Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 13:26 11 915 32

САЩ тихомълком сключиха сделка с Русия

  • сирия-
  • сделка-
  • сащ-
  • оон-
  • русия-
  • война-
  • озхо-
  • иран-
  • башар асад-
  • съвет за сигурност

Споразумението между САЩ и Русия ще намали рязко дебатите на Съвета за сигурност относно химическите оръжия в Сирия

САЩ тихомълком сключиха сделка с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати тихомълком сключиха сделка с Русия, която облекчава политическия натиск върху Сирия в ООН, съобщава изданието Foreign Policy. Предложението, което все още е в процес на преговори от Съвета за сигурност, отразява нарастващата умора на държавите-членки от привидно безкрайно шествие от срещи, за които дипломатите твърдят, че пречат на един и същи материал, изострят кавгата на големите сили и водят до отчайващо малко конкретни постижения, предаде De Re Militari.

Но предложението също така представлява последната от поредица от постепенни отстъпки, които САЩ и други западни сили правят на Русия, която председателства съвета този месец. Тези отстъпки произтичат от ключови външнополитически цели на САЩ: избягване на сблъсък с Москва и осигуряване на хуманитарна спасителна линия за придвижване на доставки от Турция към Северозападна Сирия, която Русия иска да затвори. Съединените щати и Русия представиха предложението си пред други членове на Съвета на 31 януари, в деня, когато висшите пратеници на двете страни на ООН Линда Томас-Гринфийлд и Василий Небензия размениха обвинения относно Украйна. Планът получи първоначално отхвърляне от някои членове на съвета, които заявиха, че се нуждаят от повече време, за да обсъдят спецификата му. Очаква се обаче в крайна сметка той да бъде одобрен, може би с незначителни изменения, от целия съвет.

Споразумението между САЩ и Русия ще намали особено рязко дебатите на Съвета за сигурност относно химическите оръжия в Сирия, като ще замени ежемесечните с тримесечни срещи, въпреки факта, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) продължава да се бори със служители на режима в Сирия за достъп до райони, в които е използвано химическо оръжие. Възпрепятстването от страна на режима в Сирия на международните инспектори от ОЗХО се засили през последните години, включително отказът на визи и унищожаването на предишни доказателства за химически атаки. Дамаск многократно използва химически оръжия. Междувременно Русия се опита да подкопае легитимността на ОЗХО, като организира поредица от неформални брифинги на Съвета за сигурност, известни като заседания по формула на Ария, като кани гости, критикуващи или предоставящи алтернативни констатации на тези на базираната в Хага служба за наблюдение на химическите оръжия. (Името на тези срещи идва от венецуелския дипломат Диего Ария, който извършва брифинги с обикновени хора на място в конфликтни зони без съгласието на всички членове на съвета.)

Споразумението между САЩ и Русия също ще намали броя на срещите за обсъждане на политическия преход на Сирия от една на месец на една на всеки два месеца. Тази среща ще бъде притисната към сесия, посветена на хуманитарната криза. Този ход, според някои наблюдатели, сигнализира за отслабващ интерес на съвета към преследване на споразумение за споделяне на властта в Сирия, което изглежда малко вероятно да стане реалност. От 2012 г. поредните генерални секретари на ООН наеха някои от най-известните специалисти за отстраняване на неизправности в организацията, включително бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и бившия алжирски външен министър Лахдар Брахими, за да изградят коалиционно правителство и да сложат край на кървавата гражданска война в страната. Всички те се провалиха. Бившият норвежки посланик Гейр Педерсен, който заема поста специален пратеник на ООН за Сирия от октомври 2018 г., няма повече успех. Сирийският президент Башар Асад постепенно затвърди властта си с помощта на Русия и Иран, предлагайки малка надежда за споразумение за споделяне на властта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    28 12 Отговор
    ватенките и краварите са в споразумение от ВСВ насам.
  • 2 ДА НЕ СТАНЕ ТАКА

    49 0 Отговор
    КОЛУМБ ПАК ДА ОТКРИВА АМЕРИКА
  • 3 Другарят

    60 0 Отговор
    Така ще бъде и с У крайна!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 0 Отговор
    БРАВО МИР МИР МИР
  • 5 В.В.П.

    80 3 Отговор
    Използвали , хим.оръжие са Хитлер и Никсън .Гадните янки избиват 1млн,виетнамци ,унищожават реколта и почвата.Палят оризища..

    Коментиран от #10

  • 6 майката на костов

    63 6 Отговор
    За сведение на USA-подлогите в БГ, САЩ е третият по големина търговски партньор на Русия!!! Да живеят санкциите, хахахахаха, другарЕ атлантици!
  • 7 Ще има и още

    61 2 Отговор
    Те така за всичко ще си сключат тихомълком сделки с Русия. Няма да е за първи път, нито за последен.
    А голямата гюрлютия за Украйна е както Захарова посочи преди месец - преглед на пуделите, разпознаване по системата " свой - чужд" .

    Коментиран от #11

  • 8 Читател

    32 5 Отговор
    "ключови външнополитически цели на САЩ: избягване на сблъсък с Москва и осигуряване на хуманитарна спасителна линия за придвижване на доставки от Турция към Северозападна Сирия, която Русия иска да затвори. "

    На човешки език ще рече : Янките да продължат да въоръжават турските сепаратисти в Сирия .
  • 9 ами да

    33 0 Отговор
    Сефте
    ...
    Само родните тролове са като пружинки и не смеят да направят и крачка в страни от дадените им опорки.
  • 10 падналия ангел

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Хитлер не е използвал химическо оръжие! През ПСВ сам е пострадал от употребата му и никого не е разрешил използването му.

    Коментиран от #12, #27

  • 11 не е ли по-скоро

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ще има и още":

    димна завеса?
  • 12 мдааа

    31 7 Отговор

    До коментар #10 от "падналия ангел":

    В газовите камери викаш е имало планински въздух?
    Къде в инамират такива "историци"?

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    7 8 Отговор
    И всичко това само заради не доброто съгласуване на Хитлер и Хирохито ! И пословичното своенравие на франсетата….сега най големите диваци разиграват всички.
  • 14 Госあ

    3 28 Отговор

    До коментар #12 от "мдааа":

    Лагерите са измислени от Сталин

    Коментиран от #19, #22, #30

  • 15 йхнкхйких

    19 4 Отговор
    Приключи ги Путин ,нанеси внезапен ядрен удар ! Искаме трета световна война !
  • 16 БЕНОВСКА ЛАПА

    31 0 Отговор
    този нов ГОЛЯМ БРАТ .....ГОЛЯМО ШУБЕ БЕ.......ВСИЧКОТО ИМ Е ТАКОВА НА ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ ,А НИЕ .....ПАК ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА
  • 17 Абе

    28 0 Отговор
    Общо взето празни приказки, в Сирия отдавна вече нещата са ясни и това сега не е гореща точка на конфликт и няма да бъде повече такава! Но краварника не спира да провокира и да внася напрежение в различни точки на света.......още малко им остана да го правят, скоро кочината им ще бъде закрита окончателно!
  • 18 мародер

    16 0 Отговор
    Дени пак е имал среща с третия вид! Личи му по почерка.
  • 19 Gost

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Концлагерите в Германия са измислени от Сталин?!?! Що не се прегледаш? Може и чудо да стане, да те изкарат здрав ….

    Коментиран от #23

  • 20 Дечковци

    7 0 Отговор
    Елате тук в София да видите шоу програма на живо

  • 21 Българин

    17 0 Отговор
    винаги е било така, защо се учудвате, големите се разбират прекрасно, а малките д.хат супата.
  • 22 787

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Към пролетта на 1901 г. британски концентрационни лагери са създадени по цялата окупирана територия на бурските републики – в Барбъртън, Хайдълбърг, Йоханесбург, Клирксдорп, Мидълбърг, Почефстром, Стандъртън, Феринигинг, Фолксрюс, Мафекинг, Айрин и други места. В тях англичаните затварят над 200 хиляди души, основно жени и деца, което е около половината от бялото население на бурските републики. В течение само на една година – от януари 1901 до януари 1902 година – в концлагерите умират от глад и болести около 17 хиляди души, предимно деца. През април 1901 г. в Йоханесбургския лагер умират почти 70% от намиращите се там деца до осемгодишна възраст.Немците за първи път използват метода на задържане на мъже, жени и деца в концлагери в Намибия (Юго-Западна Африка) през 1904 г. за борба с въстаниците от племето хереро.
  • 23 Госあ

    2 17 Отговор

    До коментар #19 от "Gost":

    Това са фактите. Като дружки, Сталин и Хитлер са обменяли “идеи” помежду си.
  • 24 Д-р Менгеме

    10 4 Отговор
    Логично е.... Евреите командват и САЩ и Русия..... Гарван гарван, око не вади....
  • 25 Васик Атанасова

    6 25 Отговор
    За това ли путин пак трупа още войски
    Стана за смях пред целия свят

    Коментиран от #28, #29

  • 26 тъпъта урсула

    10 0 Отговор
    Кой се пpexeбaл , се е пpexeбaл
  • 27 Мдаа

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "падналия ангел":

    „Циклон Б“ е произвеждан в Дeсау, доставян на Дегеш, която от своя страна го доставя на трета фирма, снабдяваща концлагера Аушвиц
  • 28 Тоо

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Васик Атанасова":

    голямо"трупане" падна! Три месеца,не свършиха ли тези войски!Болни мозъци!
  • 29 Така с вас

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Васик Атанасова":

    На малка глава галема шепка не прильега.
  • 30 Скит'Ник

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Лагерите или тк. н концентрационни лагери науки девойко/младежо са измислени, от алчната британска империя и са приложени за Първи път в Африка, в Южна африканска - британска република, срещу въстаналите местни африкански племена и подкрепящи ги холандските заселници наречени "Бури", дори има екранизация на един от най дивите племенни Африкански вождове (Шака-Зуло) той е избил със стрели и копия хиляди нахални британци военни стратези и натрапници.
    Там и е най големият диамант във света, на пет части е, във скиптъра и короната на британската госпожа.
    Записвай си, ако не можеш да помниш млади краварки младежо / госпожице

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЕЛЕНСКИ ЩЕ ПОБЕДИ РУСИЯ

    2 0 Отговор
    КОГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ - ЕДИНСТВЕНИЯ ЕФЕКТ ОТ НЕГОВАТА СТРАТЕГИЯ Е ИЗБИВАНЕТО НА ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ ! УКРАИНЦИТЕ СА ПО ГОЛЕМИ ОВЦЕ И ОТ НАС ,ЩОМ СЕ ВОДЯТ ПО АКЪЛА НА ЕДИН НАДРУСАН СТРАХЛИВ НАРКОМАН !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания