20 Декември, 2021 11:15 7 058 21

В Албания се вихри турбо наркокапитализъм

  • албания-
  • фатос лубоня-
  • балкани-
  • олигарси

Олигарсите превзеха всички партии

Не съм оптимист за положението в Албания, дори направо съм песимист. През 1990-та година след падането на комунизма вярвахме, че имаме нужда от един преходен период за да тръгнем напред, но бяхме убедени, че сме на прав път. Вярвахме в мита за прехода. За нас, преходът трябваше да означава установяването на европейските демократични ценности и спазването на правата на човека. Този оптимизъм беше вдъхновен от идеите на Франсис Фукояма за края на историята. Западът стигна до края на историята. Прозападният ни елит с помощта на западните елити трябваше да ни изведе от пустинята, в която се намирахме.

След 30-годишният опит нещата изглеждат по съвсем друг начин. Вече не говоря за преход, а че вървим по лош път и преди всичко в икономиката, която не е в състояние да се пребори на световния пазар и разчита на помощта от емиграцията. Приказките за либерализма, свободния човек и правата на човека бяха подменени от жесток капитализъм и невъзможността да създадем общество.

Преди в Албания нямахме общество. Имаше принудителна колективизация. Диктатура, в която властваше един човек, която задушаваше всяка личност, но и носенето на отговорност. Гражданите бяха в позицията на деца. На децата, които бяха загубили родителите си попаднаха в света на екстремния индивидуализъм. В същото време не трябва да забравяме за авторитартния манталитет, който вирееше в продължение на столетия. Партиите, които бяха формирани, не носеха в себе си демократичен дух, те са партии на олигархията с престъпно обкръжение. Те не водят икономическа политика в полза на народа, но имат престъпното им обкръжение, което им гарантира съществуването. Отново живеем в условията на авторитарен режим. Единственото нещо, което ще добавя е, че няма полицейски режим от времето на Енвер Ходжа.

Олигарсите превзеха всички партии, които загубиха собствените си ресурси. Медиите също са в техни ръце. Те напълно контролират и правосъдната система. В крайна сметка ние имаме три банди: Социалистическата партия на Еди Рама, партията на Сали Бериша и една по-малка. Това нещо аз наричам - путинизъм. Опозицията и медиите съществуват, но тяхното влияние е незначително. Навлязохме в период, в която няма смяна, няма ротация.

От друга страна, САЩ и ЕС си партнират с авторитарните режими. Те не са достатъчно заинтересовани за случващото се на Балканите. Още повече като се има предвид, че и те самите преминават през кризисни времена и не са заинтересовани от напредъка на демократичните процеси в региона. Европа също загуби своя компас. Ние вярвахме, че в Европа е настъпил краят на историята, но това не е точно. Така ние се изправихме в ситуацията, която аз наричам наркокапитализъм. Не е ясно в каква посока върви Европа, а и ние самите в каква посока вървим. С една дума тази Европа, не е онази, за която ние си мечтаехме. Останахме без перспектива.

За Балканите смятам, че е необходим ангажимента на Европа от 90-те години на миналия век и мощен личен ангажимент в защита на европейски ценности. Но в никакъв случай това не може да бъде подхода на нашия премиер Еди Рама, който търси решение на проблема с бягството на младите от Албания, защото не виждат бъдещето си тук, с докарване на хора, примерно от Бангладеш. Те не разбират нашият език, с тях няма да имаме проблеми, но когато научат езика ни и започнат да протестират, ще ги заменим с други. За него хората са само инструмент!

При анализ на икономическия свят, който всъщност определя и политическия, разбираме, че икономиката в ръцете на мафията. Сред депутатите има все повече хора, които са част от престъпните структури. Ако средствата ти идват от търговията с хора, наркотици и други подобни неща, ти започваш да криминализираш цялото общество. Достатъчно е да погледнем строителството в тирана. Старата Тирана вече не съществува. Нещата получават най-добър отговор в книгата "Тайната история на ндрангета“ от Никола Гратери и Антонио Никазо. Двамата описват подробно как мафията Ндрангета се превръща в доминираща класа в Калабрия. Икономиката ни все повече зависи от черната зона. това е един трагичен факт. Точно това се случва в Албания с една изключителна голяма скорост. Албания се намира в същото положение като Калабрия през 60-те години на миналия век. Трябва да бъдат легализирани нелегално спечелените пари. Лично аз този период наричам турбо наркокапитализъм.

Днес интелектуалците биват корумпирани, но тяхното положение не се различава много от онова от времето на Енвер Ходжа, когато той принуждаваше интелектуалците да слугуват на режима. /БГНЕС

Фатос Лубоня е албански политически анализатор. Той прекарва 17 години в затворите на диктатора Енвер Ходжа. В продължение на 7 години е затворен в килия. Там той пише роман и дневник върху цигарена хартия, която укрива в корицата на един речник. Пуснат е на свобода през 1991г. Той остро критикува основните политически фигури в Албания като премиера Еди Рама, бившият президент Сали Бериша и бившият лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черна котка

    70 2 Отговор
    Моделът е един и същ във всички колонии.
  • 2 Иван

    55 2 Отговор
    Всичко е супер в Албания.......щом Жозеп Борел и Фон Дер Лайен не критикуват.
  • 3 BOBO

    53 1 Отговор
    МИ ТО И В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СИ Е ПОСТАРОМУ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ КРАДЕ ЯКО
  • 4 Señor de los Gallos

    34 0 Отговор
    Цяла Европа проблема е голям и никой нищо не прави
  • 5 ПараШут

    45 2 Отговор
    Идеални сте, вървите по нашите стъпки, задокеанският обор много харесва такива държави, те са им любими!
  • 6 📌🇧🇬

    18 17 Отговор
    САЩ и ЕС не са задължени на никой, да им оправят вътрешните “бакии”, тоест да им построят “обществото” което самите балканци не желаят да построят, дали ще е Албания, Македония, България или Сърбия. Навсякъде липсват близо 100 години Капитализъм, заменени с “комуно-социализъм” и доброволен или недоброволен безплатен труд. Албания е нарко-държава, която няма бъдеще в сегашният си вид. Комуно-социализмът се остановява в най бедните и отдалечени Капитализмът общества. Но нека Албанците да помислят за Албания, никой не е длъжен никому! Албания, Македония, Косово ще бъдат приети в ЕС след 15/20 години, като няма сигурна времева рамка.📌Само да погледнем към България с изобилието на парични фондове от ЕС което се изсипва тук и негативите които все повече се задълбочават от местната Олигархия и Червено Кафява Мутрокрация.

    Коментиран от #16

  • 7 ДаЗдраПерМа

    9 1 Отговор
    Вземайте пример от Косово, дават си затворите под наем. Дания праща затворниците чужденци там да си долежават сроковете и след това плаща да ги върнат от там където са дошли.
  • 8 📌🇧🇬

    2 6 Отговор
    Албанците имат “post-soviet reduce”, след ориентирите на Запад!
  • 9 Путинисти

    6 17 Отговор
    Човека говори за путинизъм..не говори за байдънизъм..слушайте малко
  • 10 Еди Рама

    13 11 Отговор
    Кадето е минал комунизма 50 години трева не никне,само плевели
  • 11 📌🇧🇬

    4 9 Отговор
    Доброволен или недоброволен безплатен труд, това е комуно-социализмът на Корнелия Нинова и БЛП/БСП.
  • 12 Ббб

    13 0 Отговор
    Няма нужда да внасят,чак от Бангладеш,ние ще им пратим един милион бангладешци,пътя ще е за наша сметка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 📌🇧🇬

    3 8 Отговор
    Доброволен или недоброволен безплатен труд, това е комуно-социализмът на Корнелия Нинова и БКП/БКП. Тотално измислена “фантасмагория” която дори в най-богатата държава на ресурси, Русия я доведе до пълен “default”.
  • 15 Какво

    13 0 Отговор
    очаквате от Сали Бериша бившият личен лекар на диктатора и от Еди Рама,също наследник на правоимаща фамилия по време на режима на Ходжа! Самите албанци трябва да са благодарни на бившият си Крал Ахмет Зогу и на диктатора Ходжа защото първият ги отучи да краднат а на Ходжа,че ги научи да работят и да не се избиват до девето коляно заради кръвното отмъщение! Макар и за кратко
  • 16 Циник

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "📌🇧🇬":

    Колега, като САЩ, според теб, не за задължени на никой защо тогава през ден ни дават акъл как да си живеем живота? Ти да не си от атлантиците, дето и да не казвам кое си дават за някое поглаждане по главата от задокеанския брат и само козируват и изпълняват.

    Коментиран от #17

  • 17 📌🇧🇬

    6 9 Отговор

    До коментар #16 от "Циник":

    Нито САЩ, нито ЕС в частност Германия са задължени да построят това което Балканците в общо не искат и не могат да построят, примери колкото искаш, последният е Афганистан, там Американците забатачиха 84 Милиарда/Билиона военно снаряжение, няма друга страна в светът да притежава 64 Black Hawk хеликоптера извън US, цялата галимация в Афганистан е няколко трилиона долара.📌Усилията на Американци и Европейци ще са безрезултатни ако “регионите” в това число Балканите не се потрудят самите те.
  • 18 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    добре дошли в ,,УМНОТО СМЕТИЩЕ,, Албания!!!!!!!..четвърти .етап от глобализацията.
  • 19 За протокола

    5 6 Отговор
    Същата история в наше село.
    След като комунягите и агентите от бившите тайни служби не са били отделени от политиката и държавата, резултатът е винаги такъв.
    И само за протокола - в последната година у нас те са в открито настъпление и можем да ги видим навсякъде - от инициативния кабинет на Радев, през сътрудниците му и съдебната система, та до Парламента и правителството. Което е гаранция, че нищо добро не ни чака.
  • 20 Ахмак

    12 1 Отговор
    Не вярвам !!!
    Ако четете статията,просто където пише "Албания" , слагате "България".
    И всичко е точно !
    Нали Баце?
  • 21 Българин

    7 0 Отговор
    Все едно четох за България. Всичко е едно към едно. Мутри, олигарси, партии с обръчи от фирми и групировки. Албанците са в същия казан на адакато нас българите. Дано Промяната наистина да промени по България към по-добро.
Новини по държави: