20 Април, 2022 15:35 1 194 1

Искащите убежище в Кипър мигранти се увеличават

  • кипър-
  • никозия-
  • мигранти-
  • нелегалната миграция-
  • мерки

Правителството предприема мерки срещу нелегалната миграция от северната част на острова

Искащите убежище в Кипър мигранти се увеличават - 1
Снимка: Shutterstock

Кипърското правителство предприема действия по три направления за справяне с миграционната криза на острова, съобщава електронното издание на кипърски в. „Филелефтерос“.

На състояло се вчера заседание на правителството под председателството на президента Никос Анастасиадис, провело се за първи път при закрити врата, малко на брой участници и без телефони, са били взети решения, които да ограничат миграционния поток.

Решено е било да се ограничи преминаването на нелегални мигранти през буферната зона, разделяща острова, да се засили контролът с цел ограничаване на недекларирания труд и да се увеличи броя на репатрираните нелегални мигранти.

През тази година Никозия е депортирала 2 500 чуждестранни граждани, а 500 са се върнали в родината си доброволно.

В момента искащите убежище мигранти съставляват 5 на сто от населението на острова. При други държави на ЕС от първа линия съответният процент е едно на сто.

По думите на говорителя на правителството Мариос Пелеканос "постоянно нарастващият мигрантски поток се дължи на следвана от Турция политика за промяна на демографския облик на териториите под контрола на Република Кипър", посочва „Филелефтерос“.

На вчерашното заседание са обсъдени и мерки за физическото възпрепятстване на влизането на мигранти от северните към южните части на острова. С тази цел в района на Никозия ще бъде изградена ограда, ще бъде поставена система за видеонаблюдение по протежение на разделителната линия и ще се сформира специален екип за наблюдение.

Договорените мерки ще могат да бъдат приложени до края на годината, посочва „Филелефтерос“.

Системата за наблюдение, която е на стойност 27 милиона евро, вече е купена от Израел. Монтирането ѝ ще започне в края на август. Изграждането на оградата вече е започнало, а по бързата процедура ще бъдат назначени 300 полицаи.

През тази година общо 5066 чуждестранни граждани са подали молби за получаване на убежище. Най-много са мигрантите от Конго, Нигерия и Сирия.

От началото на годината пристигналите от северната част мигранти, искащи убежище, са 4 900 и съставляват 90 на сто от всички подали молби. За цялата минала година броят им е бил 11 564.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турска работа

    2 0 Отговор
    Cанкции до дупка за страната-трафикант на нещастни хора от Африка с държавната авиокомпания!!!