Last news in Fakti

5 Април, 2022 13:50 996 2

Президентите на Турция и Казахстан обсъдиха ситуацията в Украйна

  • казахстан-
  • турция-
  • едроган-
  • касим-жомарт токаев-
  • президент

Казахстан и Турция отбелязаха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения

Президентите на Турция и Казахстан обсъдиха ситуацията в Украйна - 1
Снимкa: Shutterstock

Президентът на Казахстан Токаев и турският президент Ердоган си размениха поздравления в чест на Рамазан. Освен това казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев обсъди ситуацията в Украйна с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, съобщава пресслужбата на Акорда.

„Касим-Жомарт Токаев проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. В началото на разговора Касим-Жомарт Токаев и Реджеп Тайип Ердоган си размениха поздравления по повод началото на свещения месец Рамазан“, се казва в изявлението.

През март т.г. Казахстан и Турция отбелязаха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Държавните глави отбелязаха със задоволство положителната динамика в развитието на търговско-икономическите връзки. Касим-Жомарт Токаев заяви, че е важно да се увеличи обемът на двустранната търговия до $5 милиарда, а след това до $10 милиарда в обозримо бъдеще.

Турският лидер изрази надежда, че планираното за май държавно посещение на президента на Казахстан в Анкара ще даде нов тласък за развитието на многостранните отношения между двете страни.

„Президентите също така обстойно размениха мнения по актуални въпроси от международния и регионалния дневен ред. Касим-Жомарт Токаев високо оцени ефективността на мироопазващите усилия на президента Ердоган за мирно разрешаване на ситуацията в Украйна“, съобщава Акорда.

Разговорът между държавните глави е протекъл в традиционно приятелска атмосфера, пише изданието oqu.news.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво става?

    5 5 Отговор
    Всички направиха пътека до сарая на султана да обсъждат с него ситуацията в Украйна. Да не би той да е скритият кукловод който дърпа конците на Путин и Зеленски?
  • 2 Да се разбира

    1 3 Отговор
    Европа и Америка са натиснали Ердоган да проси газ от Казахстан