22 Февруари, 2022 16:23 1 323 2

Каталуния спира да брои заразените с COVID ученици и премахва карантината в училищата

  • каталуния-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон-
  • испания

Промените са следствие на препоръките на централното правителство за постепенно премахване на ограниченията в цялата страна заради подобрената пандемична обстановка и високото ниво на ваксинация

Каталуния спира да брои заразените с COVID ученици и премахва карантината в училищата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Каталуния спира от днес, 22 февруари, да регистрира броя на заразените с Covid-19 ученици, а ден по-късно премахва и задължителната до този момент 5 дневна карантина.

Мярката ще остане валидна само за специалните образователни центрове, реши регионалното правителство на Пере Арагонес.

Министерствата на здравеопазването и на образованието се договориха от Плана за управление на пандемията да отпадне и изискването родителите на заразено дете да уведомяват веднага училището за положителният му тест, за да се карантинират най-близките му контактни лица.

Няма да се издават и безплатни рецепти за антигенни тестове, правени в аптеките на учителите, в чийто клас има повече от 5 деца с коронавирус.

Ще спре и всекидневното преброяване на новозаразените деца, които в последния ден, в който изискването все още важи са общо 7844 в цяла Каталуния.

Остава мярката за вентилация и дезинфекция на класните стаи. На този етап по време на часовете ще продължат да се носят маски, но вече се обсъжда и тяхното отпадане.

Промените са следствие на препоръките на централното правителство за постепенно премахване на ограниченията в цялата страна заради подобрената пандемична обстановка и високото ниво на ваксинация.

Кумулативната честота вече е 786 случая на 100 000 жители, а 57 % от децата на възраст между 5 и 11 години са с една доза от ваксина и близо 14 на 100 са с пълна ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разгеле

    14 1 Отговор
    когато слугуваш на психопати,в един момент ти писва!
  • 2 провинциалист

    5 0 Отговор
    "заради подобрената пандемична обстановка" - т.е. спадна до ниво на върховете от предходните вълни...
Новини по държави: