Last news in Fakti

2 Март, 2022 18:27 1 105 25

Велислава Петрова: България подкрепя безусловно суверeнитета и териториалната цялост на Украйна

  • велислава петрова-
  • българия-
  • украйна-
  • оон

Позиция на България

Велислава Петрова: България подкрепя безусловно суверeнитета и териториалната цялост на Украйна - 1

“България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включващи териториалните ѝ води“, заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на участието ѝ в Сегмента на високо равнище, с който бе открита 49-та сесия на Съвета по правата на човека.

В унисон с изказванията на останалите държави членки на ЕС, в нейното изявление тя също се спря на случващото се в Украйна. Заместник-министър Петрова посочи, че българската национална позиция е за осъждане в най-силна степен на военната инвазия на Русия в Украйна, представляваща грубо нарушение на международното право. Тя обърна внимание на негативните последици на конфликта за спазването на правата на човека и на влошаващата се хуманитарна обстановка в страната. Заместник-министър Петрова призова Съветът по правата на човека да предприеме нужните мерки за справяне с тежката ситуация и да остане ангажиран с въпроса до пълното му разрешаване.

Друг важен момент от изказването на заместник-министър Петрова пред Съвета по правата на човека бе свързан със справянето на последиците от пандемията от коронавирус. “България остава отдадена на борбата срещу пандемията от КОВИД-19 и усилията да се преодолеят нейните социално-икономически последици” подчерта в своето изказване българският заместник-министър. Тя изтъкна, че зачитането на правата на човека заема челно място в усилията на българското правителство, насочени към осигуряване на възможно най-добрата защита на всички граждани. Заместник-министър Петрова обърна внимание, че пандемията е ускорила широкото разпространение на нови технологии в различни области на обществения живот, което поставя и нови предизвикателства пред спазването, защитата и утвърждаването на правата на човека.

В заключение, тя припомни, че тригодишното членство на България в Съвета по правата на човека е приключило през м. декември 2021 г., като през последната година постоянният представител на България в Женева е бил член на Бюрото и заместник-председател на Съвета. Тя обяви и намеренията на страната ни да се кандиатира отново за член на Съвета по правата на човека в периода 2024-2026.

Случващото се в Украйна намери място и в изказването на заместник-министър Петрова пред Сегмента на високо равнище на Конференцията по разоръжаването, който се провежда успоредно със сесията на Съвета по правата на човека. “Ситуацията изисква спешни мерки, насочени към възспиране на агресията и военните действия, възстановяване на взаимното доверие, де-ескалация и завръщане към диалог”, подчерта заместник-министър Петрова. Тя допълни, че Конференцията може да има роля във възстановяването на ефективния мултилатерализъм и диалогичността, предвид опита на организацията в многостранното разоръжаване и неразпространението на оръжие за масово поразяване.

Заместник-министър Петрова обърна внимание, че привеждането от Русия в специален режим на готовност на нейните ядрени сили представлява заплаха от държава, която е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и постоянен член на Съвета за сигурност. “Сериозността на това действие е силно обезпокоително и много трудно да бъде пренебрегнато”, отбеляза българският заместник-министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    39 1 Отговор
    Много мразим кухи политици, еле от ПП ПростаКиро, да говорят от името на България.

    Коментиран от #6

  • 2 мдда

    35 1 Отговор
    Май само Велислава Петрова го подкрепя!

    Коментиран от #8

  • 3 неСъглАСен

    23 2 Отговор
    Ни позна!
  • 4 73004

    25 2 Отговор
    Поредната слууга на краварите е решила да се изкаже! Срам и позор си, едно недоразумение на природата което първо говори пък после мисли като ментора ви просто Киро! Къде е интереса на България или вашите джобове са пълни от краварите пък ние ще тънем в мизерия и инфлация! Вие сте национални предатели!
  • 5 Виталия Винокурова

    13 1 Отговор
    И как я подкрепя ? Нито Премиер, нито Президент се осмели да отиде на място в Украйна.

    Коментиран от #9

  • 6 пудели и дебили

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Съгласен съм .България са българите ,а не тъпо,тъпо просто киро.
  • 7 Тя Украйна

    16 0 Отговор
    Не подкрепя безусловно своят суверенитет пък ние сме го били признавали

    Коментиран от #11

  • 8 Тя подкрепя

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "мдда":

    Едно друго нещо
  • 9 пудели и дебили

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Виталия Винокурова":

    Съгласен,не отидоха защото са тъпо ,тъпо просто киро,но и бай Джо не отиде,за това отиде Путин.
  • 10 Байдън

    12 1 Отговор
    Путин може да обгради Киев с танкове, но няма да може да победи сърцата и душите на ИРАНСКИЯ народ“:
  • 11 пудели и дебили

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тя Украйна":

    И с теб съм съгласен,но и България отдавна е без суверенитет.
  • 12 БатКапотин

    17 0 Отговор
    Нашата пропаганда и медии, нашата държава крие болезнена информация от Мариупол. Затова и до обяд блокираха руски сайтове. България се превърна в гьобелсов вертеп на информационни измамници и демагози. Тези хора трябва да си платят. Тук жидоянките си правят най-подли експерименти с българите. Вън НАТО от България.
    По полученной оперативной информации, в городе Мариуполе на территории завода «Азовсталь» командиром отдельного отряда специального назначения «Азов» 12 БрОН Национальной гвардии Украины проводится подготовка к массовой провокации с гибелью мирных жителей.
    С этой целью на территорию завода «Азовсталь» завозят гражданское население, которое размещают в заминированных цехах и служебных помещениях. Во дворе предприятия размещают военную технику.
    В случае прорыва обороны города Мариуполя подразделениями Вооруженных Сил Российской Федерации националисты планируют осуществить подрыв корпусов завода с дальнейшим обвинением российской стороны в уничтожении мирных жителей и гражданской инфраструктуры огнем артиллерии.
    В подвале и помещениях школы № 34 по улице Гастело, д. 17, принудительно удерживается более 60 человек гражданского населения, из которых более половины женщины и дети.
    В школу насильно доставляют всех гражданских, которые пытались покинуть город по предоставленным гуманитарным коридорам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Още една бълха се появила на хоризонта

    11 0 Отговор
    След войната ще сме Първа Бананова Република
  • 15 Софиянеца

    15 0 Отговор
    Велислав Петров да не говори от името на цяла България, а само от свое име!
  • 16 Само на

    5 0 Отговор
    Украйна ли?
  • 17 карамфила

    8 0 Отговор
    “България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включващи териториалните ѝ води“Велислава Петрова.Ами подкрепяите си го бе,на никой на пречите и никой не ви чува,лошо няма.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мърша

    1 0 Отговор
    Долна
  • 20 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор
    Има 2 Мински споразумения от 2014 след проведени референдуми-демократична форма за ЛНР и ДНР. Русия е гарант, както и Франция. Коя точно цялост подкрепя България и къде е нарушението на международното право ? Франсетата начело на ЕС до 30.06.2022, пращат войници в Румъния. Това ли им е гаранцията за изпълнение на споразуменията ? Осъзнавате ли изобщо колко сериозна е ситуацията ?
  • 21 кой ко му доде това си бръщолеви

    0 0 Отговор
    Да допълня , щом всеки може да си говори и от чуждо име , само в демилитаризирана и федеративна форма.
  • 22 присвоили си правото да ме представляват

    0 0 Отговор
    Глей са каке , аз искам мойте ора от Възраждане да изплющат моята позиция , нали все пак съм ги опълномощил да ме представляват , уверявам те , че ще бъде забавно , да не я излагам лично , че ептен забавно ще стане.
  • 23 Ти ли си

    0 0 Отговор
    България? П..Ко неопетнена!
  • 24 Ти ли си

    0 0 Отговор
    България? П..Ко непоръбена
  • 25 мале мале

    0 0 Отговор
    Тази да отиде и да го каже на хората в Донец и Луганск. И бабите ще я заплюят.
Новини по държави: