Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 09:40 2 917 28

Делта вариантът може да се самоунищожава

  • делта вариант-
  • коронавирус-
  • япония-
  • учени-
  • пандемия-
  • вирус-
  • самоунищожава

Този вариант се предава с висока скорост и измества други варианти

Делта вариантът може да се самоунищожава - 1
Снимка: Shutterstock

Според екип от учени от Националния институт по генетика и университета в Ниигата, щамът Делта на коронавируса, циркулиращ в Япония, е натрупал твърде много мутации в един от неструктурните си протеини, което го е направило неспособен да се "поправи" с течение на времето и по този начин го е довел до самоунищожение, предаде агенция БГНЕС.

"Вариантът Делта на коронавируса в Япония се предава с висока скорост и измества други варианти. Но с натрупването на мутации в него смятаме, че той е станал дефектен и не е в състояние да произвежда свои собствени копия. Предвид факта, че броят на новите случаи не се увеличава, смятаме, че в някакъв момент чрез тези мутации той се е насочила директно към естествено самоунищожение", каза пред "The Japan Times" професор Ицуро Иноуе, ръководител на екипа от учени.

Според проучването голяма част от мутациите в щама Делта в Япония са настъпили в участъка A394V на неструктурния протеин nsp14, който отговаря за способността на вируса да "поправя" съществуващи грешки и недостатъци. "Ако вирусът беше "жив и здрав", определено щеше да има увеличение на новите случаи, тъй като носенето на маски и ваксинацията не могат да предотвратят заразяването в някои случаи дори след пълна ваксинация", добави ученият. Друг японски учен, Такеши Урано, професор в Медицинския факултет на университета в Шимане, помолен от изданието да коментира откритието на екипа на Иноуе, заяви, че протеинът nsp14 има "изключително важна функция за защита на нуклеиновите киселини на вируса от разрушаване".

"Проучванията показват, че вирус с повреден протеин nsp14 значително губи способността си да се възпроизвежда, така че това може да е един от факторите за драматичния спад на новите инфекции", каза експертът и добави, че "реагент, който може да "укроти" този протеин, може да бъде потенциално лекарство". Според професор Иноуе подобен драстичен спад на новите инфекции може да се наблюдава и в други страни, но в момента в никоя друга страна по света няма толкова много мутации в участъка A394V на протеина nsp14, колкото в Япония.

В същото време специалистът предупреди, че "самоликвидирането" на Делта варианта на коронавируса в Япония може да доведе до навлизането на други активни щамове в страната. "Другите щамове проникнаха малко по малко, но щамът Делта ги задържа. А когато няма какво да защити границата, се създава възможност за зараждане на нови щамове, тъй като ваксинацията сама по себе си не е решение", добавя Иноуе. Към неделя, 21 ноември, в Япония са регистрирани 1 726 830 случая на заразяване с коронавирус. Междувременно през последните 24 часа бяха потвърдени нови 143 случая. През последното денонощие не са регистрирани смъртни случаи, причинени от коронавируса. В страната са ваксинирани напълно 75,7% от населението.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    27 3 Отговор
    Отишъл в Япония и си направил сепуко.
  • 2 Пфайзер

    29 4 Отговор
    Аааа никакво самоунищожаване , ваксинация и само ваксинация . С Ваксинации смело ще крачим към светли бъднини.

    Коментиран от #8

  • 3 Пич

    26 3 Отговор
    Брей... Дали не се стреснаха от последните събития... Щял да се самоунищожава... Хм...

    Коментиран от #9

  • 4 Изборите минаха

    29 6 Отговор
    Ковид се самоунищожава.Ха ха!@Но задължителна ваксинация предстои.Прах в очите!
  • 5 МАРА

    23 6 Отговор
    ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА,МЕДИЦИНАТА Е НЯМА И ХОРАТА СИ УМИРАТ ОТ НЕДОИМЪК,ОТ СТРАХ ЗА ЗАРАЗАТА УНИЩОЖИХА И ЗДРАВИТЕ ХОРА КОРОНАТА ЩЕ СИ Я ПРЕКАРАМЕ НА КРАКА, А МЕРКИТЕ ДА ОТПАДНАТ,ВАКСИНИТЕ НЕ ПОМАГАТ.СТИГА ПОЛИТИКА И ГЕНОЦИТ .
  • 6 Отряд К19

    16 3 Отговор
    Вече не знаете какво да пишете зада плашите хората,и да ги карате да се бодът.пълни глупости
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    12 4 Отговор
    Сигурно се е уплашил от Фазера и Модерната...
  • 8 БСП на Бунището

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пфайзер":

    Те и Комунистите,като им се повреди Протеина" Вяра в Светлото Бъдеще" и Мутираха за една нощ и се превърнаха в Капиталисти....Е,постигнаха Светло Бъдеще на децата и внуците си...

    Коментиран от #28

  • 9 Мис ли

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Правдоподобни алабалистики! Самопоявилата се от нищото смъртоносна заплаха за човечеството, която за 2 години успя да зарази ЦЕЛИ 3% от населението по света, сега ще се самоунищожи. Не е лошо да го направи по-бързо, че като гледам в зап. Европа скоро ще започнат да бесят по площадите знайни и незнайни ковидари, пандемици и сертификатори. А както знаем, мечката като играе в комшиите ще дойде и у нас!

    Коментиран от #19

  • 10 Hoho Boho

    9 2 Отговор
    Това означава да очакваме нов, по-хубав вариант.
  • 11 А другия вариант на вируса "СЗО"

    16 1 Отговор
    може ли да се самоунищожава или има нужда от малко помощ... 😎
  • 12 Верно ли

    27 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ваксинацията сама по себе си не е решение!!! И то на два пъти! Кога т.нар. "политици" ще си го набият в главите?

    Коментиран от #17

  • 13 един от многото

    9 2 Отговор
    Брей , той бил като срамните въшки. Намазваш се със ситен пясък и ракия , въшките се напиват , мятат се с пясъка и се избиват!
  • 14 БЪЛГАРИН

    15 1 Отговор
    НИЩО НОВО. ТОВА ДР.- МАНГЪРОВ ГО ГОВОРИ ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ . ПРЕЗ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРА МИНЕ , ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ГУБИ СИЛАТА СИ , И СЕ САМОУНИЩОЖАВА.

    Коментиран от #23

  • 15 ....

    11 1 Отговор
    Като гледам какво мачкане е в Австрия и Германия направо мед ми капе на сърцето. Тези сега ще си платят с лихвите за охолното съществуване, което им беше осигурено. Само така! Хитлер живее в гените на неговите наследници.
  • 16 Ами ...

    12 1 Отговор
    Население на Япония - 126 000 000. Доказани случаи към 21.11.2021 г. - 1 730 000. Нови за последните 24 часа - 443. Починали към днешна дата - 18 343. Починали за последните 24 часа - 0. Налагане на тежки ограничения - никога. Състояние на мерките към момента - практически отменени. Ниво на ваксинация - 70%. Уважаеми "корифеи" от ЕС, ето как се правят нещата. Отидете да се научите как става.
  • 17 Ами ...

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли":

    Предлагам да им помогнем. 😀
  • 18 Мозъка

    10 1 Отговор
    Няма да остане и след от вируса. Природада си знае работата. Нито един вирус не е вечен. Аз досега не съм се имунизирал срещу този вирус защото знам че един ден ще изчезне.

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мис ли":

    Даааа скоро ще се откаже и от зеления паспорт, пустия му вирус
  • 20 Селяк

    5 1 Отговор
    "Ако вирусът беше "жив и здрав", определено щеше да има увеличение на новите случаи, тъй като носенето на маски и ваксинацията не могат да предотвратят заразяването в някои случаи дори след пълна ваксинация", добави ученият.” - това да се каже на Радев и Кирчо които плануват зафължителната ваксинация следващия месец!
  • 21 Селяк

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мозъка":

    Природата си знае работата, но този вирус не идва от природата ами от лабораторията!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "БЪЛГАРИН":

    НО НЕ И АКО СА ВАКСИНИРАНИ! СХВАЩАШ ЛИ РАЗЛИКАТА?! АКО СА ВАКСАНИ, ПРИ СРЕЩАТА С НЕГО ГО ПРИНУЖДАВАТ ДА МУТИРА, ЗА ДА СЕ ПРИСПОСОБИ! В ТОВА Е КЛЮЧЪТ ОТ ПАЛАТКАТА, ДЕТО СЕ КАТУРНА!

    Коментиран от #25

  • 24 Кой пръв

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мозъка":

    ще изчезне - вирусът или ти? Това е въпросът ...
  • 25 А като се

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "ГОСТ":

    срещне с неваксан, какво прави вирусът?
    Убива го, или мутира?

    Коментиран от #27

  • 26 qwerty

    0 0 Отговор
    Може, можеее ...
  • 27 111

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "А като се":

    Не е задължително да си ваксиниран, за да имаш имунитет.
  • 28 ПРАВДА

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСП на Бунището":

    Е то комунистите за една нощ си смениха и името ...
Новини по държави: