Last news in Fakti

20 Април, 2022 20:03 1 509 23

Главата на украинската православна църква моли вярващите да се откажат от нощните великденски служби

  • украйна-
  • великден-
  • служби-
  • глава-
  • православна-
  • църква

Митрополит Епифаний каза в телевизионно обръщение, че не вярва, че ще има пауза в обстрела от руските войски, предложена от украинската асоциация на църкви и религиозни общности

Главата на украинската православна църква моли вярващите да се откажат от нощните великденски служби - 1
Снимка: БГНЕС

Главата на украинската православна църква поиска днес от вярващите да се откажат от нощните великденски служби в райони на страната, засегнати от сражения, опасявайки се, че руските бомбардировки ще продължат по време на православния Великден, предаде Агенция Ройтерс.

Митрополит Епифаний каза в телевизионно обръщение, че не вярва, че ще има пауза в обстрела от руските войски, предложена от украинската асоциация на църкви и религиозни общности по време на православните християнски Великденски празници.

„Трудно е да се повярва, че това наистина ще се случи, защото врагът се опитва да ни унищожи напълно“, каза той.

Украинските църковни лидери са в противоречие с Русия, откакто Украйна създаде нова православна църква през 2018 г., слагайки край на вековни религиозни връзки с Москва. И украинците, и руснаците са предимно православни християни.

Православната Великденска служба започва късно в събота до неделя сутринта, когато започва традиционен празник.

Десетки църкви и други религиозни и културни обекти в Украйна бяха повредени или разрушени, след като Русия нахлу в страната на 24 февруари.

Епифаний каза, че Великденската служба може да се проведе сутрин или следобед и че свещениците трябва да се опитат да избягват тълпите в църквите. Вярващите могат също да гледат предавания на Великденската служба по телевизията или интернет, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попа нацист

    30 3 Отговор
    Знае добре какво биха направили хората на наци бандера и азоф
  • 2 Helmut

    23 3 Отговор
    Фашистка Украйна да ме се меси където не й е работа.
  • 3 Жоро

    18 3 Отговор
    Без коментар. .. Все едно да ги молим да се откажат от НаЦитата. Срам и позор за Православна църква.
  • 4 Берлин

    23 2 Отговор
    Хора къде сте?Не разбирате написаното ?Е това е по страшно и от жертвите  по време на войната, загубата във вярата и унищожаването на ценностите е основната цел на глобалния свят.Разделянето на  семейството е основна цел на тези изроди, защото който няма семейството няма и отговорности,а който няма  отговорност няма за какво  да се бори.Всички пишат че проектът  Украйна започва през1990г,не  е вярно започва през1980г. Точно с един такъв ,,служител на Бог който е вербуван  и изтеглен от укранска ссср и пратен в Канада където с години около него е окомплектован проектът Украйна. После тези типове бяха върнати на руска територия (Украйна)с поставената им цел ,в частност  тези по вероизповедална линия бяха включени за да направят раздор в Руската православна църква, затова атакуват вярата. Не забравяйте един  папа Полски и много обичан Йоан Павел 2 защо му беше позволено  да оглави католическия свят ?Никога повече  няма  да видим  Полски Папа щото неим  трябва.Събудете се иначе всяка жертва за спасяване на хората е безмилостна ако не вярваме в нея.
  • 5 Берлин

    7 0 Отговор
    И сега потомци на този преди 40г иска да забрани Велик ден .Аз ще празнувам, който го е гаден и го е страх не.
    „Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят.“
    Христо Ботев
  • 6 Българка

    8 1 Отговор
    Светлината те............плаши сатана! Ще блестим, знай!!!
  • 7 Берлин

    11 0 Отговор
    Митрополит Епифаний (на украински: Митрополит Епифаний , в света Сергей Петрович Думенко ; роден на 3 февруари 1979 г. , Волково , Одеска област ) е предстоятел на Православната църква на Украйна (ПЦУ) , митрополит на Киев и цяла Украйна (от 2018 г.) 1 . Преди да бъде избран за ръководител на ПЦУ на Обединителния събор на 15 декември 2018 г., той беше епископ на канонично непризнатата Украинска православна църква на Киевската патриаршия ,.
  • 8 Кирил

    1 15 Отговор
    Днес 24.04.2022 г. Китай ще нападне Русия по въздух суша и море Сибир ще стане част от Китай

    Коментиран от #11

  • 9 123

    17 1 Отговор
    Сатанистите опитват да разделят православието като настройват два братски народа един срещу друг. Унищожаването на християнството и християнското семейство са главни цели на Сатанистите.
  • 10 Бре бре

    11 0 Отговор
    Ай са и църквата им крива.ееееее прекаляват вече брутално става не бяха заповеди заплахи глупости ревове митинги капризи и кво ли......
  • 11 Берлин

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Абе пийте ги тия хапчета
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Helmut

    14 1 Отговор
    Този като политик ли се изживява? Изказванията му са същите като на дрогираният клоун.

    Никога укрофашизъм!
  • 14 Доцента

    1 11 Отговор
    Путлер е шефа на руския райх

    Коментиран от #22

  • 15 Мисля си, че

    9 1 Отговор
    УкрЬ фашаги ще направят някакъв атентат полрай Великден и ще обвинят Русия..

    Коментиран от #19

  • 16 Блаженнейший митрополит Киевский Онуфрий

    6 0 Отговор
    "Ищите Христа, живите со Христом..."...
    "Церковная история свидетельствует, что ни один раскол не принес пользы, расколы способны приносить только вред. "
  • 17 Жалко

    5 0 Отговор
    Самоизбиването на православни ще продължи дълго ....
  • 18 Летописец

    10 0 Отговор
    Както няма Македонска православна църква , така и укрите създадоха клир от щатско-турски слуги , като нашия "Алтернативен" синод при синята мафия . "Украйна създаде нова православна църква през 2018 г., слагайки край на вековни религиозни връзки с Москва. "
    .🤪
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 SCH JVLIVS II

    6 0 Отговор
    Най добре е Главата на украинската православна църква да помоли Зелински да капитулира и да се предаде,да запази живото население и да спре да убива и прави хората клашари и без това сигурно 100 години ще им трябват да се върнат в нормален живот
  • 21 Не може

    4 0 Отговор
    митрополит да говори за "враг". Значи изобщо не е вярващ или не служи на Бог. Да си припомни Евангелието на Матей, също и защо Христос се е жертвал за нас, човеците, и за какво се празнува Великден - не е за ядене и пиене всеки случай. Толкова за украинската църква. Има кой да ги съди.
    Същата работа като по пандемията в Гърция, дето задължаваха поповете да се ваксинират. Или като във Ватикана, дето продължават да носят маски кардиналите, уж наблъскани с по три дози.
    Бог е Любов и Любовта е Бог.
  • 22 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Доцента":

    Най-после един справедлив райх :)
  • 23 Матей

    0 0 Отговор
    "...врагът се опитва да ни унищожи напълно..."
    Ама тоз да няма и той някоя татуировка под расото?
Новини по държави: