Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2022 13:12 4 465 50

Сексуално насилие, убийства, разрушения: в Бородянка е "още по-ужасяващо" от Буча

  • бородянка-
  • сексуално насилие-
  • буча-
  • киев-
  • геноцид-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • убийства-
  • цивилни жертви

Това, което откриват украинските части в Бородянка, е "още по-ужасяващо" от видяното в Буча

Сексуално насилие, убийства, разрушения: в Бородянка е "още по-ужасяващо" от Буча - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски говори за нови жестоки престъпления на руската армия в Украйна. В малкото градче Бородянка близо до Киев, където украинските части започнаха да разчистват след изтеглянето на руските войски от района, е "много по-ужасяващо", отколкото в Буча, каза Зеленски в свое видеообръщение. "Там има още повече жертви на руските окупатори." Той не назова конкретни детайли. Припомняме, че през последните дни киевското предградие Буча се превърна в символ на жестокостите на руската армия в Украйна - там бяха открити телата на стотици убити цивилни граждани. Твърди се, че по телата на някои има следи от изтезания.

Доказателства "на всяка крачка"

Вътрешният министър на Украйна Денис Монастирский посочи в четвъртък, 7 април, че Бородянка е един от най-силно разрушените градове в Киевския регион. Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиткова информира за открити десетки трупове в жилищните района на градчето.

"Само изпод развалините на два жилищни блока открихме 26 тела", обясни Венедиткова във Фейсбук. Колко още жертви ще бъдат открити е "невъзможно да бъде предсказано", каза тя и отново обвини руската армия в извършването на военни престъпления в Украйна. Доказателства за това "има на всяка крачка". В Бородянка няма никакви военни сгради и съоръжения, единствената цел там е била "цивилното население", казва Венедиткова. Русия отхвърля всички обвинения. Според предишни изказвания на украинската прокуратура, Бородянка е градът с най-много жертви в целия Киевски регион. По думите на Ирина Венедиткова там има и потвърдени случаи на сексуално насилие.

Същевременно от Буча идват все повече сигнали за руски военни престъпления. По думите на кмета Анатолий Федорук, около 90% от цивилните жертви са били застреляни. До сряда вечерта в Буча бяха открити 320 трупа на цивилни граждани. "Но броят на откриваните нови жертви расте с всеки изминал ден."

Трагедията на Мариупол

Според украинския президент Зеленски в Мариупол "на всяка улица" се вижда това, което светът вече видя от кадрите в Буча и други градчета в Киевския регион. Той пита какво ли би се случило, когато светът узнае какво е вършила руската армия в обсадения пристанищен град. Според данни на проруските сили, назначени в администрацията на Мариупол, при тамошните сражения досега са убити около 5000 цивилни граждани. "Новият" кмет Константин Иващченко каза пред руската държавна информационна агенция ТАСС в четвъртък, че в града са разрушени или повредени между 60% и 70% от всички жилищни сгради. По думите му, около 250 000 жители на Мариупол са напуснали града, но поне толкова, дори и 300 000 били останали в него.

Според Киев обаче в Мариупол са останали около 100 000 души, а хуманитарната ситуация там е "катастрофална". Украинските служби предполагат освен това, че цивилните жертви там са "десетки хиляди". Те говорят и за "90% разрушени и повредени сгради и инфраструктура". Пристанищният град е обсаден от руската армия от няколко седмици. Завземането му е от стратегическо значение за Русия, тъй като градът би представлявал сухоземна връзка между анексирания през 2014 полуостров Крим и контролирания от сепаратистите регион в Източна Украйна.

Фон дер Лайен и Зеленски в Киев

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е потеглила днес с влак от Полша за украинската столица Киев. Там тя ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Част от делегацията е и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел. Още в средата на март премиерите на Полша, Словения и Чехия посетиха Киев в знак на солидарност. Миналата седмица там беше и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

СЗО: Над 100 нападения над здравни центрове

Световната здравна организация (СЗО) е верифицирала дотук над 100 "нападения над здравни центрове" в Украйна. При поне 103 нападения над болници и други здравни сгради са били убити най-малко 73 души, а 51 са били ранени. Сред жертвите има както пациенти, така и медицински персонал. "Потресени сме, че нападенията над здравните служби в Украйна продължават", казват от СЗО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    34 12 Отговор
    Само Шалом Веле казва истината на селяниата.

    Коментиран от #31

  • 2 Да бягат в Русия.

    47 14 Отговор
    Не мога да разбера дали някой им вярва на театрото което разиграват

    Коментиран от #5

  • 3 Нямат край руските зверства

    25 32 Отговор
    Оркската копулационна армия вършее на воля срещу жени
  • 4 сила

    27 38 Отговор
    не вярвах на историите за след 9 септември , мислех че са градски легенди и народен фолклор но сега вече гледам с други очи на Иванушка и Альошка.......явно имат нещо генетично сбъркано руснаците
  • 5 честен ционист

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Да бягат в Русия.":

    Аз например мога да се престоря, че вярвам, зависи от ситуацията.
  • 6 Факт

    23 38 Отговор
    Няма прошка вече за Русия.Дори и нещата да не са баш такива каквито се показват.Русия влезе в капана.Санкции до дупка.Скоро няма да имат пари за нищо.При Елцин кризата продължи по малко от година и нещата започнаха бързо да се подобряват.Сега с всяка следваща госина нещата в Русия ще стават все по лоши и те така.

    Коментиран от #36

  • 7 Реално

    34 12 Отговор
    Можеше и да хване дикиш-ама щом ДВеле развива темата--е няма как да повярваме....
  • 8 Я КАЖЕТЕ ЗА АМЕРИКАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ В МАРИУ

    45 12 Отговор
    Е ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ЗНАЕМ ЧЕ ТИЯ НЕЩА ГИ ПРАВЯТ БАНДЕРОВЦИ. А ПУСНЕТЕ СНИМКИ С ГАЛИЦЕНСКИТЕ ВЕНЦИ НА БАНДЕРОВЦИ ОТ ДЕЦА!!!! НЕ ПУСКАТЕ СНИМКИ А ЛЪЖЕТЕ БЕЗОГЛЕДНО-В Украйна, Русия се бие срещу целия военен блок на НАТО, начело със САЩ. Срещу целия военен блок!
    НАТО предоставя всичко необходимо - и военно-разузнавателни данни, и оръжие и хора и пари, за да направи конфликта постоянен. Той (НАТО) не цели (за сега) унищожаването на Русия, а отслабването и. Икономическия я простреля (примерно от упор с базука). Една постоянна война в Украйна, допълнително ще разнищи икономиката, а и ще отслаби значително военната сила на руснаците. ЗАЩО МАКРОН РЕВЕ ЗА КОРИДОР КЪМ МАРИУПОЛ-ЩОТТО ТАМ СА ЗАКЛЕЩЕНИ ДОСТА ОФИЦЕРИ ОТ НАТО И ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ.ПУТИН ГО ОТРЯЗА МАКАРОНА. ФАКТИ НИЩО НЕ ПИШАТ ПО ВЪПРОСА. РУСИЯ ДЕФАКТО ВОЮВА С НАТО!!!

    Коментиран от #32

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рдгйл

    12 29 Отговор
    Сега путитроловете ще ви говорят за нацистите.
  • 11 0000

    12 19 Отговор
    Има ли още русофили :)))

    Коментиран от #16, #49

  • 12 Илиев

    16 24 Отговор
    Рашистите са краен продукт от вековното издевателство върху тях. Не може векове наред да самоизтребваш цвета на нацията и да очакваш, че ще си нормална. нация. Абсолютно деградирало племе!
  • 13 Коментар

    31 11 Отговор
    Такива като ДВ отдавна се превърнаха в лъжливото овчарче!
    Вече и в статиите им да има някаква истина, никой нормален не ще им повярва!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аятолах Хомейни

    21 14 Отговор
    Явно зеленият клоун иска да вземе Нобелова награда за мир. Скоро очаквам да напише, че за да спре тези убийства е бил принуден да подпише мирен договор с руснаците. Така ще го изкарат спасител на Украйна.

    Коментиран от #29

  • 16 Има, има

    18 28 Отговор

    До коментар #11 от "0000":

    Както навсякъде по света има хора с психични отклонения. И русофилите са между тях. Лечението им е безнадеждно.
  • 17 Хихи

    9 17 Отговор

    До коментар #9 от "Deutsche Welle?":

    Мести на Останкино. Там хич не лъжат. Хахаха...
  • 18 ПУТИН БЕЗ ГЛАВА

    10 13 Отговор
    НЯКОЙ ЩЕ ИГРАЯТ ФУТБОЛ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дезинформбюро

    9 8 Отговор
    Размножаването тече усилено хихихи.Престанете да лъжете бе дебили.
  • 21 Аз съм

    17 6 Отговор
    Ами артиста видя ,че светът му се връзва на приказките и прави каквото си иска...С тия негови изявления по разните парламенти на мен вече ми идва в повече.Ама някой печели невъобразимо количество пари от тоя цирк и за това продължава,лошото е ,че всички усещаме декствията от цирка по джоба си....
  • 22 Ти недей

    14 8 Отговор
    Не я мисли Росията подготвена е за всякакви сценарии не е толкова глупав колкото се иска на някои.
  • 23 Димчо

    10 17 Отговор
    Руснаците знаят и усещат че ще изгубят войната , и като варвари
    избиват всичко наред......като при СТАЛИН , типично за тях.
    Жалко, много жалко....там където мине руската армия....трева не никне.

    Коментиран от #48

  • 24 Зов

    17 8 Отговор
    Спрете украинските нацисти!
  • 25 Бородянка?? Събират Умряли от цяла

    11 11 Отговор
    Украйна и карат към тази Бородянка? Този път ще подредят починали и загинали хора, за да не се движат и да стават, като тези в Буча!! Ще се види разликата на Статистите от Буча ина реално починали, за това и събират и превозват към това градче!!

    Коментиран от #33

  • 26 Подкрепяш Путин

    10 13 Отговор
    Подкрепяш убийството на украински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкрепяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чиято армия върши геноцид и военни престъпления! От теб зависи дали ще станеш съучастник на агресори и убийци!

    Коментиран от #41

  • 27 ХАРИ

    14 10 Отговор
    ХИЧ НЕ МУ ВЯРВАМ НА ТОЗИ АРТИСТ КУЧЕПОДОБЕН ЗЕЛЕНСКИ,АКО МИСЛЕШЕ ЗА НАРОДА СИ,ДА БЕШЕ ПОДПИСАЛ СПОРАЗУМЕНИЕ,КОГАТО ПУТИН ИСКАШЕ,А НЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ГЕРОЙ И ДА ВЪВЛИЧА СВЕТА ВЪВ ВОЙНА,ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН,НЕ ПУТИН

    Коментиран от #28

  • 28 Перо

    15 7 Отговор

    До коментар #27 от "ХАРИ":

    Зеленски е ционист и му дреме за украинския народ! Ще се бие до последния украинец! От НАТО не му дават да подпише нищо,защото колкото повече продължи войната и санкциите,толкова повече ще се изтощават икономиките на Русия и ЕС! И кой има полза от това?
  • 29 Алекс83

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Аятолах Хомейни":

    А кой е спасителя, бе, Путлер ли?
  • 30 Срамно става чак греховно

    9 4 Отговор
    Кой е свидетелят на всички тез неща? Май май нещо не е наред новинарски сензации в нечия услуга.
  • 31 Пешо

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    САЩ 1945 - 2 Атомни бомби над цивилни - 160 000 убити в първите секунди само.

    После:
    Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Югославия

    Медувременно излезе информация от Сноудън и Уикиликс за незаконни арести (това са отвличания) и изтезаване в тайни затвори.. Подслушвания
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А бе

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бородянка?? Събират Умряли от цяла":

    Съвсем се побъркахте, тролчета нещастни.

    Коментиран от #43

  • 34 Жорж

    8 2 Отговор
    Това е война и да нямаше жертви сред цивилните САЩ пак щяха да пратят оръжие защото това им е интереса
  • 35 зелено ли е

    2 1 Отговор
    Ама мирише ли каун неден....Ако е готово,лапниго мезето...
  • 36 Хахо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Когато няма пари, има натурална търговия. Някои умници му викат бартер. Когато няма стоки - храна, енергия и т. н., парите не служат дори за лична хигиена, че са много твърди. Вие си менкайте долари те. Аз пък искам да менкам стоки. Долар не се яде. Нито пък топли.
  • 37 До коментиращите

    6 0 Отговор
    В северозапада това е от години ама зверовете са защитени от куп НПОта и самото американско посолство! Последно даваха за старец ослепял след нанесения побои с цел грабеж и насилницата му е на свобод
  • 38 АЛООООО

    6 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСНАЦИТЕ ДА ЗАТВОРЯТ ДОМБАСКИЯ КОТЕЛ И ДА ПРИКЛЮЧВАТ С ТЕЯ КЛОУНИ
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 алберт

    3 0 Отговор
    С подобни измишльотини се засилва недоверието към западните лъжи.Добра работа върши вкиснато зеле,жалко че са посредствени и скучни
  • 41 456

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Подкрепяш Путин":

    Ако Украйна беше спазила договора от 2008 тези събития нямаше да се случат.
    За сегашната ситуация не ти е виновна Русия. Потърси и прочети договора. Украйна я продадоха.
  • 42 ало

    1 2 Отговор
    къде си скри лайнаровалафонова....
  • 43 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "А бе":

    Труповете които помахват, стават и си заминава след като минат журналистите покрай тях може да видите само във хорор филмите или в Буча. Има доста доказателствени клипове за това стига да имаш мозък и желание да потърсиш и се поинтересува. Това обаче на важи за про-американските зомбита. То и Кличко беше убит от мина, но след часове се появи за интервю... Или е замби или е Дънка Маклауд. Рано или късно театъра на актьора Зеленски ще приключи и истината за всичко ще лъсне на бял свят. Интересното е и че украйсните бежанци говорят съвсем други неща за реалността в Украйна когато не са пред камера...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 9689

    0 1 Отговор
    Измамниците в Сибир......
  • 46 1010

    0 3 Отговор
    Путин съсипа Русия. Това е ясно.От тук нататък какво повече очаквада се случи.Да му простят и да бъде герой?Не, отива на бунището на историята при Сталин, Хитлер, Джак Изкормвача и други подобни.

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 5-6

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Димчо":

    Тя(Руската армия) е минала през цяла Европа пък гледам че бая трева (плевел) има навсякъде.След хамериканската спец.операция например в Сирия вече хората там просперират и даже всички бежанци са тръгнали да се прибират обратно.
  • 49 4634

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "0000":

    А има ли още фашаги - азовци, бендировци и т.н., които се връзват на клоуна, обичащ белия прах зеленски?
    Има ли нормален човек да не вижда неговото нахално театро, което разиграва като кукла на конция на ФАЩ, а ЕС е слугинаж на САЩ.
  • 50 много си зелен, братО

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "1010":

    Така ли ти диктуваш да говориш? А как виждаш онова клоунче, което разиграва кукла на конци на Запад, но ной-често им се кара за ОРЪЖИЕ и да действат по-бързо!!!! Сега и в ЕС ще ги вкарат нашите усложливи управници, като държавата (и зеления клоун) не си мръднаха пръста да се развиват, а само ги наливаха с оръчие и корупция.
    Хайде такива като тебе да плямпат по-малко, а? Много ми се иска да се пусне една анкета и всеки да лъсне доколко е вещ по действителното положение Русия.Украйна!
Новини по държави: