Last news in Fakti

1 Април, 2022 19:50 676 8

Теми на предстоящата сесия на ЕП: украински деца, енергия, право на поправка

  • еп-
  • европейски парламент-
  • теми-
  • пленарна-
  • сесия-
  • енергия-
  • украински деца-
  • инфраструктура

Темите на пленарната сесия през април са закрилата на деца бежанци от Украйна, сигурността и отбраната на ЕС и финансирането на енергийната инфраструктура

Теми на предстоящата сесия на ЕП: украински деца, енергия, право на поправка - 1
Снимка: Shutterstock

Темите на пленарната сесия през април са закрилата на деца бежанци от Украйна, сигурността и отбраната на ЕС и финансирането на енергийната инфраструктура

Войната в Украйна

От началото на руското нашествие в Украйна, над четири милиона души са напуснали домовете си и са потърсили подслон в страни от ЕС, като половината не са навършили още пълнолетие. Депутатите ще обсъдят във вторник как могат да бъдат защитени децата от трафиканти на хора и други рискове и как могат да получат образование в страните от ЕС. Парламентът ще гласува резолюция в четвъртък.

Войната ще бъде тема на дискусия и в сряда, когато депутатите ще оценят резултатите от срещата на върха на ЕС на 24-25 март. Тогава лидерите на страните в ЕС разискваха европейския отговор на руското нашествие и последиците за икономиката от войната, особено от високите цени на енергията. В дебата ще участват и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Енергия и климат

Във вторник депутатите се очаква да подкрепят актуализирани правила за финансиране на проекти за трансевропейска енергийна инфраструктура. Те ще подпомагат свързването на националните пазари и сигурността на доставките, ще насърчават конкуренцията и ще работят за набавянето на повече енергия от възобновяемите източници в съгласие с целите на Зеления пакт.

Отбрана

Ръководителят на външната политика на ЕС, Жозеп Борел, ще отговаря във вторник на въпроси на депутати за Стратегическия компас - планът на ЕС за защита на европейската сигурност през следващите 10 години. Документът бе одобрен от Съвета в края на март.

Право на поправка

Депутатите ще изразят позиция относно плановете на Комисията за регламентиране на правото на потребителите да изискват поправка на закупени стоки. Парламентът настоява за край на планираното остаряване, по-дълготрайни продукти, които подлежат на поправка, предоставяне на ясна информация на етикетите и по-дълги гаранционни срокове.

Жените в Афганистан

Влошаващите се условия за жените в Афганистан ще бъдат тема на дебат с Жозеп Борел във вторник и на резолюция, която ще се гласува в сряда. Момичетата не могат да посещават повече училище след 6-ти клас, а на жените се забранява да летят със самолет, ако не са придружени от мъж.

Управление на данни

В сряда депутатите ще гласуват нови правила, които да улеснят споделянето на данни и реализирането на потенциала на изкуствения интелект. Актът за управлението на данните определя правила за неутралност на пазарите на данни, прави по-лесно използването на данни от публичния сектор и създава европейски пространства за обмен на данни в стратегически сектори като мобилност, финанси и производство.

Разлика в заплащането на мъжете и жените

Депутатите ще гласуват във вторник по нови правила, целящи да намалят разликата в заплащането на мъжете и жените чрез въвеждане на по-голяма прозрачност на заплатите. Парламентът иска компании с повече от 50 служители да улеснят служителите си да сравняват заплащанията и да откриват необосновани разлики.

Бюджет за 2023 г.

Във вторник Парламентът ще изрази приоритетите си за бюджета на ЕС за 2023 г. Сред тях се очакват да бъдат икономическото възстановяване, здравеопазването, младите хора и последствията от войната в Украйна


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеята на ангелите

    11 0 Отговор
    Стига се правихте на ощипани моми,влизайте в крак с Русия,ТЯ командва парада..
  • 2 Папа

    10 0 Отговор
    Гали. Пълни некъдърни и зависими от сащ
  • 3 защо

    9 0 Отговор
    стига с тея укри и ревливия зеленски - плачко
    българските деца по 38 лн на месец - за укрите 40 на ден 1200 месечно - има хора дето работят и не взимат толкова
  • 4 Само питам

    10 0 Отговор
    Само децата на Украйна ли ще защитаваме?Нашите кучета ги яли.
  • 5 защо

    8 0 Отговор
    за пенсионера дори - дето броят стотинките да вържат 2-та края 2 лв потребителска в болниците - за укрите вс безплатно - за нас не е
  • 6 защо

    6 0 Отговор
    защо и помощи ще им събираме - три протеста имахме пред украинското посолство през годините че ни горяха българското знаме - а украинския посланник се хилеше и обясняваше че объркали цвета син със зелен
    - тоя същия посланник има наи големия хотел в бургас и не пуска украинци
  • 7 4823

    2 0 Отговор
    Правото на поправка е много важно право - да не мой да прайш часмаг, тва е за Ганьо
  • 8 ФЕЙК

    5 0 Отговор
    За какви украински деца става въпрос? Кръвожадните ушанки ги изпозаклаха и изядоха сурови!
Новини по държави: