Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 13:55 1 994 10

"Гардиън": Схемата на британското правителство за привличане на известни учени е пълен провал

  • великобритания-
  • учени-
  • борис джонсън-
  • пандемия-
  • брекзит

При обявяването на схемата вътрешният министър Прити Пател гордо бе заявила, че най-добрите и най-умните ще дойдат на Острова и точно това е целта на точковата имиграционна система

"Гардиън": Схемата на британското правителство за привличане на известни учени е пълен провал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Схемата на британското правителство да привлече най-известните в света учени в Обединеното кралство след Брекзит е претърпяла пълен провал, след като за шест месеца не се е явил нито един желаещ, пише „Гардиън“.

Даването без особени изисквания на визи за лауреати на Нобелови награди и други носители на престижни глобални награди в различни области на науката като инженество, хуманитарни дисциплини и медицина, бе окачествено като „шега“ от експерти, след като министрите признаха провала си в опитите да събудят интерес за работа на Острова.

„Шансовете поне един лауреат на Нобелова награда или наградата на Тюринг да дойде във Великобритания са равни на нула през следващото десетилетие“, казва нобелистът Андре Гейм за списание New Scientist, което първо съобщи новината. Ученият от университета в Манчестър, който е получил наградата за физика през 2010 година за експериментите с графен, допълва, че на схемата не може да се гледа сериозно.

При обявяването на схемата вътрешният министър Прити Пател гордо бе заявила, че „най-добрите и най-умните“ ще дойдат на Острова и точно това е целта на точковата имиграционна система.

Но шест месеца по-късно списание New Scientist пише, че след поискан отговор от правителството на базата на Закона за свободата на информацята, става ясно, че нито един голям учен не е кандидатствал за виза и Великобритания не е привлекателна дори за европейските студенти, които трябва да плащат високи международни такси за обучение.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА ХА

    14 4 Отговор
    Ние можем да им харизаме няколко стотин професора и целият БАН .
  • 2 Смех

    11 1 Отговор
    И ко шъ праят тия лауреати у Британия като магазините им празни поради Брекзита!?Да си дават визите подарък първо на шафери на камиони да им зареждат магазините,пък после да раздават визи и на лауреатите!
  • 3 Сандо

    5 0 Отговор
    По-добре да внимават и сегашните да не избягат,че с тоя джендъризъм ...
  • 4 глоги

    8 0 Отговор
    При обявяването на схемата вътрешната министърка Прити Пател гордо бе заявила, че най-добрите и най-умните ще дойдат на Острова. От Софийския университет.
  • 5 Бай Манчо

    9 0 Отговор
    Освен чистачи , шофьори и бръснари не виждам кой ще отиде .
  • 6 Фокс

    13 0 Отговор
    В 21 век никой уважаващ себе си учен няма да се подложи на унижението да кандидатства за виза и съдбата му да се решава от някой англииски чиновник от индийски произход.
  • 7 Gen Gurko

    6 1 Отговор
    Абе от Африка идват безплатно готови кеф ти инженери, кеф ти лекари, кеф ти научни светила и всякакви програмисти, те щели с пари и точки да ги привличат. Пускайте ги както прави ЕС и после само се наслаждавайте на ползите от брилянтната им работа.

    Коментиран от #8

  • 8 Освен

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Gen Gurko":

    това се развъждат интензивни и повече никога няма да страдат от недостиг на учени.
  • 9 бодак

    5 1 Отговор
    Истинските учени са достойни и доблесни хора и работят за страните си.

    Що за човек трябва да си, да напуснеш страната си и да работиш за чужда полза, а не за полза роду. Такъв живот няма смисъл, той е безсмислица, изгубен, на него се радват само хора от вида на интернационалисти, космополити, глобалисти, с една дума - безродници.
  • 10 От страни

    1 1 Отговор
    То самия израз "британски учени" стана в света на лаф. Всеки учен като си помисли че ще му викат "британски учен" си казва " ааааа ми - нанай си Британия"
Новини по държави: