Last news in Fakti

24 Април, 2022 08:04 778 1

Словения избира нов парламент

  • словения-
  • избори-
  • парламент

Около един 1,7 млн. словенци имат право да гласуват за 90 депутатски места

Словения избира нов парламент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словения днес избират нов парламент. Социологическите проучвания сочат оспорвана надпревара между дясноцентристката партия на премиера Янез Янша и опозиционната лявоцентристка формация "Движение свобода", предаде БНР.

Около един 1,7 млн. словенци имат право да гласуват за 90 депутатски места в парламента в Любляна. Според последните анкети се очаква седем партии да влязат в парламента.

Янез Янша, който управлява с правителство на малцинството, може да загуби изборите, сочат резултатите от последните проучвания. Неговата дясноцентристката Словенска демократическа партия (СДП) е подкрепяна от около 25 процента от избирателите. Толкова е и подкрепата за лявоцентристката политика на успешния бизнесмен Роберт Голоб.

Анализатори в Любляна смятат, че икономическата политика на Янша с ръст на БВП с над 8 процента миналата година може да му донесе изборната победа. Въпреки това обаче опозицията твърди, че много хора живеят под прага на бедността, което се дължи на големите неравенства в обществото.

Брюксел следи внимателно премиера Янша заради политическия и финансов натиск върху гражданското общество, обществените медии и съдебната система. В доклада на американската фондация "Фрийдъм хаус" се казва, че Словения е сред държавите в Европа, отбелязали през миналата година най-голям спад в спазването на демократичните стандарти.

Ключова роля за избора на словенците ще играе руската инвазия в Украйна, твърдят политическите анализатори. Словения, под ръководството на Янша, зае проукраинска позиция, синхронизирайки се с ЕС. Янша придружи премиерите на Чехия и Полша в Киев, за да изрази солидарността си с Украйна.

Смята се, че единственият политически играч, който може да се изправи срещу сегашния премиер, е Роберт Голоб - успешен мениджър на голяма компания, но политически неопитен. Съмненията на избирателите са дали Голоб ще съумее да направи разлика между управлението на компания и ръководенето на държава, още повече че намирането на коалиционни партньори ще бъде изключително трудно заради очаквания раздробен парламент.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    4 0 Отговор
    Нищо не избират, вече съм нагласил марионетките си!
Новини по държави: