Last news in Fakti

22 Март, 2022 16:21 1 948 25

ЕС ще закупува съвместно газ

  • ес-
  • европейски-
  • съюз-
  • газ-
  • природен

Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на върха, тази седмица, със съвместно закупуване на природен газ

ЕС ще закупува съвместно газ - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на върха, тази седмица, със съвместно закупуване на природен газ, втечнен природен газ (ВПГ) и водород преди следващата зима. Това се казва в проект за заключителна декларация, цитиран от "Ройтерс".

След като Украйна беше нападната от Русия, най-големия доставчик на газ за Европа, цените на енергията скочиха и 27-те бяха принудени да се опитват спешно да диверсифицират източниците си на доставки, за да намалят зависимостта си от Москва.

В проектодекларацията на Европейския съвет, който ще бъде посветен главно на тази тема, в четвъртък и петък, е посочено, че страните членки и Европейската комисия ще работят заедно за съвместно купуване на природен газ, ВПГ и водород.

Европейската комисия още миналата година предложи 27-те да имат общ стратегически резерв от природен газ, представен от някои страни като Испания, като начин за смекчаване на енергийните кризи.

Това предложение, зле прието от страните доставчици, тъй като би ограничило възможностите им по отношение определянето на цените, предизвика колебания и сред някои страни членки, защото енергийната политика е от правомощията на държавите. Сега, с войната в Украйна, то стана по-привлекателно и може да постави под въпрос в краткосрочен или средносрочен план доставките на руски газ, които възлизат на 40% от европейските нужди в момента.

Комисията обяви, че ще помогне на 27-те да създадат още тази година програма за съвместно закупуване и се очаква да предложи тази седмица за приемане от страните членки на правило, налагащо запълването на газовите резерви на 90 процента преди всеки зимен сезон. Мощностите за складиране на ЕС в момента са запълнени само на 26%.

В проектодекларацията е подчертано, че 27-те са се споразумели да координират това създаване на резерви и ще започнат да го правят възможно най-скоро.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят, освен това, новите мерки за защита на потребителите от скачащите цени на енергията, както и оптимизирането на функционирането на енергийните пазари.

Европейските правителства вече похарчиха десетки милиарди евро за ограничаване на въздействието от покачването на цените на енергията, започнало още преди руската инвазия в Украйна. 27-те обаче не могат да се договорят по съвместен отговор и начините за контролиране на повишението на цените.

Страни като Франция, Испания, Португалия, Италия, Гърция и Белгия призовават за регулиране на цените на европейско равнище, като се определят тавани на цените и разделяйки цената на газа от тази на електричеството. Други страни обаче, сред които Германия, Нидерландия и Дания, не са съгласни, опасявайки се, че една прикрита форма на субсидиране на изкопаемите горива може да разколебае инвестициите във възобновяеми енергии, цитира dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цеко сифоня

    36 8 Отговор
    имам памперси и египетски боб,произвежда яко количетсво газ за евро нужди
  • 2 Бай Манчо

    52 5 Отговор
    Много е лошо на отговорните постове да са назначени пълни ид...иоти :))))) .

    Коментиран от #24

  • 3 Българина

    41 4 Отговор
    точно като корупционото кипуване на вксините от Урсула, еднолично договаряне на цени за 450 млн души. Сигурен съм че и Си Дзи Пин не го прави
  • 4 От къде ще купува

    41 6 Отговор
    Свободния газ не задоволява нуждите на Ес. И на тройна цена ще бъде
  • 5 Флипп

    48 6 Отговор
    Поредния пирон в ковчега на България, как стана това от свободна независима страна, за 30 години в какъв коптор ни превърнаха

    Коментиран от #23

  • 6 Кононг - Клонинг

    31 4 Отговор
    Подердната стъпка към Евро-федерация. Скоро ще наложат на българите задължителни гей квоти.
  • 7 дедогошо

    40 4 Отговор
    Една цена на газа, различни нива на потребителски заплати. Кажете кой ще обеднее още повече.

    Коментиран от #13, #16

  • 8 Любопитен

    37 3 Отговор
    И кой ще го купува Газа - Урсулка комисионерката на Пфайзер ли. После сигурно ще ни за дължат всички да си купим по една метанова кола иначе оди пеш. И как ще купуваш и продаваш газ на една цена в държави с различен стандарт и заплати в ЕС?! Днес цената на метана в Швеция например гони 6лв на килограм. То за шведите е скъпо та не мога да си представя в България кой би могъл да плаща тази цена при тези заплати.
  • 9 Руснак

    21 3 Отговор
    Газ ще стане повече и той ще стане по-эфтин само затуй че ЕС започне да купува газ за всички? Един Китай консумира газ толкова, колкото цяла Европа. И какво? Цената на газа в Европа се определя от пазарния механизъм, т.е. съотношението на търсенето и предлагането. И ако Европа откаже да купува по-скъп газ, той ще отиде в Китай, а европейците ще замръзнат. Не Европа определя цената на газа, нейният дял в потреблението на газ е малък. ЕС може да прави всякакви механизми, това няма да промени нищо.
  • 10 9021

    18 2 Отговор
    Решението е - всеки европеец с тръба отзад и малката тръба в голяма обща тръба - те ти евтин газ!
  • 11 123

    22 3 Отговор
    Чудно! ЕС ще решава вместо нас откъде, какъв и на какви цени ние ще купуваме и плащаме газ. Може да е скъп, но ще е демократичен. Може да ни замине и мижавата икономика, но ще е за демокрацията. Може и хората да не могат да се отопляват, но ще са замръзнали демократи. Просто Киро и сие да внимават много де не ни замина и малкото останал суверинитет.. Че и те ще си заминат после е ясно, но ние живеем тук.

    Коментиран от #21

  • 12 Лелеее...Ще има самоубити български

    9 2 Отговор
    Чугунени комисионери. Далаверата с комисионните умря 🤣🤣🤣🤣
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В първият момент се обърках

    3 19 Отговор
    Но като видях, че русофилите вият разбрах, че решението е правилно.

    Коментиран от #19

  • 15 Наблюдател

    8 2 Отговор
    С нетърпение чакам да видя как ше го разпределяте след това
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Таласъма

    12 0 Отговор
    ЕС налага колективни санкции на Русия, така рискува единствения газ, който може да закупи колективно от Русия да е въздух.
  • 18 От страни

    8 1 Отговор
    Нали ги дават по сателита как ходят кравите в Европа с мехури отгоре, дето сбира газта. Крайно време е такива мехури да се вържат на всеки европеец. Тогава ще се освободим от руската газ с гаранция.
  • 19 Ха ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "В първият момент се обърках":

    Не в първия момент, ти изцяло си объркан и оправя няма при теб:))
  • 20 666

    4 0 Отговор
    абе както е тръгнало, 4-5 години най - много и това е!
  • 21 М3 голд

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Много точно. Урсула стартира втори личен проект - покупка на газ за ЕС. Нито има пълномощно, нито възможности, нито умения. Киро и Кокорчо да внимават! Това не е пътят на България. Има още време. Трябва ни дългосрочен договор на приемлива цена
  • 22 ШАЛТЕТО

    3 1 Отговор
    Приятели,купувайте киевски свещи!Те ще ви топлят следващата зима!Започва де-дебилизацията на Европа.
  • 23 Фермер

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Флипп":

    Само Възраждане
    Да живее България
  • 24 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Манчо":

    До 2 ком -другари -и да ревете и да плачете по путина - путиландия до 15 април ще е фалирала и капитулирала и ще плаща репарации за всичко разрушено

    Коментиран от #25

  • 25 по по най

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    И като се събуди кво стана...
Новини по държави: