Last news in Fakti

18 Април, 2022 17:10 1 758 14

В Турция се отбелязват празниците на трите религии- Великден, Пасха и Рамазан

  • турция-
  • великден-
  • пасха-
  • рамазан-
  • църкви-
  • празник

Православният Великден се празнува и в гръцките църкви в Истанбул, които са около 40

В Турция се отбелязват празниците на трите религии- Великден, Пасха и Рамазан  - 1
Снимка: Shutterstock

На много места в Истанбул, на билбордове по улиците, в заведения тези дни се виждат послания, в които се отправят поздравления към турци, християни и евреи едновременно.

“Да са ни честити празниците Великден, Пасха и Рамазан, драги приятели", пише на тях.

Причината е, че тази година свещените празници Рамазан, Пасха и Великден на трите големи религии - исляма, юдеизма и християнството съвпадат, което се случва веднъж на 33 години.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в поздравителното си приветствие към евреите в Турция по случай Пасха /турците наричат Пасха хамурсуз байрам-празник без тесто/ отбеляза това знаменателно съвпадение на 2022 г.

Съвпадението особено ярко се усеща в мегаполиса Истанбул, в който живеят милиони хора, изповядващи тези религии. Православни български, гръцки, руски и арменски църкви, еврейски синагоги и католически катедрали векове наред съжителстват в града край Босфора, свързващ Европа и Азия. Туристи от цял свят са пристигнали специално за тези празници.

Православните християни ще отбележат Великден идната седмица, на 23 срещу 24 април. А на 2 май свършва месецът на мюсюлманските пости - оруча и започва тридневният празник Рамазан Байрам, наричан и Шекер Байрам, тъй като се поднасят сладкиши. През тази година Пасха започна на 16 април, а католическата Страстна седмица, започнала на 10 април, достига своята кулминация във Великденската неделя, 17 април.

Православните християни миналата събота и неделя отбелязаха Лазаров ден, а в неделя- Цветница. Отслужени бяха църковни служби в уникалната желязна църква Свети Стефан на брега на Златния рог и българската църква Свети Йоан Рилски в Екзархията. На службата в Свети Стефан присъстваха много хора от България.

От туристическите агенции съобщиха, че през миналия уикенд близо 200 автобуси с туристи от България са пребивавали в града край Босфора.

За Великден, който православните християни празнуват на 24 април, се очаква да пристигнат няколко хиляди туристи от България.

Общността на българите в Истанбул, които повече от век съхраняват традициите на вярата и на българщината се подготвят да посрещнат Христовото Възкресение.

В църквата Свети Йоан Рилски в Екзархията всеки ден от църковния календар е посветен на определено събитие от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велики Четвъртък се предвижда да се извърши миропомазването. Кулминацията на празника ще бъде вечерта на 23 април. В Желязната църква Свети Стефан за пръв път след две години ще се отслужи службата за първото Възкресение в полунощ, вярващите ще обиколят със свещи църквата. Службата за Второто Възкресение ще бъде в неделя. Празнични служби ще се изнесат и в църквата Свети Йоан Рилски в българската екзархия.

Православният Великден се празнува и в гръцките църкви в Истанбул, които са около 40.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    14 2 Отговор
    И Гергьовден ще празнуват стига да имат келепир.

    Коментиран от #7

  • 2 ОляАлМухамед

    12 7 Отговор
    Голяма либералдемокрация е настанала в ердогановия халифат
  • 3 Чичо Сюлейман

    20 0 Отговор
    Честито на всички празнуващи!Господ и Аллах да ги дарят със здраве и благоденствие...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Турците

    22 0 Отговор
    Винаги са били най добрите търговци на балканите ! На много може да се научим от тях ! Вярно , че като всички ,ите работят за пари , но мисля , че са гостоприемна нация !
  • 7 Българските турци

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    И трите религии вярват в един бог , само го зоват различно...Гергьовден не е само християнски празник...в Турция го празнуват под името Хидреллез...а бай ти Ганя е келепирджия...тука знаят всички ?!
  • 8 Теодор Рузвелт

    1 5 Отговор
    Америка да разнесе американизъм в Турция че става страшно

    Коментиран от #9

  • 9 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Теодор Рузвелт":

    Разнасят го вече 80 години ама не "хфашта дикиш" !...
  • 10 Soykırım

    0 8 Отговор
    Турция и секуларизмът са несъвместими понятия. Турция и геноцидът на религиозните малцинства са съвместими понятия.
  • 11 Рошко

    5 0 Отговор
    Тц тц тц много лоши комшии имаме, а тука кога. Затова сигурно краварските конгресмени са на крака при султана, мирът не им е по вкуса
  • 12 Komapak

    0 1 Отговор
    Абе и в русия така ама дали ще им помогне? 🤔
  • 13 Матей

    0 0 Отговор
    Към автора на статията,благодаря с респект!
  • 14 Матей

    0 1 Отговор
    До днес ми е загадка как в Истанбул демокрацията съществува от векове, независимо от кланетата които империята устройва към всеки надингнл глава
Новини по държави: