Last news in Fakti

27 Март, 2022 16:14 5 141 46

Ще остане ли Виктор Орбан на власт?

  • орбан-
  • виктор-
  • власт-
  • избори-
  • унгария-
  • война

Войната в Украйна е водещата тема в Унгария, където след седмица ще се проведат парламентарни избори

Ще остане ли Виктор Орбан на власт? - 1
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна е водещата тема в Унгария, където след седмица ще се проведат парламентарни избори. Опозицията критикува близостта на Орбан с Путин, а правителството рязко смени тона след началото на инвазията, съобщава Дойче Веле.

Село Жамбек е разположено недалеч от Будапеща има 5500 жители. На пазара там селяните продават зеленчуци, мед, пушен бекон и шунка. Едно кило струва към десет евро - относително скъпо, но това е резултат от растящата инфлация. Пенсионерката Илона казва по този повод: "Човек трябва добре да си прави сметката".

Но не растящите цени, а войната в Украйна основно тревожи хората. Илона е преживяла Втората световна война и си спомня: "Майка ми трябваше да бяга с трите си деца."

Унгарската опозиция би искала да се възползва от този страх от войната. Из страната са разлепени плакати, на които се виждат унгарският премиер Орбан заедно с руския президент Путин. Лозунгът на плаката гласи: "Нямаме нужда от унгарски Путин". Той напомня, че Путин дълго време бе пример за Орбан, който нееднократно го е посещавал в Кремъл.

Близостта с Путин: "Част от миналото"?

Предизборната кампания не е лесна за опозицията: нейният водещ кандидат разполага само с пет минути телевизионно време, останалите кандидати са напълно игнорирани. "Имаме хубава и много скъпа обществена телевизия, но тази телевизия е пропагандна. Нямаме достъп до нея", посочва кандидатката на опозицията в село Жамбек, Бернадет Шел.

Кандидатите на управляващата партия "Фидес" нямат такива проблеми. А дали се притесняват за изхода от вота?

Жолт Немет, депутат от "Фидес", предпочита да не отговаря на въпроса доколкото е нервен за резултата. "Нервен" не е уместна дума, казва той. Но си дава сметка, че конкуренцията може да се окаже сериозна, поради което и публично се изказва критично за доскоро близките отношения между Орбан и Путин. "Орбан изтъкна ясно, че войната е променила ситуацията. Това, което беше преди, е едно, а това, което е днес, е нещо друго. Онова е част от миналото", казва Немет.

"Това, разбира се, е добро правителство"

Предизборна кампания се води и на бензиностанциите. Правителството замрази цените: литър бензин или дизел струва около 1,30 евро. Според собственика на бензиностанция Ласло Гепеш това решение е "катастрофа".

Клиентите обаче са доволни от ниските цени на горивата, а плакати на Орбан навсякъде край бензиностанциите из страната помагат на купувачите да не забравят на кого трябва да са благодарни. "Това, разбира се, е добро правителство. Защо да го смятаме за лошо, щом налага такива мерки?", казва Йозеф, който тъкмо си пълни резервоара. Гюла, също клиент на бензиностанцията, се съгласява: "Доволни сме. Дължим това единствено и само на правителството".

Привидна ли е стабилността?

Кандидатът на "Фидес" Немет участва в подиумна дискусия в Будапеща, в която се включва и Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан. По повод на войната, той заема позиция, която е неочаквано близка до европейската. "Мисля, че трябва да говорим и за това как да се засили военното сътрудничество в рамките на Европа. Естествено - НАТО ни е важно, но на европейско ниво трябва да работим заедно в тази сфера."

Дълги години унгарският премиер поддържаше добри отношения с руския президент.

Слушателите са верни поддръжници на Орбан. Клара и съпругът ѝ Денис не се смущават ни най-малко от близостта на Орбан с Путин. "Добрите отношения с Русия са важни", казва Клара. Според Денис пък вината за войната изобщо не е на Русия. "Кой предизвика войната между Русия и Украйна? Америка", твърди той.

Опозиционната кандидатка Бернадет Шел от своя страна упреква правителството на Орбан в манипулации. Стабилността, която правителството обещава, е илюзия: "Това е като промиване на мозъци. Фактически в съседство се води война. Най-добрият приятел на Орбан я започна, атакувайки една суверенна страна. Хората бягат и идват при нас", посочва тя. "Ние се опитваме да им помогнем. В магазините вече не можем да си позволим да купим същото количество хранителни продукти, каквото миналата седмица. Това вече не е стабилност."

Младите се опасяват, че ще спечели "Фидес"

Опозицията се радва на най-голяма подкрепа от страна на младите. Балаш и Петер се надяват на промяна, но нямат големи очаквания. "За съжаление имам чувството, че правителството ще спечели от украинската криза", казва Балаш.

Петер вижда нещата по сходен начин. "Опозиционните избиратели намират връзките с Путин за неприемливи, но мисля, че избирателите на "Фидес" не се безпокоят от това, тъй като правителството успя да убеди тези хора, че близките отношения с Русия са добри за нас. Мисля, че това няма да повлияе наистина на изборните резултати."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    44 36 Отговор
    Разбира се, че ще остане. С Вучката другата неделя взимат смазващи победи. А малко след тях и Баце на бяло магаре се задава.
  • 2 кукуригу

    92 27 Отговор
    Статията внушава - в Унгария има инфлация, защото Орбан е близък с Путин и не доставя оръжия на Украйна.
  • 3 сорос

    20 58 Отговор
    Няма, ще си ходи.
  • 4 Слава Украйна

    36 91 Отговор
    Нямаме нужда от унгарски Путин

    Коментиран от #18, #19, #20, #30

  • 5 зелен петел

    104 25 Отговор
    Ще остане ли Виктор Орбан на власт? ОПРЕДЕЛЕНО-ДА!
  • 6 Гост

    89 21 Отговор
    А не ве швепс. Единствения иистински лидер.
  • 7 big

    94 19 Отговор
    Според мен унгарците нямат друг шанс, той е единствения политик в ЕС, който поставя интереса на народа си на първо място! В тази сложна ситуация гледа да изкара максимална полза пак за тях, в резултат на безмозъчната русофобска политика на ЕС!
  • 8 Дедо ви

    92 17 Отговор
    Ако не го искат унгарците дайте го на нас. Ние не сме имали добър управник от 100 години, така че ще сме доволни и на такъв втора употреба.
  • 9 4444

    88 19 Отговор
    Единственият политик, който показа, че го е грижа за народа му, дано да го оценят.
  • 10 хаааха

    80 17 Отговор
    Орбан е един от малкото политици,защитаващи интересите на собствената си държава,а дали ще бъде избран...не сме гадатели

    Коментиран от #34

  • 11 г-н

    64 16 Отговор
    Ако искат соросята да командват да го сменят ще я патят като нас с МУТРАТА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стоян георгиев

    24 64 Отговор
    и тоя путлеров приятел заминава в историята.

    Коментиран от #14

  • 14 хаааха

    43 19 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    браво стоенчо,за теб знаем,че си фен на такива като Зеленски,ко ша каиш като избега от Украйна да дойде при нас и да ни оправи по същият начин,както украинците

    Коментиран от #31

  • 15 Гейбръхам Линколн

    33 18 Отговор
    Ааа...почнахте ли го човека..Брее..аз мислих че поне седмица ще му оставите от кумова срама.Нещастни мисиропитеци
  • 16 макс

    55 20 Отговор
    Респект към този човек и неговите трезви решения като премиер на страната си.За съжаление,над 30 години не можем да случим на такъв премиер.Само мишки!!!
  • 17 Орбан ще бъде Преизбран!! Неутралитет

    57 26 Отговор
    Най мъдрото решение взе Орбан! Държавник с Гръбнак и железни топки!? Успех на Изборите!??

    Коментиран от #21

  • 18 отворко

    42 22 Отговор

    До коментар #4 от "Слава Украйна":

    Имаме нужда от добър живот , няма значение кой е на власт! Унгарците добре живеят при Орбан иди и виж!
  • 19 Ама,

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Слава Украйна":

    Транскарпария ще им я освободите,а?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Понеже

    10 18 Отговор

    До коментар #17 от "Орбан ще бъде Преизбран!! Неутралитет":

    Има си свои концепции.Дано успее
  • 22 SCH JVLIVS II

    23 38 Отговор
    Виктор Орбан ,Румен Радев, Марин Льо Пен и Земур трябва да ги натоварят на самолет и завинаги в Русия при другаря Путин. Живота в Европа и балканите ще стане по хубав

    Коментиран от #45

  • 23 Баце

    18 16 Отговор
    Ако не му правят майдани що да не остане?
  • 24 pepy

    28 5 Отговор
    Приятелят на Орбан е приятел на Бибитко... Орбан и Бибитко - приятели...

    Феновете на Орбан - фенове на Бибитко... Стана тя каквато стана...

  • 25 патриот

    29 30 Отговор
    Ето къде е злото по страни: в Унгария-Орбан, в русия-лилиПут, в Б-я фатмака,в Сърбия-Вучич
    В Полша,Чехия,Словакия,Словения,Литва,Латвия,Естония,Румъния и цял свят нима зло-всички
    мразят Лилипута.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 незнайко

    33 23 Отговор
    Единственния здавомислещ лидер няма как да не остане начело на страната си ! Ако и останалите лидери в ЕС мислеха за страните си без да се подчиняват на САЩ, Европа щеше да е РАЙ !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 соломон напасания

    25 18 Отговор
    Ако не го изберете дайте го при нас . Достоен политик който в нито един момент не се спусна на нивото на нашите подлоги .
  • 30 да живее България

    7 18 Отговор

    До коментар #4 от "Слава Украйна":

    Тебе забравихме да питаме !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    18 24 Отговор
    зеленски не се налга да бяга .и украина с подобни политици ще се оправи много по-бързо от нас.ние нямаме мъже като зеленски или кличко.при нас са все подобни на теб екземпляри.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 JEFF

    18 8 Отговор

    До коментар #10 от "хаааха":

    Не , Орбан защитава само собствените си интереси .

    Коментиран от #35

  • 35 хаааха

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    ок,я да ги чуем какви са те?
  • 36 Запознат

    15 2 Отговор
    Ако Европа има 5 човека като Орбан и са ръководители на Германия, Франция,Италия и Испания .....Европейския съюз щеше да е локомотива на света. Полша не я слагам защото са по лоши от Германия през 1941г ,голяма държава но фашисти. Ние Българите само можем да си мечтаем за личност като Орбан.....ама ние си мечтаем вече 900години, не бъркам 900г.
  • 37 как ще го направи

    2 10 Отговор
    Той Венецуелски машини ли ще ползва?
  • 38 Запознат

    8 1 Отговор
    Хляба 60стотинки, бензина 2.10лв .........това са цени в Украйна ,държава във воина. България без воина загива всеки ден. Дали Орбан така се отнася с Унгарците така както нашите велики идиоти които не се накрадоха и продават всичко за което не са работили и един ден. Българина прави струва ....но друг взима парите....това е истината. Цените в Украина са истински .....след 30дни воина.
  • 39 Потресен

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Кой го интересува мнението на тотално неграмотен човек като теб? Не само си неграмотен, но и пишеш глупости.
  • 40 Да бее.

    12 2 Отговор
    Ще остане, ще останее.... А повечето еврогейзки с.оросоиди и глобалисти ще се гръмнат.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 stan40

    1 0 Отговор
    Ако на унгарците им е омръзнало да живеят добре няма да преизберат Орбан.
  • 45 stan40

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "SCH JVLIVS II":

    Всичките застават зад националните си интереси. Какво лошо има в това? Не ви ли омръзна глобалистите да ви правят на тъпи роби промивайки ви мозъците Със сапункени новини.
  • 46 stan40

    1 0 Отговор
    Всичките застават зад националните си интереси. Какво лошо има в това? Не ви ли омръзна глобалистите да ви правят на тъпи роби промивайки ви мозъците Със сапункени новини.
Новини по държави: