Last news in Fakti

9 Април, 2013 10:54 4 550 7

Северна Корея обеща да не използва сила първа

  • южна корея-
  • конфликт-
  • кесон
Северна Корея обеща да не използва сила първа - 1
Напрежение на границата на Южна Корея с КНДР. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейските работници от общия за КНДР и Южна Корея промишлен парк Кесон днес не отидоха на работа, съобщи lenta.ru, позовавайки се на информация на АФП, почерпена от правителствените служби в Сеул.

Достъпът на южнокорейски служители до  предприятията, разположени на територията на икономическата зона, беше прекратен още на 3 април без обяснение от страна на официален Пхенян. На 8 април КНДР обяви, че закрива комплекса временно, което може да прерасне и в окончателно. Ако Северът нарушава международните правила и договорености за Кесон пред очите на целия свят, никоя страна повече няма да инвестира в КНДР, предупреди президентът на Южна Корея.

На територията на Кесон са разположени 123 южнокорейски предприятия, в които работеха около 53 000 граждани на Северна Корея. В резултат на събитията 13 компании бяха принудени да прекратят дейността си. В зоната са останали още близо 400 южнокорейски служители, които са решили да се грижат за техниката, докато запасите от храна свършат.

Вчера Централната телеграфна агенция на Южна Корея препоръча на чужденците, намиращи се на територията на страната, бързо да се евакуират, ако започнат военни действия. Севернокорейските власти заявиха, че няма първи да използват сила, но при начало на конфликт ще отговорят на Сеул с „безмилостна война“. Сеул пък предупреди КНДР да престане да се занимава с провокации и шантажи, защото в противен случай ще изпадне в още по-голяма международна изолация.

Въпреки предупрежденията, дипломатите не бързат да се евакуират от Пхенян, в столицата обстановката е спокойна, посолствата и чуждестранните хуманитарни мисии работят в нормален режим.

Севернокорейската ядрена заплаха обаче накара и Русия да промени тона. Вчера президентът Путин заяви в Хановер, че ако се стигне до пълномащабна война, катастрофата в Чернобил на този фон ще изглежда като „детска приказка“.

„САЩ направиха много важна крачка – отложиха изпитанието на балистична ракета, за да не създават провокации. Надявам се, че това ще бъде забелязано от нашите партньори в Северна Корея и те ще си направят съответните изводи“, заяви той, прехвърляйки топката към Пхенян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    0 0 Отговор
    затва не трябва да има комунизъм долу БСП

    Коментиран от #2

  • 2 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "pacoran":

    може би, затова не трябва да има сащ? се пак този път те провокираха Корея, а не обратното

    Коментиран от #3

  • 3 FCK

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "руснака":

    Никога повече комунисти у нас, целия извратен преход е плод на техните мутирали останки, на който му харесва гнусната червена идея да пътува за С.Корея.........

    Коментиран от #4

  • 4 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "FCK":

    никога повече западна "демокрация"! който харесва западен модел на демокрацията, никъде да не ходи, да си стои вкъщи на задника и да не се оплаква как политиците го ограбват, журналистите го зомбират и как чужденците купуват българия на парче

    Коментиран от #5

  • 5 FCK

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "руснака":

    Ти или си невероятно ограничен или си евтин провокатор-пропагандист. Екстрите които преписваш на западната демокрация са плод точно на комунисти, които в българския преход вече като "демократи" и "инвеститори" в пазарната икономика доубиха България след като пъкленото им дело започна през 40-те години на 20-ти век.........

    Коментиран от #6, #7

  • 6 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "FCK":

    боже..... жертва на пропаганда! как си живял при соца? а кога си станал беден? при соца - кой контролираше българия? а след края на соца???? в момента кой контролира (чети - ограбва) българия? просто сам си отговори на тези въпроси, преди да пишеш евтина пропаганда
  • 7 ХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "FCK":

    Ма то преди може и да са били комунисти, но сега са демократи, капиталисти, та не виждам защо да е странно да се казва, че "демокрацията" не струва. Иначе и в Северна Корея са демократична република. :)
Новини по държави: