Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2022 18:41 11 292 87

Ето защо руснаците подкрепят войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • лев гудков-
  • левада-
  • пропаганда

Защо руснаците подкрепят войната в Украйна? Защо не се съпротивляват срещу пропагандата?

Ето защо руснаците подкрепят войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мнозинството руснаци подкрепят действията на руските власти, показа проучване, проведено след нахлуването на Русия в Украйна. До същия извод стига и изследване на центъра "Левада", проведено между 24 и 30 март. Резултатите от него обобщава в интервю за ДВ ръководителят на центъра Лев Гудков.

Вашето изследване показа, че над 80 процента от руските граждани одобряват руската инвазия в Украйна. Как се обяснява тази висока степен на одобрение от страна на руското население?

Още новини от Украйна

Лев Гудков: Две са причините за това. Първата е строгата цензура, почти напълно блокираните алтернативни и независими източници на информация. Има хора, които намират начин да заобиколят тази блокада, но те са малко. Основната част от руското население получава информация единствено от държавната телевизия, която се превърна в мощен инструмент за пропаганда, залагащ на лъжливата и агресивна демагогия. И понеже хората не могат да оценят достоверността на тази информация, те приемат за истина всичко, което им показват по телевизията.

Една друга по-малка част от населението се информира и от социалните мрежи - най-вече от платформата Телеграм. Тези хора оценяват по различен начин събитията в Украйна. И тук има пряка връзка между позицията им и възрастта и местожителството. Колкото по-млади са, толкова по-негативна е оценката им за действията на правителството и войната в Украйна. Същата зависимост се проявява и по отношение на тяхното местоживеене: в Москва например реагират с най-голямо възмущение и тревога на действията на руските военни в Украйна.

На населението се внушава една много примитивна идеология: Путин е принуден да нахлуе превантивно в Украйна, за да я избави от нацизма и да намали заплахата от доближаването на НАТО до руските граници. Това е стара демагогия, разпространявана още по съветско време. Но след 2014 година тя се възприема в много по-голяма степен от населението - особено в провинцията и от по-ниско образованите хора.

Но защо хората вярват на тази пропаганда?

Лев Гудков: На тази пропаганда вярва около половината от населението. Останалите, подкрепящи действията на Кремъл, се съгласява от конформистки съображения, от чист опортюнизъм и защото не желае да влиза в конфликт с властта. Защото пропагандата говори с гласа на самата власт.

Тук е много важно да се разбере какви са аргументите на тази пропаганда. Нахлувайки в Украйна, Русия нарушава международното право, това е така. Но повечето руснаци смятат това за правилно, тъй като Путин защитавал руските граждани от някакъв геноцид на украинските нацисти и фашисти. Тази теза е много важна, защото тя е част от ключовия момент, засягащ колективната идентичност. Това е езикът на Втората световна война, езикът на борбата срещу фашизма. Затова тази пропаганда включва и военната символика - култът към победата и реториката на победителите, което ограничава рационалното мислене, фактологията и способности за анализ на ситуацията.

В същото време тази пропаганда работи непрекъснато. Тя не представя убедителни доказателства, а цели да повлияе на масовото съзнание: показват на хората снимки на убити хора и разрушени домове, като същевременно им се внушава, че това е дело на украинските фашисти и националисти, които унищожавали или унижавали руското население в Донбас. Именно за да се спре това нещо, руските власти действали по този начин. Не се казва нито думичка за руските загуби, за съпротивата на украинците или за мародерствата на руските войници.

Само една малка част от хората са способни да се съпротивляват на подобна информационна агресия, на такава демагогия. За тази цел са нужни много ясни възгледи и убеждения, каквито повечето хора нямат. За тях това е някаква виртуална реалност, която не се отразява на ежедневието им.

Представителна ли е тази нагласа към действията на руските военни в Украйна, или хората просто се страхуват да кажат какво мислят наистина, защото знаят как постъпват в Русия с инакомислещите?

Лев Гудков: Мит е, че хората се страхуват да казват истината. За да имат такива опасения, те трябва най-напред да имат и други убеждения. А откъде да се вземат тези други убеждения, след като от 20 години обработват хората по този начин, след като в страната биват възстановявани тоталитарните институции и работи много мощна пропаганда?

В най-добрия случай само някакви 10-12 процента от аудиторията ползват за източник независими медии, в т.ч. и платформата Телеграм. Масово хората гледат телевизия - именно нея смятат за най-достоверния източник на информация и интерпретация на събитията. Освен това цялата образователна система е подчинена на правителствената идеология. Ако има хора, които отказват да отговарят на въпроси, то това са онези, които са против Путин. А те са малцинство.

А има ли някакъв шанс руското общество в някакъв момент да започне да задава критични въпроси - например за това, че в Украйна умират хора, или пък за действията на руските власти?

Лев Гудков: За да се събуди руското общество са нужни политически и обществени организации, трябва да има обществена дискусия. В момента всичко това е блокирано и безкрайно трудно. Хората усещат огромния риск: тази информационна блокада, блокирането на възможностите за всякаква обществена дискусия, преследването на политици - всичко това кара хората да се затварят в личния си живот, лишава ги от възможността за обществена дискусия и колективни действия. Виждаме как готовността за протести рязко спадна през последната година.

Значително намаля делът на либерално мислещите хора в Русия, а миграцията значително се увеличи: според различни оценки около 200 000 души са напуснали Русия само през последния месец. Основно това са по-образованата, по-енергичната, по-млада и по-предприемчива част от населението. Това са онези, които усещат, че действията на режима не съответстват на тяхното разбиране за цивилизационно и политическо поведение. Те си дават сметка за това какво се случва в Украйна. Но в самата Русия това е все по-трудно.

Кога хората в Русия ще проумеят какво се случва? От какво зависи това?

Лев Гудков: Мисля, че това зависи на първо място от икономическите последици за населението - може би към средата на това лято то ще ги усети. Вторият важен момент са реалните руски военни загуби в Украйна - когато тази информация започне да пробива наложената цензура. Третият момент, ако приемем, че ще настъпи, е фактическото поражение на Русия във войната. Това са трите най-важни фактора, за които обаче е още много рано да съдим.

Автор Антон Сорокин


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петьо Петров

    114 27 Отговор
    Искам да попитам всички коментиращи, има ли поне една новина от демократичната преса, която да е потвърдена от независим източник? Всеки казва, че според украински източници се твърди, но посочете ми моля нещо потвърдено от така развитите западни разузнавания, освен инвазията на Русия и неините дислокации. Новината за Буча е потвърдена от сателит на Таймс, не знам дали има такъв, но НАСА със сигурност има и не се ангажират с потвърждение. Видях как се ограбва магазин посред бял ден при широко отворени врати, но...без продавачи и клиенти. Явно са били поканени там. Видях много неща,но неизвестно защо никоя държава не го подвърждава, а само казват, че е така, понеже Украйна го е казала.
    Изводите за вас!

    Коментиран от #65, #77, #79

  • 3 Майна

    76 21 Отговор
    Вятър и мъгла...
    Вижте нещо важно-,,Цялото бърборене за „срива на руските пазари“, прекратяването на чуждестранните инвестиции, унищожаването на рублата, „пълното търговско ембарго“, изгонването на Русия от „общността на нациите“ и така нататък – това е за зомбираните галерии. Иран се занимава със същото нещо от четири десетилетия и оцеля.

    Москва също обмисля система за плащане в рупия-рубли за индийските търговци на петрол, докато Саудитска Арабия може да започне да определя цената на част от своя брент в юани за китайски търговци.

    „Пазарът на петрол и в допълнение целият световен пазар на суровини е застрахователна полица за статута на долара като резервна валута“, каза икономистът Гал Луфт, съдиректор на базирания във Вашингтон Институт за анализ на глобалната сигурност, който съавтор на книга за дедоларизацията.

    "Ако този блок бъде изваден от стената, стената ще започне да се руши.",,

    Коментиран от #25

  • 4 Анализатор

    44 93 Отговор
    Чета за заблудените руснаци и донякъде разбирам защо са в заблуда. те нямат други източници за информация.

    Но се сещам за нашите Путинофили и русофили, те имат достъп до световния печат.
    Основният ми извод е : ПРОСТОТИЯ до ШИЯ!!!

    Коментиран от #35, #58

  • 5 А кога

    91 21 Отговор
    Факти ще проумеят че на DW вярват само хора с недоразвит умствен капацитет
  • 6 ЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ ТОВА

    49 5 Отговор
    реч на управителя на Банката за международни разплащания Аугустин Карстенс.

    Ако някой не е запознат, Банката за международни разплащания е такава централна банка за всички национални централни банки.

    Основни точки от речта му:

    — Основните лихвени проценти ще се повишат
    Фед прецака прогнозата си за инфлация
    - Пазарът на труда вече не може да се разглежда като самостоятелен индикатор за състоянието на икономиката
    — Паричната политика на централната банка след 1991 г. вече не е от значение
    - Преходът на "временния" инфлационен натиск в инфлация като постоянно състояние на икономиката беше пропуснат, последствията все още не могат да си представят
    — Не трябва да очакваме незабавно облекчаване на инфлационния натиск
    — Глобализация на боклука
    Централните банки ще имат късмет, ако изобщо продължат да съществуват в сегашния си вид
  • 7 Руся

    83 22 Отговор
    Абе аре моля ви се! Пропагандата ни е виновна. Как милиони хора извън Русия я подкрепят? Та те не са в тази сфера на пропагандата! Хич не ни интересува най-вече какво ни казват чужди източници. Има ли нацита, а то си има бая, значи ще ги мачкаме до последния патрон. Цяла Европа се прави, че там никога не е имало нацисти... Което крайно ни смущава. Хич няма да вярваме на който и да било. Много са се объркали да си мечтаят, че руснака ще позволи фашаги да живеят на границите му.

    Коментиран от #71

  • 8 Майна

    85 25 Отговор
    Доларът умря, това е..,,САНКЦИОНИРАХА СЕ,, сами, руската рубла се вдигна и РУСИЯ ЩЕ ПРОСПЕРИРА. ПУТИН Е ГОЛЯМ ПОЛИТИК и има прати в коша планът за СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО на глобалистите...
  • 9 поздравления

    24 42 Отговор
    Много точна статия

    Коментиран от #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вълци в агнешки кожи

    79 14 Отговор
    Това са западняците, самите те лъжат, мажът, блокират медии, занимават се с пропаганда и инсценировки пък си мислят че и руснаците са като тях, да ама не.
    Знаем ги тези демократични ценности, от тях вече на всички им се повръща, включително и на европейците.
  • 12 ханс

    38 7 Отговор
    Аман от тоя парцал
  • 13 Хаха

    64 12 Отговор
    А НАТО ли да подкрепят,които винаги са искали разпада на Русия и тихомълком се приближиха до тях
  • 14 Хаха

    20 52 Отговор
    Много е просто...другите 20% са убивани или изпращани в затвора. В една комунистическа диктатура, не е добра идея ако не си съгласен с диктатора. В северна корея одобрението е 100% 🤣

    Коментиран от #36

  • 15 Гаварит Масква

    18 43 Отговор
    Кремъл се е обзавел с няколко десетки арменски пропагандиста - Симонян, Монтян, Гаспарян и т.н. и облъчват денонощно мозъците на руснаците по телевизията. Гаспарян, да, този същият, който плюеше по България!
  • 16 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    11 35 Отговор
    РУ.ФИЛА СЕ ПОЗНАВА ПО ТОВА ЧЕ ЗНАЕ НА ВСЕКИ ЧАС КУРСА НА РУБ.ТА СПРЯМО ДОЛАРА😀😀😀
  • 17 Кобра бг

    52 10 Отговор
    DW леле еталонна за честно и почтено показани новини .Мале колко лъжи само изричат и пишат краварите и техните подлоги от DW .
  • 18 Абсурдистан

    13 48 Отговор
    Руският народ никога в историята си не е живял в демокрация. Това определено деформира мисленето. Руснаците не се запитват дори относно крещящото противоречие, че главата на "нацистката" държава е евреин?!!! Но все някога ще се усетят и тогава ще стане страшно!

    Коментиран от #32

  • 19 ИСТОРИК

    23 7 Отговор
    МНОГО ПРОСТО. ЗАЩОТО Е БИЛА И Е ТЯХНА .

    Коментиран от #31

  • 20 А защо ние

    59 10 Отговор
    не се противопоставяме на безпрецедентната цензура и отвратителна пропаганда на която сме подложени? За това ли мечтаехме през 1989 година - да не смеем да си кажем мнението ако е различно от това на бай дрън и фон ла@нен? Преди поне си разказвахме вицове за тато, а сега ми прави впечатление че умните и обеазовани хора не смеят и да се пошегуват. А русофоби, това ли е според вас демокрацията? Да сте на страната на отявлени фашисти, това ли ви е солидарността?
  • 21 НЯКОЙ

    13 44 Отговор
    Когато Путин и неговото обкръжение на 9 май стоят пред народа си и няма нито един европейски лидер наоколо /освен Вучич и Орбан/ дали ще се зачудят какво става? А на площада ще марширува "непобедимая красная армия" - тази част от нея, която не е помирисала войната! Каква пародия!

    Коментиран от #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НЕВЕРОЯТЕН ФАКТ

    22 4 Отговор
    Колко па да е невероятен?! Либераста се познава по това, че мозъкът му е застинал в четвърти клас(оптимистично), а емоционално е на седем годишна възраст
  • 24 Иванушка 🇷🇺

    45 16 Отговор
    Не съм руснак, не живея в Русия но нашата позиция е Украйна трябва да се Разруши. Това е дълбоко деградирала, корумпирана нация без грам етически ценности. Всичко се върти около Открадни, Преееби другия. Цялата страна е една мръсна Тоалетна, която освен да срине друг начин няма как да се оправи.

    Коментиран от #49

  • 25 Бамбука

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Вятър и мъгла ? Лесен отговор - отваря се Московската борса, без ограничения и допълнителни условия. Пзарен механизъм в действие.
  • 26 !!!?

    19 30 Отговор
    Съдба - роден при Путин, служил на Путин, загинал за Путин !!!?

    Коментиран от #38, #52

  • 27 Само да напомня

    36 5 Отговор
    Че всички организации които получават финансиране от запада, в Русия се наричат чуждестранни агенти! Тая Левада е такава, можете да проверите в гугъл. Така че тва е западна пъртенка, една от многото.

    Коментиран от #37

  • 28 Путинофил

    10 17 Отговор
    Ние сме "братски" народи, защото страдаме от еднаква степен дебилизъм.
  • 29 каква пропаганда

    27 8 Отговор
    Пропагандата на Запада е антипропаганда, агония .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХОРЕОГРАФ

    24 7 Отговор

    До коментар #19 от "ИСТОРИК":

    И НИЕ КОГА ЩЕ ДЕНАЦИФИЦИРАМЕ МАКЕДОНИЯ
  • 32 Е па то

    13 18 Отговор

    До коментар #18 от "Абсурдистан":

    само до преди 100 години ги продаваха като добитък. Крепостни селяни.
  • 33 истина с фмалка корекция

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "поздравления":

    стига да смениш Русия с "цивилизования" запад и всичко си идва на мястото
  • 34 БПФ

    31 10 Отговор
    Защото са патриоти и защото знаят причините за тая война !!! Защото знаят, че в укpoпия има нацистка власт !!! И укрите НЕ им помагат да променят мнението си. Големи "герои" са когато разстрелват и колят войничета с вързани ръце. Но утре вместо тях ще тръгнат БАЩИТЕ им и милост за укpoпите НЯМА ДА ИМА.
  • 35 Фриман

    42 14 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    Не се опитвай да разбереш, няма да стане. Всеки, който следи хронологията на събития, напълно разбират защо се случи това и, че Русия нямаше друг избор. Може да се гърчите, да не одобрявате, но нещата от това не променят. В момента Русия даде първия отговор на дългогодишното нападение от страната на САЩ и имам усещане, че този удар, даже не пряк, ще доведе САЩ и долара до колапс. С нетерпение чакам Китай да се включи в играта и тогава ще настъпи край на хигемона. Не им трябват хиперзвук на руснаците, за да решат проблема, ще го решат с най-ценното за запада - с финансите!

    Коментиран от #44, #55

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами

    24 7 Отговор

    До коментар #27 от "Само да напомня":

    И дойче веле е такава, няма нищо странно тогава една лъжлива медия цитира друга лъжлива😁😁😁 перфектно, демократично, солидарно😁😁
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ⚜️Просветен⚜️

    28 9 Отговор
    Що не си смените името на Дойче Фактен? Аз ако искам да чета Дойчетата все щях да го напиша в търсачката! Половината Ви съдържание, най вече по значимите теми, а не сатенените гащи на инфлуенсърките, е статии на Дойче? Другата половина са преразкази на фейсбук и инстаграм! Ква медия сте вие? И да ми заклеймявате руската пропаганда , особено докато ми пробутвате западна такава , те това глупост ли е или толкова си можете???
  • 40 Как

    3 10 Отговор

    До коментар #21 от "НЯКОЙ":

    Ще има африкански племенни вождове на трибуната.
  • 41 Иван

    7 9 Отговор
    Сатанинската смрадлива Синагога създава конфликти по света.
  • 42 Хихихихии.. хихихихии

    9 16 Отговор
    ЗА..КОКОШКАТА ЗАТВОРЕНА В КОКОШАРНИК, ТОВА Е ... ЦЕЛИЯТ СВЯТ!
    Хихихихии... хихихихии.......
    ЕЕЕЕХ....МУРЗИЛКИ....МУРЗИЛКИ
  • 43 pepy

    22 4 Отговор
    "Мнозинството руснаци подкрепят действията на руските власти, показа проучване.."

    Подкрепа и то каква само...

  • 44 5 копейки на пост

    16 26 Отговор

    До коментар #35 от "Фриман":

    Има още много да драскаш. Какви финанси бе? Всеки път Манията за величие на руснаците завършваше с купонна система! Горбачов продаде ГДР за 12 милиарда дойче марки да купи салам, че иначе щяха да изпукат от глад.

    Коментиран от #51

  • 45 ФАКТИ

    6 3 Отговор
    Мръ..ни бокл..ци защо ме блокирате неорекъснато
  • 46 Въпрос

    16 7 Отговор
    Авторче,абонат съм на мобилна тв.Около 150 канала.Моля те,покажи ми поне един проруски.Олигофрен.
  • 47 Неизбежно

    14 27 Отговор
    Зомбиран народ Промити мозъци След войната с Украйна няма да могат да се възстановят и ще се разпаднат Републиките ще се отделят и рязко ще забогатеят защото природните богатства са при тях и парите ще остават за тях
  • 48 Лекар

    31 15 Отговор
    Цитирам "като същевременно им се внушава, че това е дело на украинските фашисти и националисти, които унищожавали или унижавали руското население в Донбас". Според тоя полка "Азов" не съществува, в Донбас Украйнската армия не обстрелва Донбас и не убива мирни жители, Украйна не забрани руският език, национализъм няма, изобщо те руснаците в Украйна си измислят щото са лъжци и само Укрите имат право на мнение. От такива хора дето винаги са прави и винаги другите са им виновни ми се повръща!!

    Коментиран от #50

  • 49 Свобода за Украйна

    5 14 Отговор

    До коментар #24 от "Иванушка 🇷🇺":

    Същото и в по голяма степен важи за Русия Хайде да оставим Украйна на мира
  • 50 pepy

    27 4 Отговор

    До коментар #48 от "Лекар":

    "... национализъм няма..."

    Според Кремъл и пригласящите му е РАЗРЕШЕНО да има само РУСКИ и ПРОРУСКИ национализъм...

    Какво ли ще правим, ако северните макета ни скочат, че МАКЕДОНСКИЯТ език не е официален в България, понеже има групи, които се самоопределят като македонци...
  • 51 Фриман

    18 16 Отговор

    До коментар #44 от "5 копейки на пост":

    С днешните цени на бензин в САЩ америте започнаха да крадат бенз от бензиностанции, а нищо фатално не се случи при тях, но ако Китай ще вкара санкции за САЩ, бъди убеден, това ще е края! 700мдрд е стокооборот на САЩ с Китай, ако започнат да изолират доставките на метали, нито Apple, Tesla или още някой си ще могат да произвеждат, спират работа и фалират, защото не могат да поддържат необходими продажби за да осигурят рентабилността.

    Коментиран от #56

  • 52 Фриман

    8 18 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Това са различни хора, смешко! Никой от гвардията на президента не участва в бойни действия, те са подбрани по ръст, да са красиви и се дислоцират в Кремъл! Не манипулирай хората с безразсъдните си действия.
  • 53 Новосибирск

    4 9 Отговор
    Повечето руснаци са безразлични към тази война. Войната продължава вече 8 години. Сега е само обостряне. С опит в САЩ. Большинству россиян эта война безразлична. Война уже 8 лет едет. Сейчас простое обострение. Переживают в США
  • 54 Демагогия

    17 15 Отговор
    Щото на Запад едно разнообразие на информация, ти да видиш... Тотално облъчване с проукраинска пропаганда!
  • 55 Анализатор

    20 23 Отговор

    До коментар #35 от "Фриман":

    1. Да не бъркаме Пут.ин с Русия. Путин е извратен престъпник с мания за власт. Той се вижда като поредния император на Русия.
    Само че империите в съвременния свят, вече не са на мода, а и руската е доста слаба - икономическо джудже.
    2. Ако Русия се ориентира към Китай, това ще е края на Русия. Китайската икономика е десетки пъти по-мощна от Руската. Китай ще погълне икономически Русия. Ще засели Руската губерния с китайци и забравете за Русия.
    Всъщност това е добра перспектива, защото ще изчезне и изроденото имперско мислене на руските "императори"
    3. Почти всички руски ръководители и царе са били отречени, от тези които са ги наследили, обикновено насилствено. Пут.ин няма да направи изключение.
    4. Цивилизования свят е в хиляди пъти по-мощен, както като икономика, така и като военна сила и най-важното - като начин на мислене и поведение.
    5. Постепенно Русия ще заприлича на Северна Корея. До това ще я доведе нейният режим, както и международната изолация.
    6. Ще дойде ден, когато Русия в този си вид, ще бъде заличена от политическата карта на света. Ще останат много на брой малки и бедни, варварски държавици. Този ден наближава.

    Коментиран от #63

  • 56 Ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #51 от "Фриман":

    Спри да спиш на течение. 😆
  • 57 То като при нас

    22 16 Отговор
    И ние сме с такава пропаганда, че и по голяма! Виждаме ежеминутно лъжи от Украйна, САЩ и лакея им Европа! Друга позиция, няма! Дори и сега, ме убеждават, че пропагандата е в Русия, а тук "истината"! 😃
  • 58 Не е важно

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    какво и къде четеш! Важно е дали можеш да отсяваш истината от лъжата, като правиш правилната причинно следствена връзка на фактите и да си задаваш правилните въпроси и да търсиш техните отговори! Можеш ли да го правиш, няма никакво значение кой какво пише, казва и показва! Не можеш ли, си шаран!
  • 59 Zoro

    20 10 Отговор
    Ако не е Путин смятате ли че следващия ако е истински руснак , а не внедрен англосаксонски агент, ще одобри разполагането на площадки с ракети на вратата на Русия? НАТО добре си прави сметката, но и друг я смята.
    А на българина му промиха мозъка и зад гърба му кой знае как се хилят.
  • 60 Хомосапиенс

    15 7 Отговор
    С две думи няма надежда за крепосните селяни.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хахаха

    12 6 Отговор

    До коментар #60 от "Хомосапиенс":

    Казва този който 700 години беше роб и е освободен от същите крепостни селяни.
  • 63 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Анализатор":

    Запази за себе си. Излез и обяснявай че ти нямаш нищо общо с вашея Президент.
  • 64 тои

    13 7 Отговор
    Не искам БЪЛГАРИЯ да е добре а искам РУСИЯ да е зле. БГ ОЛИГОФРЕНИЯ. ЛУД НАРОД..............
  • 65 Komapak

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Петьооооо. Потвърдено е че лилипутчето се намира в независима държава! Колкото по-бързо плиткото ти мозъче осъзнае този факт, толкова по-бързо ще спреш да ръсиш пропагандни мурзилски глупости. Освен ако не си на заплата де....
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Я Я Я Я ДА

    6 3 Отговор
    ЗАЩОТО СА ДУРАЦИ .............................................................................................................................
  • 69 дядото

    12 7 Отговор
    руския народ подкрепя правителството и войната в украйна защото.не вярват на алчните западни държави,защото не искат да ги управляват и ограбват нато и сащ,не искат да им насаждат запасни ценности и т.н.демоктрация.защото,много защото
  • 70 щом

    10 4 Отговор
    автора е дойче веле,ясно,няма смисъл даже да се чете,това е публикация предназначена за по умственно изостанали,а такива все още се намират
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ганю

    13 7 Отговор
    Спрете да изнасяте уран за сащ или капиталистически страни
    Путин е прав Украйна е фашистка мафиотска страна винаги е правила мръсотии на Русия
    Всичко добро за България е дошло от Русия всичко лошо от другаде
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Не само те

    11 5 Отговор
    А и мнозинството от цялото човечество я подкрепя, това е защитна и неизбежна операция, и не срещу украинците а срещу продажната им и корумпирана власт, която много си прилича с българската
  • 75 Явдд

    5 7 Отговор
    Само че когато на Китай му омръзне да мазни на Путин и мафиотите му за нафта , Рф престава да съществува в Азия с една двеста милионна армия и неутронни бомби, а ЕС взима европейската част с помощта на САЩ .
  • 76 факт

    4 10 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ПО ПРИНЦИП СА СИ НАЦИСТИ И ФАШИСТИ ПО ПРИРОДА..ТЕ ПО ПРИНЦИП ОБИЧАТ УБИЙСТВАТА ..ЗА ТЯХ ТОВА Е УДОВОЛСТВИЕ..ДОРИ ЩЕ ВИ ДАМ ЕДИН ПРИМЕР С ЕДНА МОЯ ПОЗНАТА РУСКИНЯ КОЯТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ..ЗА ДА СИ НАПРАВИТЕ САМИ ИЗВОДА КАКВО ХАРЕСВАТ КАТО ЦЯЛО РУСНАЦИТЕ..КАКВО ГИ ВЪЗБУЖДА ИЛИ ПРИВЛИЧА ТАКА ДА СЕ КАЖЕ..ТАЗИ МОЯ ПОСНАТА РУСКИНЯ..БЕШЕ ХАРЕСВАНА ОТ ДОСТА МЪЖЕ..НО НАЙ НАПОРИСТИ БЯХА ЕДИН АДВОКАТ ЕДИН АРХИТЕКТ И ЕДИН ВОЕНЕН ..И ТРИМАТА БЪЛГАРИ..ОТ ТРИМАТА/...НАЙ БЕДЕН НАЙ ТЪП И НАЙ ГРОЗЕН БЕШЕ ВОЕННИЯ...ЕДИН ДЕН ТЯ ПИТА МОЯТА ПРИЯТЕЛКА ЕЙ ТАКА В РАЗГОВОРА КОЯ ОТ ТРИМАТА МЪЖЕ СПОРЕД НЕЯ ДА ИЗБЕРЕ...МОЯТА ПРИЯТЕЛКА КАЗА АРХИТЕКТА..ЗАЩОТО БИЛ ИНТЕЛИГЕНТЕН ВЪЗПИТА И Т.Н...ОТГОВОРА НА РУСКИНЯТА БЕШЕ СЛЕДНИЯ...."ЗНАМ ЧЕ ДРУГИТЕ ДВАМА СА ПО КРАСИВИ И ПО БОГАТИ НО ИМАМ СЛАБОСТ КЪМ МЪЖЕ КОИТО СА СЕ ЗАНИМАВАТ С ОРЪЖИЯ..НЯКАК СИ ГИ ЧУВСТВАМ КАТО СИЛНИ МЪЖЕ"...ПРИ ОТГОВОРА АЗ И ПРИЯТЕЛКАТА МИ БУКВАЛНО СЕ ШАШНАХМЕ СЛЕД ТЕЗИ ДУМИ...РАЗБИРА СЕ ПРИЯТЕЛКАТА МИ ДЕЛИКАТНО Я ПОПИТА НО КАК МОЖЕ ДА ХАРЕСВАШ ЕДИН ВИД УБИЕЦ..РУСКИНЯТА КАЗА.."АМИ НЕ ЗНАМ ПАДАМ СИ ПО ТАКИВА МЪЖЕ"..,ТОВА МЕЖДУ ДРУГОТО БЕШЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ГОДИНИ..НО СЕГА СИ ОТГОВАРЯМ НА НЯКОИ ВЪПРОСИ..СВЪРЗАНИ С РУСНАЦИТЕ.И ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ В УКРАЙНА..ТЕ ЯВНО СА ЗАКЪРМЕНИ С ТАЗИ МИСЪЛ ЗА ОРУЖИЯ..ЗА ТЯХ ВОЙНАТА И ТОВА ДА УБИВАТ Е ВИД УДОВОЛСТВИЕ..А НЕ НЕЩО ЛОШО....И СЕГА СЛЕД КАТО СЕ СЛУЧИ ТОВА В УКРАЙНА..СЕ СЕТИХ ЗА ТОВА МОМИЧЕ...И СЕ ПИТАМ АКО ЗА ЕДНА ЖЕНА УБИЙСТВОТО Е СТРАСТ..КАКВО ОСТАВА ЗА МЪЖЕТЕ ИМ..ТА
  • 77 факт

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    ..,ВЪПРОСА Е КАКВО НЕРЕДНО НАПРАВИХА УКРАИНЦИТЕ ЧЕ РУСИЯ ГИ НАПАДНА..ТОВА ЧЕ УКРАЙНА ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО..ДОСТАТЪЧЕН И ОСНОВАТЕЛЕН ПОВОД ЛИ Е РУСИЯ ДА ГИ НАПАДМЕ..ПРИЕМАМ АКО ПРЕДТЕКТА БЕШЕ ЧЕ В УКРАЙНА СЕ ВЪРШАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ..И ДРУГИ ТАКИВА..САМО ЧЕ ТОЗИ ПРЕДТЕКСТ СЕ ПОЯВИ НЯКАК СИ ДОСТА ПО КЪСНО СЛЕД КАТО РУСИЯ ВЕЧЕ БЕШЕ НАХЛУЛА....А НАХЛУВАНЕТО БУКВАЛНО БЕШЕ С ПРЕДТЕКСТ.."ЗАБРАНЯВАМЕ НА УКРАЙНА ДА ВЛИЗА В НАТО"....ОПА ЧАКАЙТЕ МАЛКО..РЕДНО ЛИ Е РУСИЯ ДА КАЗВА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА КЪДЕ ДА ХОДИ И КЪДЕ НЕ...АМИ НЕ НЕ Е РЕДНО..А ТОВА ЧЕ СЕГА ПОЧНАХА ДА ИЗМИСЛЯТ ЧЕ ИМАЛО НАЦИСТИ ..ИМАЛО КРАЙНО ДЕСНИ..ИМАЛО АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ..ИМАЛО НЕ ЗНАМ СИ КАКВО СИ..Е ТОВА НЕ МОЖАХА ЛИ РУСНАЦИТЕ ДА ГО ИЗМИСЛЯТ ПРЕДИ ДА ВЛЯЗАТ В УКРАЙНА..АМИ СЛЕД КАТО ВЕЧЕ РАЗБРАХА ЧЕ СА СГРЕШИЛИ ПОЧНАХА ДА СИ СЪЧИНЯВАТ ЕДИН ТОН ГЛУПОСТИ..А ДОРИ И ДА СА ВЕРНИ ТЕЗИ НЕЩА ВЕЧЕ НЯМА КОЙ ДА ПОВЯРВА...ЗАЩОТО ПРОСТО СТАНА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЛЪЖИ..
  • 78 и при нас е така

    5 5 Отговор
    Така правят и в България. Още от първи клас започват да учат децата за турското робство и за Дядо Иван който който ни бил освободил. А всъщност, Дядо Иван е Иван Грозни, внук на Зоя Палеолог и отявлен враг на Българите.
  • 79 чети бре

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Чети руски медии и ще забележиш че специалната опреация трябваше да приключи за три дни, а вече един месец нещо продължава.
  • 80 Нуй

    7 3 Отговор
    Който има наглостта да гъкне против действията на путин, изчезва и после го намират, че се е самоубил като си е одрязал сам главата. В Северна Корея е същото, но там направо трепят на място.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Вуйчо

    5 4 Отговор
    Задачка.
    45% от количеството газ което Европа внася е от Русия.
    Русия изнася газ за Европа 84% от цялото количество което изнася изобщо.
    Кой ще загуби повече?
  • 83 Благоев

    6 3 Отговор
    Западните анализатори не познават руснака. Той е ненормален. До преди 140 години е бил крепостен. Сега иска да владее света. Друго не му трябва. Руският народ не е като другите народи. Всички мислят като Путин. Изключенията са малко.

    Коментиран от #84

  • 84 Komapak

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Благоев":

    Той и сега е крепостен....
  • 85 Хайде бе!?

    0 1 Отговор
    В Москва,С.Петербург няма подкрепа от младите.По точно, онези - разглезените от средна класа и нагоре.За тях понятие Родина не съществува.Единствено ги интересува ( копират родителите си,израсли след 80- те и горби Перестройката) и в главите им има само " бабло"" баксьй" , класная тачка,, Малдиви, ,дача и девчонки.Същите безродни гумна,с каквито са
    пълни столицата ни ,и големите градове у нас.
    За тях е без значение, дали ще ги завладее,американец,европеец,или китаец.Важното е да консумират- от всичко и колкото може повече.Затова много пъти съм изказвал лично мнение.Русия отвън никой,не може да завладее.Историята го е доказала.Но е завладяха отвътре- именно през младото поколение .Рано,или късно ще е разкъсат,разпарчетосат именно тяхната " золотая маладеж" - наследници на мултимилионери,милиардери и олигарси.
  • 86 ЛегнаЛангеЛ

    3 0 Отговор
    И пак питам - каква е разликата между убитите от Русия и от САЩ ? САЩ убиват хуманно и демократично ли ? Защо света не реагира на смъртта и опустошенията на САЩ във Виетнам и Ирак , в Либия и Афганистан ?
  • 87 Пламен

    1 0 Отговор
    Аиде направете проучване и в България и кажете колко българи подкрепят Путин..
    Да видим после какво ще кажете... Подкрепят го тези който знаят и виждат истината и им е дошло до гуша от американски простотии лъжи и измами.. Всеки който им вярва има много къса памет..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания