Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2022 13:38 936 26

Цветлин Йовчев: Русия има интерес от стопиране процеса на интеграция на РСМ в ЕС

  • цветлин йовчев-
  • русия-
  • интерес-
  • стопиране-
  • интеграция-
  • рсм

Китай е ключов играч за развитието на сценариите за Украйна, коментира бившият шеф на ДАНС

Цветлин Йовчев: Русия има интерес от стопиране процеса на интеграция на РСМ в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

"България трябва да изпрати военна помощ за Украйна. Категорично. Ако ние останем пасивни, не само е абсолютно неприемливо от морална гледна точка, но това ще позволи на Путин да продължи в тази посока. Ако той не бъде спрян при тази си агресия и не получи урок, че тези действия са неприемливи в съвременния свят, той ще продължи и ще разшири тази агресия и към други страни. Бездействието към всичко, което се случи в Грузия, а по-късно и в Крим, доведе до това, което се случва в Украйна". Коментарът направи пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).

Той беше категоричен, че помощта за страна, която се бори за суверенитета си, не може да се нарече "наливане на масло в огъня".
Изходът от войната в Украйна зависи от развитието на бойните действия, от ефективността на санкциите срещу Русия и от глобалната геополитическа обстановка. Ключов играч остава Китай - действията и решенията на Пекин ще бъдат ключови за това как ще се развият сценариите за Украйна", коментира Йовчев.

Той уточни, че, заставането на Китай на страната на международната общност, като наложи санкции и ограничи връзките си с Москва, или на страната на Русия - това са различни ситуации, които ще водят до различни сценарии:

"Очакванията ми са Пекин да запази позицията си, която има и към момента, и не можем да очакваме някаква съществена подкрепа за Русия".
Според него руската армия се прегрупира, а не се изтегля:

"Войските са пренасочени към южната и източната част на Украйна. Вероятно това цели да се наложи контрол в Донецк, Лугански и коридор до Крим, както и тези райони, които дават излаз на Азовско и Черно море. Това ще се отрази на преговорите Москва - Киев".

Йовчев подчерта, че Русия е променила тактиката си заради това, че не е в състояние да реализира целите, които предварително бяха поставени. Той допусна Москва да не разполага с достатъчно средства, за да приключи конфликта по начин, по който иска. Цветлин Йовчев изказа мнение, че Русия има интерес от стопиране на процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС, за да не загуби влиянието си в региона.
"Трябва да се даде ясен сигнал и на Русия, че такива действия не са приемливи и спрямо тях ще бъде реагирано доста остро", така той коментира разследването за шпионаж в полза на Русия на двама служители на средно ръководно ниво в Държавната агенция „Национална сигурност“ и един - на ръководно ниво над средно в министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    22 0 Отговор
    Този унищожи техническите служби на МВР!
  • 2 Истината

    17 0 Отговор
    Ти искаше заедно с Орешарски да сваляте санкциите на ЕС срещу Русия! Сега обърна палачинката.
  • 3 user

    23 0 Отговор
    Абе продажни измекяри Русия има няма интерес от влизането на Северна Македония в ЕС е без значение. Македонците трябва да си изчистят учебниците с обидни квалификации за българите и да се спазват договора за добросъседство, а не да ни разиграват. Който пусне Северна Македония в ЕС без това да е станало е продажен национален предател макар и да е ясно, че Киро и останалите измамници, които докопаха власт с манипулации и фалшификации са поставени от чужди сили точно с тази цел!
  • 4 българина

    17 0 Отговор
    България съшо, всеки си има причини! докато маледонците не преброят 500 хил българи а не 3500, ЕС ЙОК! Русия ли броиха гласовете или краварски джагали?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    9 0 Отговор
    Тоя е пълен измекяр! Не знам защо го държат в библиотекарския!

    Коментиран от #23, #25

  • 7 МОЙ

    10 0 Отговор
    Не ни трябват македонците и едномилионното им албанско население. България НЯМА ИЗГОДА ОТ ТОВА. Ние можем само да загубим. НЕ НА МАКЕДОНИЯ В ЕС.
  • 8 Недоумение

    7 0 Отговор
    Какъв морал у нас бе човек? Ти нов ли си?
  • 9 2323

    11 0 Отговор
    Поредният боклук, завърщил Военноморското при соца и след революцията решил да се преквалифицира на чекист в ДАНС по руската линия. Хайде в канавката клетвопрестъпник.
  • 10 !!!?

    13 0 Отговор
    За това ли от С. Македония гонят руски дипломати?
    Ай стига с тия сърбомански номера, навелисте се пред американците и не ви пука за българската история-задминахте и комунистите..пфууу..
  • 11 9689

    11 0 Отговор
    Плъх.
  • 12 Селяк

    10 0 Отговор
    Абе то и народа има същия интерес като Русия. Нещо започнахте все с Русия да се извинявате, а тя дори и хабер си няма какво говорите! И риск един сланчоглед, като останалите - където е слънцето на там се въртиш!
  • 13 новите опорни точки

    14 0 Отговор
    И този изпълзя да дрънка глупости.
    Нали Македония е в НАТО, какво руско влияние?
  • 14 Ала бала

    10 0 Отговор
    Болшинството от хората, завършили Морско училище, са готини пичове! Обаче този е позор за випуска си и това съм го чувал от негови съвипускници, та дори не искат да го споменават!
  • 15 нснс

    6 0 Отговор
    нали знаете от коя партия беше „
  • 16 мой

    8 0 Отговор
    За България ще бъде пагубно приемането на С.Македония в ЕС.
    Ето защо:
    1. Един милион албанци, които скоро ще станат повече от християнското население в държавата.
    2. Цялата държава е зачената и напоена с омраза към България и това няма да се промени с влизането им в ЕС, напротив, ще имат достъп до европейски институции, до налагане на вето и прокрарване на антибългарска политика.
    3. България, като най-беден регион получава пари за развитието си от ЕС, голяма част от тези пари ще бъдат пренасочени към тях.
    4. ЕС не може да се справи със собствените си проблеми и още един такъв (С. Македония) не е нужен на съюза сега.
    5. Приемането на С.Македония означава над едини милион мразещи България в Европейският съюз.
  • 17 Послушко

    5 0 Отговор
    Слугинчо БЪЛГАРИЯ ИМА ИНТЕРЕС ШИПТЕРИТЕ ДА НЕ ВЛЯЗАТ В ЕС НЕ РУСИЯ ТИЯ МИЗЕРАБЪЛИ СМО СЕЧЕНО НИ ПРАВЯТ А ПОДЛОГИ КАТО ТЕБ ГИ ТОЛЕРИРАТ
  • 18 Олга

    5 0 Отговор
    Военната помощ на Украйна - пари на вятър, тъй като после БГ трябва да харчи пари и да възстановява въоръжение за себе си, а Русия според плана си за демилитаризация ще унищожи военната инфраструктура на Украйна до нула без никакъв шанс тя да бъде възстановена. Никой да не съмнява,че Русия ще завърши планираното.
  • 19 Перла в короната

    5 0 Отговор
    Чети книгите на Фрийдман. Американците не крият, че интерес от конфликти в Европа има единствено те - САЩ. Така управляват - разделяй и владей.

    Коментиран от #24

  • 20 Македонско девойче

    0 0 Отговор
    Искат и мен и Белоногата ви Гергана. Нали знаета за какво?
  • 21 унищожител

    0 0 Отговор
    севрна македонякия е бъдещата украйна за българия. украйна и македонякия ще бъдат разрушени.
  • 22 разрушител

    0 0 Отговор
    само дебили и -зроди от слугинажа на фащ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Така е !

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перла в короната":

    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на
    Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo
    нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и
    Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 25 Държат го

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    защото "Библиотекарският" е ПУЦ-а на ДПС. Там са на хранилка доказани турски мeкeрeта.
  • 26 Болярин

    0 0 Отговор
    Интересите на Русия не са интереси, с който България ще се съобразява !
    РСМ изпълнява договора от 2017 г. и ветото отпада, а не с някой си НИКОЙ да се съобразяваме !!!
Новини по държави: