Last news in Fakti

24 Март, 2022 15:35 705 16

Европейският парламент отпуска още средства за бежанците

  • ес-
  • еп-
  • европейски-
  • парламент-
  • бежанци-
  • средства-
  • отпуска

Евродепутатите приеха мерките за действия по линия на сближаването за бежанците в Европа по неотложна процедура с 562 гласа "за" при два "против" и трима "въздържал се"

Европейският парламент отпуска още средства за бежанците - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент даде днес зелена светлина за пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от съюза, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, съобщи пресслужбата на институцията.

Само две седмици след като Европейската комисия представи съответното предложение, евродепутатите приеха мерките за действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE), по неотложна процедура с 562 гласа "за" при два "против" и трима "въздържал се".

Фондове за сближаване за бежанците

Актуализацията на действащите правила на политиката на сближаване ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства, за да се помогне на държавите от ЕС и техните региони да предоставят спешна подкрепа (временно настаняване, снабдяване с храна и вода, медицински грижи или образование) на хората, бягащи от руската агресия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани, както и допълнителни 10 милиарда евро от фондовете "REACT-EU".

Държавите от ЕС могат да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата, считано от 24 февруари - деня, когато Русия нахлу в Украйна. ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година (от средата на 2021 г. до средата на 2022 г.).

Кохезионните фондове на ЕС подпомагат инвестиции, които насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС, като се опитват да коригират неравенството между неговите региони.

Фондове в областта на вътрешните работи

С 575 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" евродепутатите удължиха с една година - до средата на 2024 г. - срока, в който може да се използват фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" за периода 2014-2020 г., за да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 милиона евро може да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

Контекст

По данни на службата на върховния комисар на ООН за бежанците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 милиона души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Следващи стъпки

Сега проектът за правила ще бъде предаден на Съвета на ЕС за официално приемане. Регламентът ще влезе в сила един ден след като бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    И откъде са средствата? Аааа, сетих се ОТ НАШИТЕ ВНОСКИИИИИ‼️
  • 2 Хаха

    5 0 Отговор
    С тия бежанци ще стане навсякъде цигания
  • 3 Грульо

    5 0 Отговор
    Бежанец в Европа да си в днешно време. :D
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Добре де

    6 0 Отговор
    Едно време учихме руски. Ще взема да се направя на бежанец. То ще е далавера.
  • 6 Госあ

    4 0 Отговор
    Охааааа, ще пада лапаница Кире!
  • 7 злобар

    2 0 Отговор
    Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно !...
    Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...
  • 8 А на LONDO Stock Exchange Group

    1 0 Отговор
    ДНЕС 1 куб.м. ГАЗ Надхвърли $ 1,500.00 зелено ! За един Хляб УТРЕ в Кауфланд , ще носим Долари и Евро с ДИСАГИ !
  • 9 Нека да помогнем на ЗЕЛЕНСКИ

    3 0 Отговор
    И на ГЛОБАЛИСТИТЕ ! Болен здрав НОСИ ! Много простотия по Земята Боже !
  • 10 А за нашите деца кога ще отпуснат?

    5 0 Отговор
    Аз не съм водил моите деца от 5 години на море, бежанците са на слънчака с нашите пари, че и претенции имат, децата нямали къде да играят, затова им направили специална зала за игри. Съжалявам бежанците, не бягат от добро, но тук да претендират за условията, това вече е нагло. В Турция сирийски бежанци и в палатки живяха, но не мрънкат като украинците. Даваха репортаж от Молдова, бежанци не искат да остават там, защото ги настанявали в къщи с външни тоалетни!? Това бежанци ли са, щом имат претенции?

    Коментиран от #16

  • 11 А колко БЪРЗО, ЛЕСНО и ДОСТЪПНО !

    1 0 Отговор
    Обърни се с лице на ИЗТОК ! ТАМ Зорницата и Слънцето ИЗГРЯВАТ ! Иначе отиваме на МАЙДАН !
  • 12 Този Харвардски ГАРГАМЕЛ е

    2 0 Отговор
    ТОРПЕДОТО на Задкулисието ни в Канада !
  • 13 оня

    1 0 Отговор
    А за сирийци, авганистанци ще има ли? Или те са прогонени демократично от краварите:))
  • 14 Не ме ПИТАЙ защо съм Русофил ?

    1 0 Отговор
    Защото още от Манастира в Рила - в КРЪВТА ми тази СПОЙКА се е появила ! И СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИ !
  • 15 КОРЕКЦИЯ Цената за ГАЗ. $1,500.00

    0 0 Отговор
    Е за 1,000 куб.метра ! Горе допуснах грешка.
  • 16 тамошните

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "А за нашите деца кога ще отпуснат?":

    "Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан!Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно !...
    Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...
    След не много време когато ще се спука "расисткият дамар" на европейците няма да имате време за размисъл !!!
Новини по държави: