици !
  • 9 Оптимист

    1 3 Отговор
    Тези в Ангрия направо са смешници, да дойсат н татковината и да им раскажем как стават нещата
  • 10 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ей човече, малко си сбъркал сайта. Утре иди на лекар - там ще ти помогнат.
  • 11 От страни

    2 0 Отговор
    Тоя като го погледнеш само веднага разбираш - луд за връзване.
Новини по държави: