29 Ноември, 2021 23:00 36 257 60

Лекарството, което увреди хиляди деца

  • грюнентал-
  • лекарство-
  • контерган-
  • недъзи-
  • германия-
  • деца-
  • бременни жени-
  • бременност-
  • бебета-
  • медикамент

Преди 60 години спират производството му

Лекарството, което увреди хиляди деца - 1
Снимка: Shutterstock

Април 1962: в семейство Корня от Алендорф се ражда третото дете - Гунхилд. Акушерката показва на майката бебето, а то изглежда странно: ръцете му са силно скъсени, на всяка длан има само по четири пръста, почти съединени един с друг, а изходът на дебелото черво се намира на хълбока. Извиканият по спешност лекар е убеден, че детето няма да живее дълго. След множество операции и рехабилитации, момичето все пак оцелява и живее и до днес, но животът ѝ никак не е лесен. На 38 години тя е принудена да се пенсионира по болест.

Февруари 1961: през цялата си бременност майката на Бианка Фогел взима само една-единствена таблетка Контерган. Но след раждането, лекарят започва да говори за "изрод". Едва 16 години са отминали от времето на националсоциализма, когато в Германия и окупираните от нацистите територии започват системно да изтребват хората с увреждания. Затова не е учудващо, че един ден непознат човек на улицата ѝ казва: "Тебе е било по-добре да те убият".

Май 1962: "Всичко ли му е наред?", пита Гизела Вайнерт, когато чула, че проплаква първото ѝ дете - Клаудия. Лекарите обаче не ѝ отговарят. Момиченцето било с масивни увреждания. Като малка я слагат в гипсов корсет, принудена е да лежи дълго време по гръб, привързана към леглото, а по-късно да носи тежки протези. "Тормозът беше огромен, включително и психически", казва тя.

Съдбите на Гунхилд, Бианка и Клаудия не са изолиран случай. От подобни страдания са засегнати около 5000 деца в Германия, а в целия свят - около 10 000. Всички те се раждат със сериозни увреждания.

Общото между тях е, че майките на тези деца са взимали лекарството "Контерган", което се е купувало без рецепта и е било препоръчвано срещу безсъние и тревожност. Близо 50% от децата, чиито майки са взимали препарата на фирмата "Грюнентал", умират непосредствено след раждането. Колко общо са били спонтанните аборти и мъртвородените деца - не е известно.

"Безобидни като сладкишите" - с тази реклама е бил възхваляван "Контерган" и препоръчван на бременни жени при гадене и дори на кърмачета и малки деца, които не спят добре. Лицензът за препарата е бил продаден от "Грюнентал" в над 70 страни по света. В другите страни той се е продавал под друго име. Единствено в САЩ Агенцията за лекарствените средства FDA отказва да го допусне до употреба.

Активната съставка Талидомид е била изпробвана от "Грюнентал" на опитни животни. Навремето не е имало строги правила за допускане на лекарства. Съответният закон е приет чак през 1978 година - когато са извлечени поуките от скандала с "Контерган".

В Германия препаратът започва да се продава през 1957 година. Лекарите първоначално наблюдават само неврологични оплаквания у възрастните, а от 1959 нататък - нарастващ брой малформации у новородени.

Появяват се все повече случаи на увреждания, недоволството расте, както и броят на съдебните жалби. След засилен обществен натиск "Контерган" е спрян от продажба, но това става чак на 27 ноември 1961 година. В някои други страни продажбите продължават още месеци.

За мнозина спирането на продажбите идва прекалено късно. "Изпълнена съм с истинска ярост", казва Гизела Вайнер. "При моята дъщеря бяха установени редица увреждания, но съобщението за тях не беше публикувано. Не съм и подозирала, че таблетките, препоръчвани от лекари и аптекари, може да са толкова опасни. Чувствам се виновна, че съм ги взимала", казва тя.

През 1968 започва наказателният процес срещу ръководни служители на фирмата-производител "Грюнентал". През 1970 той завършва без присъда, защото е постигнато споразумение. "Грюнентал" поема задължението да изплати обезщетения на засегнатите от над 40 страни в света. Фирмата плаща 100 милиона германски марки, а германското правителство влага други 100 милиона марки в нова фондация за помощ на засегнатите. С това те обаче губят правото да съдят "Грюнентал".

Парите от този първоначален фонд са изчерпани през 1997 година. По данни на федералното правителство, досега държавата е платила общо около 1,8 милиарда евро за обезщетения на жертвите. По повод 60-годишнината от изтеглянето на медикамента "Контеран" от пазара, организации и инициативи на пострадалите от медикамента припомнят за своето нещастие. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят близо 800 души, увредени от препарата. Десетилетия наред фирмата производител "Грюнентал" така и не поднася извинения на пострадалите. Едва сега - 60 години по-късно, член на фамилията-собственик на фирмата излезе с официално извинение за причинените страдания на всички засегнати.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    124 3 Отговор
    Има много хубава книга по този случай. "Опасно лекарство".
  • 2 Vaccine

    303 36 Отговор
    Има ли прилика на тази статия с ковид вакс статиите за безопасността за бременни жени, деца или възрастни? Липсата на ефективност в масов мащаб на подобни експерименти понякога водят до кофти последици. Ковид ваксините в Западна Европа претърпяха тотален провал.
  • 3 proi4o

    47 7 Отговор
    коментар :a.heily " Opasno lekarstvo"
  • 4 отврат

    172 26 Отговор
    DW е най лъжливата, отровна медия на САЩ, предназначена да промива мозъците на дебилите от източна Европа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И ПАК

    133 14 Отговор
    соросоидна неолиберастия!!! във фирмата производител са събрани бивши нацисти, които е следвало да са с доживотни присъди. След този експеримент с увредени 10 000 деца се създава най-добрата система за следене на страничните ефекти от всякакви ваксини в англия-YELLOW CARD, по чието подобие, по-късно, създават и VAERS в САЩ.
    Неолиберастите са пропуснали да кажат, че препаратът се предписвал специално на бременни.

    Коментиран от #55

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В Америка

    106 1 Отговор
    обаче това не се е скучило багодарение на една служителка на FDA.
    Казала че няма достатъчно данни че е безопасно и не го разрешила.

    Коментиран от #10

  • 9 ТАКА Е ,АМА ЧАКАЙ ДА ВИДЯ С 😵

    4 24 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    МЪРЗЕЛИВОТО ОКО КОЛКО ПРЪСТА ИМАМ
  • 10 ДА БЕ ДА

    54 9 Отговор

    До коментар #8 от "В Америка":

    героичните неграмотни американски лели!
    И там има не малко случаи с увредени деца от тая нацистка отрова.
  • 11 Незначителен

    157 18 Отговор
    Ако с ваксините срещу Ковид 19 се окаже така???
  • 12 д р Фройд

    94 13 Отговор
    Абсолютно уместна статия,във връзка с ваксините.Контерганът,или талидомид е бил препоръчван като безвреден препарат не водещ до пристрастяване,докато не започнали да се раждат уроди.Бай да уей контерганът се използва и до сега но под строг лекарски контрол.

    Коментиран от #13

  • 13 Докторе,

    86 2 Отговор

    До коментар #12 от "д р Фройд":

    колко от тези уроди днес са водещи политици, а ?

    Коментиран от #19

  • 14 Тъмни времена

    121 3 Отговор
    Фармацевтичната мафия се замогва по време на световните войни, когато печалбите са баснословни и никой не се пазари за цена. Има твърдения, че след Първата световна, всички следващи войни се финансират по един или друг начин от тях. В момента действа по принципа на сектатните, като посещават лекарите и ги приобщават към паството си, а вие зависите от тях и им вярвате.
  • 15 Госあ

    67 8 Отговор
    Така е ! Хинина е същият и антикоагулантите и инхибитори на рецепторите за вируса ! Затова си бийте минимум по 4 бустери на година ! 😂
  • 16 roro

    29 98 Отговор
    Талидомид - това е генеричното име. Използва се в момента за лечение на някои форми на рак и левкемии. И да добавя - ако не беше фармацевтичната индустрия, средната продължителност на живота щеше да е около 35, максимум 40 години.

    Коментиран от #34, #56, #57

  • 17 Госあ

    82 6 Отговор
    Просто зелките шикалкавят защо не прилагаха и прилагат лечение с Плакинил, Нафамостат, Ивермектин. Та у германско смъртността на заболелите е три пъти по висока от страните в които лекуват. Всъщност и трите препарата се ползват от много дълго време включително и Ивермектин при хора !!! Но сега ще извадят специалното за ковид иновативно и експериментално лекарство за 700 долара. Паляци.
  • 18 DW-пропаганден машинен

    148 6 Отговор
    "Безобидни като сладкишите", по ирония на съдбата със същата страст и ярост сега в днешно време DW ни рекламират "ваксините" !? Нищо не се е променило дори цинизмът на пропагандните "медии"! Някой ден отново лицемерно, ще пишат за ковидфашизма и пострадалите от "лекарството" !
  • 19 Д р Вирхов

    7 23 Отговор

    До коментар #13 от "Докторе,":

    Аз със патерици съм видял само един,Чалгаря.Скоро и на инвалидна количка.
  • 20 Неясно има ли

    144 5 Отговор
    Добра статия - в десятката на фона на цялата ковидВАКС истерия и изнудването на хората да се ваксинират. И когато цяла Европа и половината свят се питат защо българите не се ваксинират, отговорът е заради това, описано в статията. Дали някой го знаят, или други инстинктивно и интуитивно го разбират, няма значение, описаното в статията е причината. Има болести които морят човечеството хилядолетия и за тях няма лек, но видите ли, пръкна се ковида и хоп, веднага му сготвиха ВАКСА, все едно боб свариха, а ние трябва да сме наивниците, които, понеже е безплатно ще се набоцкаме - хайде няма нуждар е рекъл Баш Майсторът.

    Коментиран от #28

  • 21 Hoho Boho

    96 3 Отговор
    Така става, когато се използват недоизследвани медицински продукти...

    Примерите за такива продукти са много повече
    Има международен ден за пострадалите от ваксините...

    Гугъл:
    На 3 юни отбелязваме Международния ден на пострадалите от ваксини. Да почетем жертвите на бездушието, безотговорността, ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    14 32 Отговор
    Факти, какви неща публикувате, Сардовски, Мангъров
    Ще ви блокират...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уса

    63 1 Отговор
    А колко американци увредиха с Тайленол?В момента се водят хиляди дела срещу фармата а тя създаде нов вирус,за да си докара пари от другаде и отърве от плащанията по делата.Имаше дела срещу Монсанто,но бяха спасени от фашистката фарма Байер и в САЩ останаха само няколко офиса на Монсанто а цялото производство се пресели в България и съседните страни включително и Русия
  • 26 no name no face no number

    57 2 Отговор
    Сега ще еидим и ваксините какво ще поднесът като изненада.
  • 27 Лазарова

    29 1 Отговор
    Писателят е Артър Хейли!
    Прочетох я на времето с интерес!
  • 28 Жулиен Гаков

    57 5 Отговор

    До коментар #20 от "Неясно има ли":

    Само да допълня номер 20: много сте прав/а за ваксините, но както е тръгнало с уж щамовете, ще ни задължат да се боцкаме всяка сряда и петък. Тъжна работа!!

    Коментиран от #30, #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бяс

    59 4 Отговор

    До коментар #28 от "Жулиен Гаков":

    Ще ни задължат, ама друг път! Ако някой иска да го направи, нека пробва, мисля, че тогава едновременно ще усети и Божия гняв и Народната любов едновременно. Че сме търпеливи, търпеливи сме, но опре ли ножа до кокала ще бъде или те или ние, а ние сме 75-80% от хората в тая страна, може да опитат ако искат!
  • 31 Вики

    43 3 Отговор
    Ами прочетете в Wikipedia че ваксините срещу ковид19 съдържат това вещество талидомид.
  • 32 антивакс

    35 1 Отговор
    Всички прилики с ваксините срещу Ковид са случайни. Ваксинирайте бременните жени, напълно безопасно е. след време ще разберем.
  • 33 Аватар

    50 2 Отговор

    До коментар #28 от "Жулиен Гаков":

    С ваксините срещу свински грип от 2009г.не успяха.Сегашната кампания е много по- мощна,но защо не разкриват текста на договорите с производителите даже и на ЕП?Съставът на ваксините е фирмена тайна.На сайта на СЗО са публикувани "недоказани " странични ефекти от тези ваксини.Не могат да обяснят как спортисти в добро здраве се сриват пред публика от сърдечен арест,след като са приели ваксина срещу ковид .Въпросите без отговор са много.

    Коментиран от #37

  • 34 Миро

    26 3 Отговор

    До коментар #16 от "roro":

    Гого, доказан факт е, че дълголетниците преди Фармата са били повече. Статистическата средна продължителност се увеличава най-вече от намаляване на абортите, успешните раждания и намаляване на детската смъртност.
  • 35 незнайко

    36 0 Отговор
    Това какво значи ? Сега чакаме последиците от ВАКСИНАТА ! 60 години напредва медицината за да кажат ИЗВИНЯВАЙТЕ ХОРА СГРЕШИХМЕ ! 50% от лекарствата в аптеките са БЕЗСМИСЛЕННИ, за вредните никой не споменава даже и сега. Фармацевтиката е адски голяма индустрия и печалбите са ОГРОМНИ !!! Последиците от новите ваксини ще ги видим след 2 години а може и по скоро !!!
  • 36 Съвсем скоро

    26 1 Отговор
    ще усетят действието на стара бг ваксина, а именно гьостерица.
  • 37 Нона

    34 1 Отговор

    До коментар #33 от "Аватар":

    Да,въпросите без отговор са много и това е плашещото!Според мен децата и младежите, които тепърва ще създават деца,не трябва да се ваксинират.Останалите-всеки решава сам за себе си!
  • 38 Гнида

    32 1 Отговор
    Сега в Австрия налагат насилствено ваксиниране . Тия назита (германците и австрийците) обичат да експериментират с хора .

    Коментиран от #49

  • 39 Илия

    24 2 Отговор
    Две години след пускане на лекарството са им били необходими, за да включат, че нещо с него не е наред. Дано да не се случи същото и с ваксинираните с новите грипни ваксини, след две години органите им да почнат да дават засечки
  • 40 tato

    24 2 Отговор
    И сега има такова лекарство - covid Ваксините.
    Затова подписваш Декларацийййката че не са отговорни за нищо, НО си задължен да си я боцнеш. Онази жена не е била задължена
  • 41 5858

    28 1 Отговор
    Припомнете си за някои противозачатъчни, които докараха инслти доста млади жени. Има и други примери. По-важно е да събудим най-после инстинкта си за самосъхранение и да не се дъържим като упоени.
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    17 4 Отговор
    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КАКВО СТАВА ПРИ КАПИТАЛИЗМА
  • 43 187

    5 0 Отговор
    Ървин Уелш имаше, мммм, май новела за увредени от лекарстовот хора.
  • 44 Бизнесът

    17 1 Отговор
    с лекарства е като този с наркотици и оръжия, много са доходоносни, питайте другаря Домусчиев и брат му, те са приятели с всяка власт, дори и с последните лаурел и харди...
  • 45 мани мани

    17 0 Отговор
    те германците са си изpоди
  • 46 3456

    14 0 Отговор
    хайде сега вървете и се ваксинирайте с ,,ваксини,,които засега се водят препарати за третиране на ковид19....и след 2-3 години ще се чудите защо нещо не ви е наред.
  • 47 2121

    15 1 Отговор
    Дано ,сега след прочитане на статията и осмислянето й да Ви просветне,че ваксините против Корона вируса са смъртоностни.От миналата година пиша,за вредата от западните ваксини,но младото поколение,което не чете,не се информира/някои българи,а не цигани не могат да четат и пишат/,не гледа образователни програми, няма интерес да знае истината и се задоволява с чалга.Именно младите, отидоха да се ваксинират, манипулирани от телевизията.Когато,започнат страничните ефекти от отровните ваксини и недай Боже,имат деца с увреждания,тогава ще си скубят косите,но без полза.Не се ваксинирайте!Това е пъкленият план на евреите,които искат да унищожат Бялата Раса/четете за "Планът Калерги".Всичко си идва на мястото.Евреите,стоят в дъното на тези ваксини ,от които спечелиха МИЛИАРДИ Долари.Опитаха се да подведат Русия,подмениха партиди на безвредната СПУТНИК V.Русия, Унгария, Сърбия не се поддадоха.Спутник V е закупен от 60 страни, а 15 закупиха лиценза.Двамата папурковци Кирчо-ментата и Асенчо-офшорката, трябва да кажат с каква ваксина са имунизирани-поне ,аз не съм прочела/ли ,дали са ваксинирани ;мисля че НЕ.Заключението на българите е -да откажат ваксинация и да живеят ,колкото Бог им е отредил.
  • 48 2121

    8 0 Отговор
    Прочетете "Планът Калерги".Всичко е казано за геноцида на Бялата Раса, осъществена от евреите.Планът Калерги е съдаден от Ричард Николаус Куденхове.
  • 49 Офффф

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гнида":

    До края на следващата година в целия ЕС ще направят ваксините задължителни. В Гърция също станаха задължителни... за сега заа хора над 60 години.... Ако не искаш даа се ваксинираш ще трябва да плащаш по 100 евро на месец глоба за това, че не си ваксиниран. Така го измъдеиха в Гърция. С други думи... ако не искаш да се подлага на тест, ще трябва да си плащаш. Една ваксина да се направи има 5 годишен тестов период, като участниците върху които ще се тества са доброволци рискуващи здравето си, но срещу солидно заплащане.
  • 50 Хайл

    6 0 Отговор
    Явно не случайно е тази статия-била е като "ваксината" срещу коронавируса в момента
  • 51 коко

    5 4 Отговор
    от 1957 до 1961год ? боко е 1959 год.-всичко е ясно -невинен е човека пиши го на контерана.

    Коментиран от #58

  • 52 мдаа

    6 1 Отговор
    А сега какъв ли ще е изхода от експерименталните ваксини? А, набодни овчици, имате ли идея? :)
  • 53 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    то като чуеш името на фирмата, бягаш бързо -" зелена долина" !!!!!!!!!!! в тази държава има хиляди болни като тези. стотици хиляди или мноооооооого повече!
  • 54 мамун

    4 1 Отговор
    нещо като ваксините май от лагерите
  • 55 Именно

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "И ПАК":

    На бременни! За "успокояване" и "безболезнено" раждане - това е била рекламата на контерган!
  • 56 слаб е матрияля

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "roro":

    не им обяснявай, тия тук няма да те разберат. вместо да пасат добитъка и да се научат да си мият ръцете след акане, те дават експертни медицински оценки.
  • 57 Оня

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "roro":

    Като гледам колко минуси имаш се притеснявам сериозно за капацитета на четящите тук! И как всички веднага го обръщат на ваксините и "фактите" за тях! А фактите - истинските са следните , най-малко ваксинирани има по селата , и по гетата. Закономерност!
  • 58 Оня

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "коко":

    А MyHчо РадеФ на кое да го пишем ?
  • 59 ЖУЖИ

    3 0 Отговор
    И сигурно са им казвали: Вярвайте в науката!
  • 60 Като името на формата

    3 0 Отговор
    Нацистите са зелени
Новини по държави: