5 Януари, 2022 21:45 1 982 34

Борел в Украйна: Не сме във времето на Ялта

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • жосеп борел

Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея

Борел в Украйна: Не сме във времето на Ялта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Не сме във времето на Ялта и разпределянето на сферите на влияние" - това каза върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод искането на Русия НАТО да не продължава разширяването си на Изток.

Борел даде съвместен брифинг с министъра на външните работи в Украйна Дмитро Кулеба по време на втория ден от визитата си в страната.

"Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея", подчерта Борел.

Той допълни, че има необичайно струпване на руски войски на границата и коментира искането за гаранции от страна на Русия НАТО да не продължи разширяването на Изток така:

„Вече не сме във времето на Ялта. Разпределянето на сферите на влияние между две големи сили не принадлежи нито на 2021-ва, нито на 2022-ра година“.

"ЕС и Украйна са на едно мнение по един въпрос", заяви от своя страна министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба:

„Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние. Също така тя не може да определя къде, кога и как ще се разширява Европейският съюз и какви отношения ще има между Евросъюза и Украйна. Това е изключително право на Киев и Брюксел“.

Борел, както и Кулеба подчертаха, че се стремят към деескалация, но добавиха, че ЕС продължава да подкрепя категорично териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    62 0 Отговор
    Борел ще напълни гащите с "ако"
  • 2 Дедо Йоско

    74 1 Отговор
    мно се праи на ударен.
    Абе дедо, сигурност за Европа и Украйна викаш, ама ако може там да сложите ракети срещу Русия?
    То не че от вас зависи, вие сте просто едни некомпетентни и некадърни izмекяри и нищо друго.
    И от вас нищо не зависи, зависи от Русия и САЩ.
    Ама нали тре да си оправдаеш немалката заплата та се пъчиш и кукуригаш и ти като петел на смет.
    И да ти кажа нещо, Русия иска да търгува, продава и купува, територии не и трябват.
    А вие искат да грабите от Русия.
    Не да купувате и съответно да плащате а за без пари да взимате.
  • 3 Texas

    63 1 Отговор
    кой е тоя борел,и колко дивизии има?

    Коментиран от #6

  • 4 Деде що не

    66 1 Отговор
    идеш пак в Москва да му се скараш на Путин?
    Или изпрати Урсулката, той Путин е джентълмен, нема да я бие а и стол може да и даде да седне.
  • 5 Жалки са

    54 1 Отговор
    Русия не се интересува от съборетината Окраина,затова всячески я заобикаля,както със СП-2
  • 6 Той не само

    48 1 Отговор

    До коментар #3 от "Texas":

    че няма дивизии ами няма нищо и в куфалницата.
  • 7 Тошо

    56 1 Отговор
    РЯДКО ГЛУПАВ И НЕВЧАСОВ ДИПЛОМАТ.

    Коментиран от #8, #23

  • 8 Да живее Путин

    48 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тошо":

    ЕС се преструва на активен. Вашингтон решава, тъй като европейците приеха поробването. Що се отнася до Москва, единствената част, която има значение, е Америка
  • 9 Борел

    31 0 Отговор
    Пий си хапчетата. You are for mental disorders house!
  • 10 Павел пенев

    47 1 Отговор
    Вярно е. Не сме във времето на Ялта, но сме във времето след процеса в Нюрнберг бе мухльо.
  • 11 В.В.П.

    34 1 Отговор
    Русия е заплаха за Света,,Обаче и Украйна и НАТО са заплаха за РФ ,,Ами почвайте,щото на 15/01,има думата Шойгу .Пък Украйна Ви е последна грижа..Нали тъй ,Жозеп.??.
  • 12 БКП ЕСССР ТАСС СС КПСС КГБ

    8 4 Отговор
    Ужасен Край ИЛИ Ужас без Край
    Тютюнопушене или здраве изберете сами Хем си кашляш хем си плащаш братко мили Дай тютюн
  • 13 Айде Бегай

    36 0 Отговор
    Дедо бореле, оди да пасеш кози низ Кастилия.Това най че ти оди на положението.Един съвет - когато двама души си мерят хоботите не заставай с голо д.у.пе между тях, още повече един път в Рашата изтренира това положение.
  • 14 00014

    24 0 Отговор
    Искате всичко? Ще го получите целият.
  • 15 Марков

    39 1 Отговор
    Браво! Много хубави и точни коментарии. Борел никой не го е канил на преговори. Преговори, доколкото ще ги има, ще са между Русия и САЩ и протоколна среща с НАТО. Така че, след 15.01. действително думата ще има Шойгу. Дано да не съм прав.
  • 16 Тоа пъ

    18 1 Отговор
    Това европейската е едино нищо!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Активист на БКП

    18 1 Отговор
    Другарят Путин ще разгроми соросоидната тълпа
  • 19 Kcaniba

    24 0 Отговор
    вие сте в халифата, каква Ялта - ялов!!!
  • 20 АААААааа

    17 1 Отговор
    Тоа ВАРЕЛ мисли ли какво ще прави , ако онея настанят няколко ракети у КУБА или Никарагуа и някоя и друга подводница се появи пред Статуята на свободата? Само питам. В тоя много АКО има.
  • 21 Ку-ку,ку-ку

    12 1 Отговор
    Кукуригуууу...
  • 22 Смешник

    27 2 Отговор
    Погледнете на снимката на какво ниво е и си дайте сметка какво ниво ни управлява.Борел е от старата генерация които би трябвало да са наясно какво означава Русия и какво би се случило с Европа ако принудят тази същата Русия да излезне от границите си.И един въпрос към Борел,не са ли съвсем различни институции НАТО и Европейския съюз,че този прави точно коментари които са в юрисдикцията на НАТО,с това ни показват две неща,или че този същия Борел не си знае правата и задълженията или че всички в Европа са толкова зависими от Сащ че единственото което правят е да лаят срещу Русия за да могат да стоят по постовете на които са без значение че и понятие нямат защо са там.Този път Борел ножа ви е опрял в кокала и повярвай ми като на военен с чин полковник и доста по млад от вас(51) че този път или ще се съгласите с условията на Русия или ще бъдете принудени да им пристанете като булка от 18 век без значение да ли ви се иска или не.Странно ми е едно до 3-4 години Сащ като фалирала държава ще си прибере армията от Европа и либералната си политика и нежните полове с кой ще воювате и кой ще ви пази?джендъри не воюват или по точно воюват но на един друг по специален фронт който няма да ви помогне срещу Русия или Китай.
  • 23 Ами

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тошо":

    - Абе какви бяха тия дето идват близо до руската граница и все опитват да разсърдят големия руски мечок.......?
    - Поредните шматки, сър!
  • 24 Европеец

    26 1 Отговор
    "Вече не сме във времето на Ялта"

    То и по времето на Ялта вие нямахте думата и сега също нямате думата - договарят се за сфери на влияние великите сили а не поробени държави и колонии особено такива които доброволно са се поставили в положение партер.

    За това Путин преговаря със САЩ а вие може само да слушкате.

    Коментиран от #32

  • 25 Смешник

    19 1 Отговор
    Борел поне едно е разбрал от визитата в Украйна,че този път войната няма да е Русия срещу Украйна,този път ще го отнесе и Западна Европа и по специално 3 държави,Франция Германия и Англия .Честито да ви е Борел.
  • 26 БПФ

    17 1 Отговор
    Тоя жалък, гнъсен старец се опитва да накара хората да забравят как Лавров му натри носа и му запуши миpизливата мyцуна, ама ние помним.
    Значи САЩ имат право да организират преврати в украйна, ама Русия няма право да защити националната си сигурност, така ли, грoхнало мyле?
  • 27 На тоя

    14 1 Отговор
    Още му държат влага шамарите на Лавров като беше в Москва.
  • 28 Денчев

    6 1 Отговор
    Дърт мазен макар!!!!искате го ,ще го получите.
  • 29 Тоя ЕС нормални управ8738ници

    4 1 Отговор
    Йиок
  • 30 Е394и

    5 1 Отговор
    Гьобелс не ме представлява, нито европейците, ЕС е измама и провал.
  • 31 Отечествен Фронт

    5 0 Отговор
    А бе Борел вас пък кой ви брой за живи бе вие от ЕС сте безгласна буква и от вас нищо не зависи . И каква Европа сте вие Европата дето през ВСВ свали гащите пред Хитлер и капитулира най безславно но и отгоре натова го подпомагаше със пари и оръжие да се бие против Съветска Русия .Вие дедо Борел сте си капитуланти от айде време и затова Русия никога няма да преговаря със вас .
  • 32 Отечествен Фронт

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Европеец":

    Ами да традиция е на Руската дипломация от сто години насам да се преговаря само двустранно и да сесключват само двустранни договори ,икономически и военни .Руснаците направиха тези грешки със СИВ и Варшавският договор и загубиха .И затова от както е на власт император Путин се върнаха на старата си традиция да се преговаря само и единствено на двустранен диалог и със капитуланти да не се преговаря .
  • 33 Отечествен Фронт

    4 0 Отговор
    Дедо Борел явно не е прочел ултиматума на Путин че НАТО и Американските муфтаджии са преминали червените линии и да се омитат от Източна Европа ,която след 12 януари ще бъде във сверата на влияние на Русия и Китай .Така че със еднополюсният либерален ред се свърши от тук нататък Русия и Китай ще решават какво бъдеще го очаква сетът . ЕС и САЩ вече нямат думата как ще живеят народите по света .
  • 34 ВЕЛИЧКО

    1 0 Отговор
    Жозепчо бе ! Много си смел ! Е , ако Сталин е жив , няма да си толкова смел ... Вие май плачете за някой нов Сталин ,но и дедя Вова не е за подценяване ... Не се прави на мъж , защото вече не си ... И недей да плашиш врабците ... Ще те подгонят еколозите ...
Новини по държави: