Last news in Fakti

24 Март, 2022 11:49 991 13

Наличието на храна в ЕС не е застрашено

  • храна-
  • ес-
  • ек-
  • икономика-
  • запаси-
  • земеделие-
  • производители-
  • от фермата до трапезата-
  • война

Войната на Русия срещу Украйна създаде множество проблеми, включително във връзка със световната продоволствена сигурност

Наличието на храна в ЕС не е застрашено - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи набор от краткосрочни и средносрочни мерки за подобряване на световната продоволствена сигурност и за подпомагане на земеделските производители и потребителите в ЕС с оглед на нарастващите цени на храните и разходите за суровини, като енергия и торове. Рязкото покачване на световните цени на стоките, допълнително усложнено от нахлуването на Русия в Украйна, отново подчерта необходимостта селското стопанство и веригите за доставки на храни в ЕС да са по-стабилни и по-устойчиви в съответствие със стратегията „От фермата до трапезата“.

Комисията се ангажира да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че като нетен износител на храни и водещ производител на селскостопански хранителни продукти ЕС допринася за световната продоволствена сигурност, особено в Украйна, Северна Африка и Близкия изток, които разчитат до голяма степен на вноса на зърнени култури, както и в Азия и Субсахарска Африка. ЕС е водещ доставчик на хуманитарна помощ и помощ за развитие в областта на храните и продоволствените системи.

Понастоящем наличието на храни в ЕС не е застрашено, тъй като континентът до голяма степен сам произвежда много селскостопански продукти. Нашият селскостопански сектор обаче е нетен вносител на специфични продукти, например фуражни протеини. Тази уязвимост, заедно с високите разходи за суровини, като например торовете и енергията от изкопаеми горива, създава предизвикателства пред производството за земеделските стопани и може да доведе до повишаване на цените на храните.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви: Войната на Русия срещу Украйна създаде множество проблеми, включително във връзка със световната продоволствена сигурност. Що се отнася до храните, сега е моментът Европа да покаже своята солидарност: да се помогне на Украйна, нейния народ и земеделски производители, както и на уязвимите държави вносители на храни по света, които са изправени пред нарастващи цени и потенциален недостиг. Ние ще продължим да предоставяме хуманитарна помощ, за да облекчим страданията на украинците, осигурявайки им достъп до основни стоки и услуги, по-специално храни. В същото време трябва да избягваме всякакви ограничения върху износа, за да задържим скока на цените на храните. Въпреки че самият ЕС не е изправен пред риск за продоволствената сигурност, ние следва да продължим да разглеждаме въпросите, свързани с достъпността на храните, и да предприемем мерки, за да може селското стопанство и веригите за доставки на храни да са по-стабилни и по-устойчиви с оглед на бъдещите кризи.

Комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски заяви: Няма да оставим Украйна да бъде сама срещу руската агресия. Първият ни приоритет е да гарантираме, че украинците разполагат с достатъчно храни, горива и вода. Ние ще им помогнем също така да продължат да засаждат и отглеждат зърнени култури и маслодайни семена, които са много необходими за тях самите и за света, и ще улесняваме техния износ. В сферата на селското стопанство ЕС има невероятни възможности и ние ще гарантираме, че нашите земеделски производители разполагат с пълната подкрепа на Комисията, за да отговорят на световните нужди от храни. Ще направим необходимото за целта, като същевременно работим за това нашите вериги за доставки на храни да станат по-устойчиви и по-стабилни на бъдещи кризи.

Укрепване на световната продоволствена сигурност

Продоволствената сигурност в разкъсаната от войната Украйна е повод за сериозна загриженост, особено в обсадените градове, като Русия изглежда умишлено атакува и унищожава складове за храни. Комисията подкрепя Украйна в разработването и прилагането на краткосрочна и средносрочна стратегия за продоволствена сигурност, за да се гарантира, че суровините достигат до земеделските стопанства, когато това е възможно, и че съоръженията за транспортиране и съхранение се поддържат, за да се даде възможност на Украйна да изхранва гражданите си и в крайна сметка да си възвърне своите експортни пазари.

Програмата на ЕС за спешна подкрепа в размер на 330 млн. евро за Украйна ще спомогне за осигуряване на достъп до основни стоки и услуги, както и за защита на населението. Програмата има за цел да помогне за облекчаване на страданията на украинците, като осигури достъп до основни стоки и услуги, както и тяхната защита. Други важни цели ще бъдат възстановяването на гражданската инфраструктура с малък мащаб, стратегическото планиране и гарантирането на енергийната сигурност. Комисията ще осигури редовно наблюдение и анализ на цените на храните и продоволствената несигурност и ще продължи ангажимента си в международните и многостранните органи (ФАО, СТО, Г-7, Г-20) за координиране на политиките. Освен това ЕС увеличи хуманитарната помощ за регионите и населението, които са най-силно засегнати от продоволствената несигурност.

В програмата за международно сътрудничество за периода 2021—2027 г. ЕС ще работи за развитието на устойчивостта на продоволствените системи с около 70 държави партньори. Освен това на срещата на върха в Токио, посветена на темата за изхранването на населението с оглед на растежа, през декември 2021 г. ЕС и неговите държави членки се ангажираха да продължат да се борят с недохранването, поемайки значителен ангажимент в размер на 4,3 милиарда евро, включително най-малко 2,5 милиарда евро от ЕС за международно сътрудничество с цели в областта на изхранването в периода 2021—2024 г.

Освен това ЕС ще продължи твърдо да се застъпва както за избягване на експортните ограничения и забраните за износ на храни, така и за добре функциониращ единен пазар. Тази дълбока криза потвърждава, че трябва да ускорим в световен мащаб прехода на продоволствената система към устойчивост и стабилност, за да се подготвим по-добре за бъдещи кризи. Като последващо действие след срещата на високо равнище на ООН по въпросите на продоволствените системи през 2021 г. Комисията ще участва в осем коалиции, всичките насочени към трансформация на продоволствената система, стабилност и устойчив растеж на производителността.

Подкрепа на земеделските производители и потребителите в ЕС

За да се подобри достъпността на храните, държавите членки може също така да прилагат намалени ставки на данъка върху добавената стойност и да насърчават икономическите оператори да задържат цените на дребно. Държавите членки може също така да теглят средства от фондовете на ЕС, като например Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), който подкрепя действията на държавите от ЕС за предоставяне на храни и/или основно материално подпомагане на най-уязвимите лица. Новосъздаденият Европейски механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност (EFSCM), който обединява европейски и национални администрации и частни участници по цялата верига за доставки, ще извърши задълбочено набелязване на рисковете и уязвимостта на веригата за доставки на храни в ЕС, последвано от препоръки и подходящи мерки за смекчаване на последиците. За да изпълнява ролята си на световен доставчик на храни, който продължава да бъде изцяло ангажиран с екологичния преход, селскостопанският сектор на ЕС се нуждае от цялата ни подкрепа. За тази цел Комисията прие следните мерки:

- пакет от мерки за подкрепа в размер на 500 млн. евро, включително чрез използване на резерва за кризи, за подкрепа на производителите, които са най-силно засегнати от сериозните последици от войната в Украйна. Въз основа на това държавите членки биха могли да предоставят допълнителна финансова подкрепа на земеделските производители, за да допринесат за световната продоволствена сигурност или да се справят със сътресенията на пазара, дължащи се на повишените разходи за суровини или на търговските ограничения. Следва да се даде приоритет на подпомагането на земеделските производители, които прилагат устойчиви практики, като същевременно се гарантира, че мерките са насочени към секторите и земеделските производители, които са най-силно засегнати от кризата;

- повече аванси по директните плащания, както и мерки за развитие на селските райони, свързани с площ и животни, за земеделските производители, считано от 16 октомври 2022 г.;

- пазарни предпазни мерки в подкрепа на пазара на свинско месо с оглед на особено трудното положение на сектора;

- извънредна и временна дерогация, за да се позволи производството на култури за храни и фуражи върху земя под угар, като същевременно се запази пълният размер на плащането за екологизиране за земеделските производители. Това ще увеличи производствения капацитет на ЕС въпреки ограничената наличност на плодородни земи;

- специфичните временни възможности за гъвкавост по отношение на съществуващите изисквания за внос на фуражи ще допринесат за облекчаване на натиска върху пазара на фуражи.

Комисията предложи нова самостоятелна временна рамка за действие при кризи, която обхваща и земеделските стопани, производителите на торове и сектора на рибарството. Тя дава възможност за държавни помощи за земеделските производители, засегнати от значителното увеличение на разходите за суровини. Цените и доставките на торове за земеделските производители ще бъдат наблюдавани, за да се гарантира, че не са застрашени перспективите за реколтата в ЕС. Комисията също така предлага държавите членки ежемесечно да съобщават данни за частните запаси от стоки, които са от основно значение за храни и фуражи, за да има своевременен и точен преглед на тяхната наличност.

Укрепване на стабилността и устойчивостта на продоволствените ни системи

Продоволствената устойчивост е неразделна част от продоволствената сигурност. При извършване на необходимите преходи, определени в стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие, Комисията ще гарантира, че общата производителност на селското стопанство на ЕС не е застрашена. Това означава по-голямо използване на иновациите, за да се допринесе за устойчиво увеличаване на добивите, като например прецизно селско стопанство, нови геномни техники, подобрено управление на хранителните вещества, интегрирано управление на вредителите, биологични алтернативи на химическите пестициди и др. Повече от всякога е необходимо да се повиши стабилността чрез намаляване на зависимостта на европейското селско стопанство от енергия и от внос на енергоемки продукти и на фуражи. Стабилността изисква диверсифицирани източници на внос и възможности за реализация на пазара чрез стабилна многостранна и двустранна търговска политика. По линия на „Хоризонт Европа“ ще се инвестира в научни изследвания и иновации, за да се замени използването на синтетични торове. По-голямата ефективност при използването на азот, преходът към екологосъобразен амоняк за торовете и оползотворяването на биомасата са сред предложенията, представени от Комисията. В това отношение Комисията призовава държавите членки да използват всички налични инструменти в своите стратегически планове по ОСП за периода 2023—2027 г. Това се отнася например за използването на инструменти за управление на риска, развитието на прецизно селско стопанство или обвързаното с производството подпомагане за насърчаване на протеиновите култури.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алиен

    16 1 Отговор
    То пък една храна само боклуци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нека разглезените джендъри

    10 1 Отговор
    си посвият коланите(ако ги имат). не е само айфони и "социални" медии
  • 4 Смех

    8 3 Отговор
    Докато не стане застрашено...

    Копайте си гроба и си пускате лъжливите новини.. давайте смело снакции санкции санкции и като спре износа на зърно като ви се спре кранчето чака ни студена и гладна зима...

    Коментиран от #7

  • 5 адаша

    7 0 Отговор
    Ехааа! Каква красива и шарена снимка! Пу, пу ! Да не им е уруки!
  • 6 Пич

    9 2 Отговор
    Щом ЕК казва , че няма такива работи , значи идва голям глад !!!
  • 7 смехурко

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Смех":

    значи ще правим кюфтета от тебе

    Коментиран от #13

  • 8 Колю

    6 1 Отговор
    😁😁😁🤭🤭

  • 9 Дърт Вейдър

    6 1 Отговор
    Щом се отваря дума за това значи глад ще мори добитъка.Щом "страшния" ковид не можа иде ред на друго.
  • 10 Един виолетов..

    0 0 Отговор
    Кво ше идем,родата иде от Найджерия,симнайсе пипъла без ощи седем,смятайти! Исками Тантито Меркел!Ни са таковайти с нас!
  • 11 Жули

    1 1 Отговор
    хидрогенирани мазнини, докато те хване инфаркта.
  • 12 ха ха

    3 1 Отговор
    Прочетох го два пъти и пак не разбрах. Последно може ли да ядем криви краставици и яйца от нещастни кокошки или не?
  • 13 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "смехурко":

    Мога да захраня майкати с наденици....

    А те кюфтета да правиш пак месо от някъде трябва да дойде не е да се получава от въздуха... Такива като теб залупеняци дето гласуват за герб и ПП и слагат американското знаме пред българското са ни довели до тук.... Продажник смешен...