Last news in Fakti

20 Януари, 2022 04:17 3 667 24

20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее

  • третия райх-
  • холокост-
  • конференция-
  • ванзее

На конференцията се обсъжда по принцип един основен въпрос: физическото унищожаване на европейското еврейство

20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее - 1
Снимка: Shutterstock

На 20 януари 1942 г. в Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос. Тя е известна като Конференцията от Ванзее. На нея се приема документ, който дава насоки на практиката на масовото ликвидиране на евреи.

Шефът на обединяващата всички специални служби на Райха Имперска главна агенция за сигурност обергрупенфюрерът от СС Райнхард Хайдрих кани на „съвещание с последваща закуска“ 15 високопоставени чиновници от 6 министерства, от съдебните и партийни структури. Сред тях са и подчиненият на Хайдрих шеф на Гестапо Мюлер и личният помощник на Хайдрих по еврейските въпроси оберщурмбанфюрерът от СС Адолф Айхман.

На конференцията се обсъжда по принцип един основен въпрос: физическото унищожаване на европейското еврейство.

Дебатите се стенографират от познатия със своята съвестност и коректност Айхман. Съставеният по-късно от него протокол на конференцията е разпратен на участници и на други ангажирани служби в 30 екземпляра с най-висока степен на поверителност.

Няколко години след войната се е смятало, че всички копия на този протокол са унищожени. Едва през 1949 г. в забравен архив на един от участниците (иронията на историята се е погрижила неговото име да е Мартин Лутер…) е открито случайно копие № 16. Така на бял свят излиза един невероятен по своята бездънна жестокост документ, издържан езиково в безстрастния, комплексно структуриран стил на традиционната германска администрация.

Погрешно е впечатлението, че на Ванзейската конференция било взето самото решение за Холокоста. Унищожаването на евреите от завладените територии на Изток по това време (1942 г.) вече е в пълен ход. На срещата край езерото Ванзее се решава депортирането на всички граждани от еврейски произход в Европа в трудови и в лагери на смъртта.

Какво е трябвало да се случи с тях там е посочено в самото начало на документа. Целта е: „Окончателното решаване на еврейския въпрос“. Изтънчените елитни администратори от министерствата обсъждат с представителите на службите бройките по държави на подлежащите на „финално решаване“ човешки същества, изясняват детайлно кой влиза в дефиницията „евреин“, уточняват най-ефикасните пътища за транспортирането на изчислените 11 милиона евреи от цяла Европа.

В пригледни таблици са посочени точните цифри на обитаващите всяка от страните евреи, които трябва до един да бъдат депортирани в лагерите на Изток. В графата за България са посочени 48 000. Неутрална Швеция фигурира също в таблицата с 8 000 евреи.

Изтънко се обсъжда съдбата на т.н. „мелези от I степен“ – т.е. на децата от брак на еврейка с неевреин и обратно. Тези „мелези“ по принцип се приравняват „по всички въпроси свързани с окончателното решаване на еврейския въпрос с евреите“. Само по изключение и с одобрението на висши партийни и държавни инстанции „мелези от I степен с особени заслуги“ могат да бъдат освободени от депортацията и да останат на територията на Райха. Условието това да стане е, те да се подложат на „доброволна стерилизация“…

След края на националсоциалистическия режим някои от участниците в конференцията заявяват, че не знаели точно какво се крие зад формулировката "окончателно решение на еврейския въпрос". Което не отговаря на истината - всички държавни секретари изрично са били информирани за депортиранията и изтребленията, а представителите на СС пък са участвали непосредствено в престъпленията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    29 4 Отговор
    Палестинците едва ли са тъжни за тази дата.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 vinety$

    15 5 Отговор
    Аналена с тримата танкиста от Кавказ... Ееех мечти немски 💕
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВРАГ НА НАРОДА

    24 9 Отговор
    ДН€$ циони$тит€ $И ОТМЪЩАВАТ- РАЗБИВАТ , РАЗГРАБВАТ И ПОДЧИНЯВАТ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНСКИ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ,ЗАЩОТО ЗА тях СМЕ ГОИ!
    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ циони$тит€ -$ащ(нато),изра€л, "в€лико"британия,канада,ав$тралия.....!
  • 8 Лукаш Енко

    14 3 Отговор
    Окончателното решаване на проблема, ама друг път. И тогава са нямали работници. И вместо да ги избиват в концлагери, са ги хванали да работят. В третия райх е имало повече гастарбайтери, от повече държави, отколкото има сега. Това го гледах онзи ден по телевизия ARTE.

    Коментиран от #9

  • 9 Mire

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лукаш Енко":

    И вместо точки за пенсия топка в главата аве измислили са го германците евала, а сега...
  • 10 Ще има и още

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Не, напротив. Без евреите и държавата Израел никой нямаше да ги брои за живи, никой нямаше да ги залива с помощи ( в т.ч. и самата държава Израел ) , и вместо с камъни и крясъци щеше да им се налага да си вадят хляба с труд, което пък за тези общности по принцип знаем , че си е тегав проблем.

    Коментиран от #14, #21

  • 11 Браво

    6 0 Отговор
    Това е суперско
  • 12 Сандо

    8 4 Отговор
    За евреите - добре,всичко се знае и някои тарикати още захлебват яко.Но кога някой ще се сети за избитите славяни в Европа,в пъти превишаващи бройката избити евреи,цигани,хомосексуалисти и каквито се сетите още,взети заедно?

    Коментиран от #16

  • 13 MAN

    10 1 Отговор
    НАПОЛОВИНА СВЪРШЕНА РАБОТА И ЗРАДИ ТОВА СЕГА СВЕТЪТ СТРАДА.
  • 14 Садам

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ще има и още":

    Палестина преди създаването на Израел е била перлата на Близкия Изток !
  • 15 Тоалетна хартия

    6 0 Отговор
    Тоя въпрос, вече 2хил.год го решават....
  • 16 тч склавянския

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    хомо пак ще дойде вашия ред
  • 17 а кога ще се реши

    5 5 Отговор
    проблема с русофилите ?
  • 18 Евреин

    10 0 Отговор
    По-добре руснака да ти спре газа, отколкото немеца да ти го пусне!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Интересно,....Всички копия унищожени (от кого?), но пък след години се намерило едно, "най-случайно" както винаги, нали???
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ще има и още":

    Накратко; След ВСВ, Палестина е една от многото английски колонии в този регион. Англия дава част от нея за държава на “изстрадалия от фашизма еврейски народ”....защо ингилизите не подариха УЕЛС за държава на “изстрадалия от фашизма еврейски народ”???. Палестинците никой не ги е питал, но “дарението” е легитимирано от Великите Сили. След това държавата Израел започва да се разширява, както сега Албанците в Македония. Това сравнение не е случайно, поинтересувай се как се е наричала долината на р. Места в древността.
  • 22 12345

    6 2 Отговор
    Не са си свършили работата.В това е проблемът. Ако нямаше евреи ,изгонени по волята на Бог Отец,заради Разпнатия негов единороден син Йисус Христос,сега щеше да се диша по-леко .Тъй като Израел управлява тъпите сащ, няма защо да се учудваме, че света отива надолу.Евреите ,откраднаха земя от Палестина/палестинците са евреи ,но мюсюлмани/,с помощта на тъпите сащ.В сащ всички 16 могъщи корпорации ,и останалите по-малки се държат от евреи-Бил Гейтс, Безос, Монро, Рокфелер , Сорос, Мъск, Форд, .Евреи държат произвдството на лекарсва и отровните ваксини,които след набождане ще причинят много странични ефекти, описани от двама Италиански Професори ,от С. Бхакди и К.Райс, от Люк Монтание, от немски професор,на който затвориха устата в прекия смисъл на думата.Та, от евреи,само престъпления могат да се очакват.Те са най-жестоките индивиди.Дори ,не благодариха на О,Бозе Почившия Цар Борис III Обединител ,че спаси лично Той 53000 евреи.Другите 11000 се намират в новоприсъединените Западни Покрайнини и Беломорска Тракия,за които земи няма подписан договор ,че това са Български земи.Виновни са тогавашното Правителство.Цар Борис IIIОбединител,е нямал правомощия .Затова евреите са си виновни сами-комунисти, безродници, които са подстрекавали местното население против Царя.Германците ,тогава са решили да ги депортират.За Холокоста,е казано всичко-измислени данни и факти.Но тъпите сащ,които и без това са неграмотни,са приели лъжите на евреите-гледайте филма "ЛЕД"-там всичк
  • 23 12345продължение

    5 2 Отговор
    За Холокоста,е казано всичко-измислени данни и факти.Но тъпите сащ,които и без това са неграмотни,са приели лъжите на евреите-гледайте филма "ЛЕД"-там всичко за лъжите на евреите е казано.Колкото до 20.01.1942 г.,на която е взето решение за унищожението на евреите,това е политика на Хитлер.Защо?Отговорете си сами.Не е било взето това решение, без причина.Истината се натрапва.Българите са досетливи,и ще се сетят.
  • 24 Рудел

    0 0 Отговор
    Нямало запазени копия от стенограмата , но изведнъж едно се появило през 1949г. Не се и съмнявайте ,че е било прясно написано . На тази конференция наистина основната тема е била депортацията на евреи от европейските държави, но за работа във военната промишленост и подземно строителство, а не да бъдат тровени с газ и горени в крематориуми. Следвоенната пропаганда на либералните демократи, до ден днешен, се опитва да ни направи на глупаци и да повярваме , че някои са били луди безплатна работна ръка да се изгаря в крематориуми.
Новини по държави: